Το όνειρο κάθε κατασκευαστή αυτή την χρονική περίοδο είναι η αντικατάσταση ενός θερμικού μοντέλου με την αμιγώς ηλεκτρική επόμενη γενιά του να είναι επιτυχημένη αλλά όπως έχουμε δει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν αυτό συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια. Συμβαίνει τόσο σπάνια που αρχίζουμε να θεωρούμε το συμβάν ως την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα και η περίπτωση της Porsche Macan δεν ανήκει σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις.

Η γερμανική εταιρία παρουσίασε την αμιγώς ηλεκτρική νέα γενιά του μικρότερου crossover της και παρά το γεγονός ότι η θερμική έκδοση δεν είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη εδώ και περίπου 2 χρόνια, εξακολουθεί να πουλάει περισσότερο από την ηλεκτρική. Για την ακρίβεια, η Porsche ανακοίνωσε ότι πούλησε κάτι περισσότερο από 35.000 Macan κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2026 και οι 19.695 εξ αυτών ήταν θερμικές και εξηλεκτρισμένες – η Macan Electric πούλησε “μόλις”15.620 αυτοκίνητα και όχι μόνο αυτό αλλά οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2025.

Το πρόβλημα για την γερμανική μάρκα είναι ότι η παραγωγή της προηγούμενης, τυπικά, γενιάς της Porsche Macan στην Λειψία της Γερμανίας θα τερματιστεί στα τέλη του Ιουλίου και το χειρότερο ακόμα είναι ότι ο αντικαταστάτης της δεν είναι ακόμα έτοιμος. Η Porsche έχει παραδεχθεί ότι “διάβασε” λάθος την αγορά αλλά προσπαθεί να διορθώσει το λάθος της εξελίσσοντας μία νέα θερμική και υβριδική Macan πάνω στην αρχιτεκτονική του Audi Q5 αλλά αυτή δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν το 2028! Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 18 μήνες κατά τους οποίους οι αντιπρόσωποι της μάρκας θα πρέπει να πείσουν τους πελάτες είτε να αποκτήσουν μία Macan Electric, είτε να περιμένουν κάποιους μήνες για να κάνουν δικό τους το νέο θερμικό/υβριδικό μοντέλο που όλα δείχνουν ότι θα αντικαταστήσει την τρέχουσα Macan αλλά δεν θα ονομάζεται έτσι. Αμφότεροι, δύσκολοι στόχοι.

Ακόμα χειρότερα για την γερμανική εταιρία, η κατάργηση της θερμικής Macan έρχεται την ώρα που οι πωλήσεις της παγκοσμίως παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 16%, από τα 146.391 αυτοκίνητα για το πρώτο εξάμηνο του 2025, στα 112.306 αυτοκίνητα φέτος. Δραματική είναι η πτώση στην Κίνα όπου η Porsche απώλεσε το 1/3 των πωλήσεων της ενώ και στις Η.Π.Α. η μείωση αγγίζει το 13%. Όσον αφορά στα μοντέλα, οι πωλήσεις της Cayenne μειώθηκαν κατά 9% παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι παραδόσεις της αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσης, οι πωλήσεις της Panamera κάνουν ελεύθερη πτώση (-38%) και η Taycan σταμάτησε το κοντέρ στο -25%. Η μοναδική αχτίδα φωτός σε αυτό το σημείο είναι η 911 που κινείται αντίθετα στο ρεύμα και αύξησε τις πωλήσεις της κατά 19%!



