Ταξίδι στο παρελθόν με Ford Mustang Mach-E – Βράχια, Μοναστήρια, και η Σπηλιά των Νεάντετραλ στη Θεόπετρα Θεσσαλίας!

Ταξίδι στο παρελθόν με Ford Mustang Mach-E – Βράχια, Μοναστήρια, και η Σπηλιά των Νεάντετραλ στη Θεόπετρα Θεσσαλίας!

Σε ένα από τα βιβλία του ο γνωστός ανθρωπολόγος και συγγραφέας Κάρλος Καστανιέδα περιγράφει την εμπειρία που έζησε επισκεπτόμενος την καλύβα ενός Σαμάνου στην έρημο της Αριζόνα για να μυηθεί από αυτόν! Αφού πρώτα τσίμπησε έναν «μεζέ» από κάποιο παραισθησιογόνο κάκτο, σπατάλησε το υπόλοιπο της μέρας του σερνάμενος, μέσα και έξω από την καλύβα προκειμένου να βρεί την θέση που του ταίριαζε! Κι όταν λέω θέση δεν εννοώ αυτή με την καλύτερη θέα, αλλά εκείνη με την καλύτερη ενέργεια! Στην παλαιολιθική εποχή ο άνθρωπος έψαχνε τον ενεργειακό τόπο που του ταίριαζε για να καταφέρει να συντονιστεί με το σύμπαν προκειμένου να ζήσει ευτυχισμένος! Κατηφορίζοντας από τα Βράχια και τις Ιερές Μονές των Μετεώρων, ο επισκέπτης αναζητά τον επόμενο κοντινό προορισμό που θα συνδέει την ήδη δυνατή εμπειρία που έζησε με «κάτι» που δεν θα απομακρύνει τις ήδη «περιπλανώμενες σκέψεις»  του μακριά από την περιοχή των επιβλητικών βράχων.

Κάπως έτσι ένιωσα προσωπικά οδηγώντας το αμιγώς ηλεκτροκίνητο sportive SUV της Ford, την Mustang Mach-E , στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων. Είχα βάλει στην αναζήτηση του Navigator, τον Ληθαίο ποταμό αλλά πάνω στην πορεία που χάραξα, έβλεπα παντού πινακίδες σήμανσης οι οποίες οδηγούσαν στο Σπήλαιο της Θεόπετρας. Χρόνια τις βλέπω αλλά ποτέ, δεν άναψα το «φλάς» αλλαγής πορείας για να κατευθυνθώ σε αυτό. Την φορά αυτή όμως, οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές, καθώς απολάμβανα την καλή αίσθηση και την ακρίβεια που έχει το σύστημα διεύθυνσης της Ford Mustang Mach-E , και ιδιαίτερα μάλιστα το προφίλ οδήγησης Untamed, το οποίο με τους ήχους που ανέδυε, έφτιαχνε την διάθεσή μου ευχάριστα καθώς αισθανόμουν πως, οδηγούσα μια κλασσική Mustang,όπως αυτή που βλέπω συχνά στα όνειρά μου πιέζοντας βαθιά το δεξί πεντάλ!

Στη Θεόπετρα..

Αντικρύζοντας τους Βράχους των Μετεώρων, ο επισκέπτης κυριαρχείται από ένα ανεξήγητο δέος το οποίο, βέβαια καταφέρνει να κλέψει όχι μόνο την παράσταση, αλλά και την όποια αίγλη ενδιαφέροντος, και αν υπάρχει καθ’ οδών. Μόλις 4 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καλαμπάκας, βρίσκεται το θεσσαλικό Σπήλαιο της Θεόπετρας. Πρόκειται για μια από τις παλιότερες ανθρώπινες κατασκευές του κόσμου, η οποία για αιώνες επιβιώνει στη χώρα μας, και που οι προϊστορικοί του «ένοικοι» έχτισαν έναν τοίχο για να προστατευτούν από το κρύο!

Πάρκαρα έξω από το κέντρο υποδοχής και ενημέρωσης του Σπηλαίου, την λευκή Mustang Mach-Ε, και χωρίς δεύτερη σκέψη πήρα την Canon ανά χείρας για να την αποθανατίσω με φόντο τον μεγαλοπρεπές ασβεστολιθικό Βράχο που υψώνονταν πάνω από αυτό, εξάλλου φαίνονταν στο βάθος και τα Μετέωρα, τον αλλόκοτο σχηματισμό των θρύλων και των μύθων όταν!! Μια λειτουργός του κέντρου με ενημέρωνε πως απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών! Χωρίς δεύτερη σκέψη, υπάκουσα, και λίγο αργότερα συζητούσα μαζί της αποδεχόμενος την πρόσκλησή της για μια σύντομη επίσκεψη στα εκθέματα του κέντρου, γιατί το Σπήλαιο ήταν κλειστό λόγω εργασιών!

Αξίζει!

Τα πανάρχαια μυστικά του Σπηλαίου της Θεόπετρας δεν εξαντλούνται σε κάποιες βιτρίνες ολίγων τετραγωνικών μέτρων, καθώς εδώ στη Θεόπετρα βρίσκεται μία από τις πλέον ιδιαίτερες και σπουδαίες σε αξία προϊστορικές σπηλιές. Το Σπήλαιο της Θεόπετρας αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο ολοκληρωμένο μέχρι σήμερα ερευνητικό πρόγραμμα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας & Σπηλαιολογίας και το μόνο ανασκαμμένο σπήλαιο της Θεσσαλίας. Εκεί που η ανθρώπινη ζωή άφησε τα σημάδια της πριν από 130.000 χρόνια δηλαδή, λέγοντάς μας μια ολότελα διαφορετική ιστορία για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ανθρώπινης δράσης στον ελλαδικό χώρο…

Ποιος ήταν ο κάτοικος του Σπηλαίου της Θεόπετρας;

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, ο ασβεστόλιθος σχηματίστηκε κάπου μεταξύ 137-65 εκατ. χρόνια πριν, σε μια κοιλάδα που διαρρέει σήμερα ο ποταμός Ληθαίος. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που ξεκίνησαν ήδη από το 1987 υπέδειξαν πως οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν το σπήλαιο ως κατοικία μόνο κατά τη διάρκεια της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής, πριν από 130.000 χρόνια συγκεκριμένα. Το ίδιο το σπήλαιο είναι σχεδόν τετράπλευρο και καλύπτει έκταση 500 τ.μ. Για να εισέλθεις σε αυτό, θα περάσεις από τη μεγάλη αψιδωτή είσοδο, απ’ όπου βλέπει κανείς τα Μετέωρα και τις μονές του και περνά απρόσκοπτα το ηλιακό φως, όπως ακριβώς συνέβαινε και πριν αρκετές δεκάδες χιλιάδες χρόνια τότε που κατοικούσαν εκεί οι Νεάντερταλ!! Αν ο δρόμος του ταξιδιού σας περνάει από την Θεόπετρα, μην διστάσετέ να ανάψετε το δικό σας φλάς, για να κατευθυνθείτε στο κέντρο ενημέρωσης του Σπηλαίου προκειμένου να περιηγηθείτε στον κόσμο της Παλαιολιθικής εποχής!

Ford Mustang Mach-E – Electric dreams

Όπως όλα τα μοντέλα της Ford, έτσι και η Mustang ακολουθεί την καλή συνταγή της ποιοτικής κύλισης! Μια συνταγή η οποία συνοδεύει πλέον και την ηλεκτροκίνητη εκδοχή η οποία ακούει στην ονομασία Mach-E . Επι της ουσίας πρόκειται για ένα SUV βάρους πάνω από δύο τόνους όπου τόσο η ρύθμιση της ανάρτησης, όσο και η λειτουργεία των δύο ηλεκτροκινητήρων της, κάνουν την οδήγησή της τόσο απολαυστική, που σε κάνουν πραγματικά να λατρέψει την ώρα που βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι της βγάζοντας άπειρα γούστα, όσο δύσκολος και αν είναι ο δρόμος, απολαμβάνοντας την άριστη πληροφόρηση που απορρέει από το διαισθητικό της τιμόνι!

Εκεί που έπαθα πλάκα και ευχαριστήθηκα στο έπακρο τα «γούστα της» ήταν στα στροφιλίκια του Κόζιακα, όπου στην κυριολεξία χάρις στην υπερστροφική της δύναμη, ξέχασα ότι είχα στα χέρια μου ένα ηλεκτροκίνητο SUV το οποίο είχε τα κιλάκια του, μέχρι την στιγμή που, η σύγχρονη τεχνολογία των λειτουργικών συστημάτων ασφάλειας της Mustang Mach-E  «κατεβάσουν» την οδηγική αδρεναλίνη …εκεί που πρέπει! Η ανάκτηση ενέργειας χαρίζει μια σιγουριά στον τομέα της αυτονομίας, ιδιαιτέρως όταν κατηφορίζει κανείς, όπως εμείς,  από μεγάλα υψόμετρα, όπου σε απόσταση 12 χιλιόμετρων κερδίζει μέχρι και 7% πολύτιμης ενέργειας, ως αποζημίωση για στην απόλαυση της γρήγορης οδήγησης που βιώσαμε προηγουμένως.

Ο σωστός προγραμματισμός για το ταξίδι με ένα ηλεκτροκίνητο SUV  είναι το Α & Ω, για την επιτυχία της απόδρασής μας, απολαμβάνοντας, ασφάλεια, αυτονομία και δυνατές συγκινήσεις! Αν ξέρετε που υπάρχουν βάσεις φόρτισης, τότε το ταξίδι σας θα γίνει πολύ απολαυστικότερο, και θα σας μείνει αξέχαστο! Επιστρέψαμε από την εθνική οδό που οδηγεί στην Λάρισα, προκειμένου να απολαύσουμε μία γρήγορη, και δυναμική  ταχυφόρτιση, η οποία διήρκεσε μόλις 15 λεπτά της ώρας για το 85% ενέργειας της μπαταρίας μας! Από κει και πέρα ήταν θέμα προσαρμογής ολίγων λεπτών για να πάρουμε την θέση μας στην Ε.Ο. Λάρισας- Θεσσαλονίκης, οδηγώντας με απόλυτη άνεση και συνυπάρχοντας με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα σε μία από τις πιο ξεκούραστες διαδρομές της Ελληνικής επικράτειας!

Κείμενο – Φωτογραφίες: Παντελής Τζερτζεβέλης

Prev Post XPENG – Kαι επίσημα στη χώρα μας από το Αutohellas Group
Next Post Η Alpina έτοιμη για το βήμα σε ανεξερεύνητες περιοχές!
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook