Η τρέχουσα γενιά της Mercedes-Benz S-Class δεν κατάφερε να συνεχίσει την εμπορική επιτυχία των προγόνων της. Ίσως να φταίει η κατάσταση της αγοράς αν και άλλες προτάσεις πολυτελείας δεν έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερα… συμπτώματα. Ίσως το αγοραστικό κοινό να απομακρύνεται από τα παραδοσιακά υπερ-πολυτελή σεντάν. Ίσως απλά η τρέχουσα γενιά της S-Class να μην… μπόρεσε απέναντι στον σκληρό ανταγωνισμό και τις ειδικές συνθήκες της αγοράς, με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο για πρώτη φορά να μειωθεί η παραγωγή της σε μία βάρδια στο υπερσύγχρονο “Factory 56” στο Sindelfingen της Γερμανίας όπου κατασκευάζεται. Ότι έχει γίνει μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, έχει γίνει και δεν αλλάζει όμως στις 29 του μήνα η Mercedes-Benz θα παρουσιάσει την ανανεωμένη εκδοχή του μεγάλου, πολυτελούς sedan της και σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Ola Kallenius, αυτή θα είναι κάτι παραπάνω από ένα τυπικό facelift.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της εταιρίας, περίπου 2.700 εξαρτήματα έχουν σχεδιαστεί εκ νέου και αυτό το νούμερο αναπαριστά περίπου το μισό αυτοκίνητο. Δεν χρειάζεται λοιπόν να εξηγήσουμε περαιτέρω γιατί η νέα S-Class δεν είναι το επιφανειακό facelift που έχουμε συνηθίσει έστω και αν σε επίπεδο design δεν θα αλλάξει δραστικά. Η λογική λέει ότι σε αυτόν τον τομέα θα δούμε νέα φωτιστικά σώματα τόσο στο εμπρός μέρος όσο και στο πίσω, νέους προφυλακτήρες με τον εμπρός να γνωρίζουμε ότι θα ενσωματώνει μία κατά 20% μεγαλύτερη γρίλια, νέες ζάντες ελαφρού κράματος και πιθανότατα κάποια νέα διακοσμητική ή/και πακέτα. Οι μεγαλύτερες αλλαγές όμως έχουν γίνει κάτω από την επιφάνεια και στην καμπίνα.

Ειδικότερα όσον αφορά στην καμπίνα, η Mercedes-Benz S-Class θα γίνει το πρώτο μοντέλο που όταν λανσαριστεί στην αγορά θα εξοπλίζεται με το προηγμένο σύστημα MB.OS. Το εξελιγμένο πλήρως in-house σύστημα περιλαμβάνει 27 αισθητήρες, δυνατότητες φωνητικού ελέγχου με φυσική ομιλία, εκτενή εξατομίκευση και πολλά ακόμα που θα αναλύσουμε όταν πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στην άνεση αλλά και στην εργονομία. Εννοείται ότι όπως και όλα τα υπόλοιπα νέα μοντέλα της Mercedes έτσι και η S-Class θα εξοπλιστεί με πολυάριθμες, μεγάλες οθόνες υψηλής ανάλυσης όπως εννοείται ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στους πελάτες την επιλογή θερμικών κινητήρων. Η γερμανική μάρκα έχει εξελίξει έναν ολοκαίνουριο twin-turbo V8 ο οποίος συμμορφώνεται με το πολύ αυστηρό πρότυπο εκπομπών ρύπων Euro 7 ενώ παραμένει ως διαθέσιμη επιλογή και ο θηριώδης V12 τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον. Σίγουρα ο Ola Kallenius αυξάνει θεαματικά τον πήχη των προσδοκιών για ένα “απλό” facelift αλλά αν όσα μας λέει και η αυτοπεποίθηση με την οποία το κάνει δεν είναι εντελώς αβάσιμα, μπορεί στις 29 του Ιανουαρίου να έχουμε την επιστροφή του βασιλιά στον θρόνο του.



