Ford Bronco Raptor. Επικό!

Μερικές φορές οι λέξεις χάνουν το νόημα τους, ιδίως όταν αφήνουμε τους εαυτούς μας να τις χρησιμοποιούν για χάρη εντυπωσιασμού, αλλά στην προκειμένη περίπτωση και με δεδομένες τις πρότερες επιτυχίες της Ford με τις εκδόσεις Raptor των μοντέλων της, η λέξη “έπος” νομίζω ταιριάζει άψογα. Αυτό είναι λοιπόν το Ford Bronco Raptor που έρχεται να ανεβάσει τον πήχη όντας το πρώτο SUV που εμπνεύστηκε από τα Ultra4 αγωνιστικά τόσο όσον αφορά στην εμφάνιση όσο και στην ουσία!

Καταρχάς, το Bronco Raptor είναι 25 εκατοστά πλατύτερο και περίπου 30 εκατοστά ψηλότερο από το standard 4-θυρο ενώ το μήκος του έχει παραμείνει σχεδόν ίδιο στα 4.85 μέτρα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να ξεχωρίσεις το Raptor από τα υπόλοιπα Bronco πάντως, αφού δεν είναι μονάχα το μέγεθος που το προδίδει αλλά και οι άφθονες πινελιές στο αμάξωμα με νέα διακοσμητικά στοιχεία και εντελώς νέο… μέταλλο σε διάφορα σημεία. Με το βάρος του να αγγίζει τους 2.6 τόνους δε, είναι σίγουρο ότι το Bronco Raptor χρειαζόταν μία επιπλέον ένεση ιπποδύναμης που η Ford φυσικά δεν του αρνήθηκε καθώς ναι μεν ο 3-λιτρος twin-turbo V6 έχει διατηρήσει την θέση του κάτω από το καπό και η αμερικανική εταιρία δεν ανακοινώνει επίσημα συγκεκριμένα νούμερα για τις δυνατότητες του, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι η ιπποδύναμη θα ξεπερνά τα 400 άλογα και η ροπή τα 560 Nm. Αυτοί είναι αριθμοί για τους οποίους είναι ικανός ο EcoBoost V6 της Ford και το έχει αποδείξει στο Explorer ST, οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αποτελούν το… πάτωμα για το Bronco Raptor.

Ο κινητήρας συνδυάζεται αποκλειστικά με ένα 10-τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο το οποίο στέλνει την δύναμη και στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός ανθεκτικότερου συμπλέκτη, αναβαθμισμένων εμπρός και πίσω αξόνων (τους οποίους μοιράζεται το Raptor με το αγωνιστικό Bronco DR) και της επίσης αναβαθμισμένης transfer case. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι τα “G.O.A.T.” modes οδήγησης έχουν τροποποιηθεί στα σημεία ειδικά για την περίσταση, με πιο χαρακτηριστική την προσθήκη του “Baja” που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και ένα σύστημα anti-lag για το turbo! Για όποιον επιθυμεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ πάντως, το Bronco Raptor προσφέρει 4 διαφορετικά modes για την εξάτμιση, η οποία για την ιστορία έχει ισομήκη πολλαπλή εξαγωγής που της χαρίζει και μία ιδιαίτερη χροιά!

Παραδοσιακά πάντως, οι Ράπτορες της Ford δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ταχύτητα αλλά βελτιώνουν γενικά τις δυνατότητες των μοντέλων στα οποία βασίζονται. Έτσι και το Bronco Raptor έχει νέες βάσεις για την ανάρτηση και βραχίονες της Ford Performance με αποτέλεσμα η διαδρομή της ανάρτησης να αγγίζει τα 33 εκατοστά στο εμπρός μέρος και τα 35.5 στο πίσω, ημι-ενεργά αμορτισέρ της FOX με ενσωματωμένα ρεζερβουάρ εμπρός και απομακρυσμένα πίσω και ενισχύσεις στις κολώνες που αυξάνουν την ακαμψία κατά 50%. Από το πακέτο δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα προστατευτικά σε όλα τα “ζωτικά” σημεία, ούτε οι 17άρες, beadlock ζάντες ελαφρού κράματος που ντύνονται με ελαστικά BF Goodrich K02 τα οποία σύμφωνα με την Ford είναι τα μεγαλύτερα που έχει φορέσει ποτέ SUV στις Η.Π.Α. Με λίγα λόγια, το Bronco Raptor είναι άγριο, πάει παντού και αντέχει την καταπόνηση. Σίγουρα είναι ένα από τα πιο cool off-roaders στον πλανήτη αλλά δυστυχώς, δεν είναι διαθέσιμο στα μέρη μας!

Prev Post Το Peugeot 9X8 χάνει τον πρώτο αγώνα της σεζόν.
Next Post Η Toyota Corolla φρεσκάρεται για το 2023.
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook