Το ιδανικό test drive

Προσοχή το παρακάτω άρθρο δεν συνιστάται για πωλητές αυτοκινήτων ή για όσους επιθυμούν να πουλήσουν το αυτοκίνητό τους και… δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν παρενέργειες! Αντιμετωπίστε το σαν ένα ουτοπικό σενάριο, στο οποίο ο αγοραστής, αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία του test drive, θα είναι 100% σίγουρος για την επιλογή του. Υπάρχουν 2 νέα δεδομένα που εμφανίστηκαν το 2022 και μέχρι πρότινος δεν μας επηρέαζαν στη διαμόρφωση της τελική μας επιλογή.  Το πρώτο είναι οι ανατιμήσεις και το γεγονός ότι οι αντιπροσωπείες δεν κλειδώνουν τη τιμή αγοράς! Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζεις πόσα χρήματα τελικά θα πρέπει να δαπανήσεις για το καινούργιο σου αυτοκίνητο. Το δεύτερο είναι η υπομονή. Ακόμα και εάν έχεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό τα χρήματα ή  bitcoins, για να αγοράσεις τη Ferrari 396GTB θα πρέπει να περιμένεις πολύ… πάρα πολύ, μέχρι να την παραλάβεις και αν μιλήσουμε για ένα φυσιολογικό αυτοκίνητο υπολογίστε ένα χρόνο και κάτι.

Όπως καταλαβαίνετε το test drive αποκτά άλλη διάσταση κάτω από αυτό το πρίσμα. Στόχος είναι να ρίξουμε φως σε όλα εκείνα τα “μικρά”, ώστε να είσαι σίγουρος ότι θα καλύψει τις καθημερινές σου ανάγκες και θα συνεχίσει να το κάνει μετά από αρκετά χρόνια. Όπως συμβαίνει στην αρχή όταν  ερωτεύεσαι και δεν έχεις μάτια να δεις τα “θέματα” που ίσως στο μέλλον σε… προβληματίσουν.

Ξεκινάμε λοιπόν! Κλείνουμε την πόρτα και ακούμε το γδούπο της. Αυτός ο ήχος που υποσυνείδητα σου δίνει την αίσθηση της ασφάλειας και είναι 100%… τεχνητός! Θα τον ακούς κάθε φορά που ξεκινάς για μια διαδρομή, φρόντισε να σου αρέσει. Κουμπώνεις τη ζώνη και κοιτάς τριγύρω, εντοπίζεις τα διάφορα κουμπιά (φώτων, a/c, ηχοσυστήματος) θα πρέπει να βρίσκονται στα σωστά σημεία, ώστε να μην τα ψάχνεις! Συνεχίζουμε με την αφή… τιμόνι, ταμπλό, επιλογέας ταχυτήτων (ναι υπάρχουν ακόμα χειροκίνητα) είναι τα βασικά που θα έρχεσαι σε επαφή καθημερινά και επιβάλλεται να σου αφήνουν ευχάριστη αίσθηση. Για όσους επιλέξουν με paddles, θα πρέπει να δουν εάν αυτά γυρίζουν με το τιμόνι ή παραμένουν σταθερά, βέβαια συνηθίζονται… αλλά ας είμαστε προετοιμασμένοι.

Ρυθμίζεις το κάθισμα, τους καθρέφτες και σβήνεις το ηχοσύστημα, με ανεβασμένα παράθυρα. Δεν χρειάζεται να βάλεις φίλτρα ανάμεσα στον οδηγό και τη μηχανή. Γυρνάς το κλειδί ή πατάς το κουμπί start/stop και ακούς τους μεταλλικούς ήχους του κινητήρα… όσο στο επιτρέπει η ηχομόνωση. Στο όχημα είναι απαραίτητο την πρώτη φορά να είσαι μόνο με τον πωλητή, ώστε να κατανοήσεις τις λειτουργίες του αυτοκινήτου, να ακούσεις τις συμβουλές του και να διαμορφώσεις άποψη χωρίς να επηρεαστείς από εξωγενείς παράγοντες. Αφού μάθεις τα βασικά, ζητάς τη βοήθεια του κοινού. Μηδενίζεις την κατανάλωση και ξεκινάς να καταγράφεις τις αντιδράσεις τους, υπέροχη διαδικασία, ειδικά εάν υπάρχουν μικρά παιδιά!

Τα “οικογενειακά” βάρη διαμορφώνουν και τις αντιδράσεις του οχήματος στην αλλαγή πορείας ή στην αίσθηση του φρεναρίσματος. Μπορείς να νιώσεις εάν το πλαίσιο ανταποκρίνεται σωστά (στην επιπλέον μάζα) και σε γεμίζει με αυτοπεποίθηση ή σε τρομάζουν οι αντιδράσεις του και νιώθεις ότι δεν το ελέγχεις. Αναφερόμαστε πάντα στις νόμιμες ταχύτητες, οι οποίες είναι και αυτές που θα κινούμαστε. Εξίσου σημαντικός είναι και ο κινητήρας και ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει το επιπλέον φορτίο! Απαραίτητα στη δοκιμή, να είναι ανοιχτό το  κλιματιστικό. Όταν λειτουργεί μειώνει την απόδοση του κινητήρα με αποτέλεσμα να αλλάζουν η συμπεριφορά και τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου. Το επιπλέον βάρος και η χρήση κλιματιστικού πιέζουν το όχημα να βγάλει τον αληθινό χαρακτήρα του και να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα. Σαν να βλέπεις ταινία στο fast forward και μέσα σε 15 λεπτά να ξέρεις τι έγινε στο τέλος.

Κάποια στιγμή θα πραγματοποιήσετε το ταξίδι στο βουνό, θα χρειαστούν οι επιπλέον βαλίτσες και φυσικά τι καλύτερο από το να γίνει με το νέο όχημα αλλά… μην μπερδεύεσαι αυτή ΔΕΝ θα είναι η καθημερινή σου διαδρομή! Η ιδανική διαδρομή είναι αυτή που θα κάνεις καθημερινά, είτε είναι το κλασικό: σπίτι – σχολείο – δουλειά – σπίτι, είτε το σπίτι – πίστα και πάλι πίσω. Όπου πίστα βάζετε ότι σας “βολεύει” όπως Σερρών, Μεγάρων… Ποσειδώνιο ή Πύλη Αξιού! Επέλεξε απογευματινή ώρα, ακόμα καλύτερα το βράδυ, ώστε να ελέγξεις εάν τα φώτα του οχήματος, με όλες αυτές τις νέες τεχνολογίες, σου κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Υπάρχουν άνθρωποι που τρομάζουν όταν ανάβουν τα φώτα αυτόματα και αυτή η απότομη αλλαγή τους δυσκολεύει στο να προσαρμοστούν.

Επιπρόσθετα “νιώσε” τα συστήματα ασφάλειας όπως η διατήρηση λωρίδας, το αυτόματο φρενάρισμα, η ειδοποίηση για τυφλό σημείο. Σίγουρα είναι καλό και υποχρεωτικό να τα έχουμε, αλλά σου αρέσει ο τρόπος που αλληλεπιδρούν, μήπως ο ήχος προειδοποίησης είναι εκνευριστικός, απότομος ή έντονος και θα σε ενοχλεί κάθε φορά που θα λαμβάνεις την αντίστοιχη ειδοποίηση. Αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία έλεγξε την κατανάλωση, θα είναι σίγουρα ανεβασμένη αλλά θα έχεις μια πραγματική μέτρηση. Ρίξε μια γρήγορη ματιά στο ηχοσύστημα και αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου και τέλος στους χώρους ώστε να συμβαδίζουν με τις ανάγκες σου.

Και επειδή αυτό, το test drive, δεν είναι εύκολο να το προγραμματίσεις, όσο καλοπροαίρετος και να είναι ο πωλητής, τότε νοίκιασε ένα παρόμοιο αυτοκίνητο για 2 μέρες… ζήσε μαζί του και θα είσαι σίγουρος για την επιλογή σου!

Prev Post Με το νέο Isuzu D-Max στα ορεινά της Όσσας
Next Post Cadillac Celestiq – Στοχεύει στην Rolls-Royce
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook