Η Renault προαναγγέλλει το τέλος του “bling”!

Η Renault προαναγγέλλει το τέλος του “bling”!

Η βιομηχανία αυτοκινήτου μπαίνει σε μία νέα εποχή. Έχει ήδη αρχίσει να κάνει τα πρώτα της βήμα στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης αλλά πιο σημαντικό και από την ηλεκτροκίνηση είναι το concept της βιωσιμότητας. Το θέμα είναι ότι βιωσιμότητα και χλιδή δεν συνδυάζονται εύκολα και οι εταιρίες θα πρέπει να συμβιβαστούν με αυτό το γεγονός και να αναζητήσουν τρόπους που θα οδηγήσουν στην χρήση λιγότερων, πιο απλών και ελαφρύτερων υλικών χωρίς να τους αναγκάσουν να θυσιάσουν την ελκυστικότητα του εκάστοτε οχήματος. Αυτή είναι η γνώμη του επικεφαλής σχεδιασμού της Renault, Gilles Vidal, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για σχεδιασμό… “ειδικών συνθηκών” υπό την έννοια ότι ο σχεδιασμός των μοντέλων στο μέλλον θα πρέπει να εστιάζει στα απαραίτητα και τα πρακτικά.

Έφτασε η ώρα για την εποχή του λιγότερου bling πιστεύω. Η πρόκληση για τους σχεδιαστές θα είναι η διαμόρφωση μίας μάρκας που είναι δυνατή και εντυπωσιακή αλλά πολύ πιο απλή απ’ ότι σήμερα. Θέλουμε ακόμα να κάνουμε εντυπωσιακά αυτοκίνητα αλλά με ένα πιο μινιμαλιστικό, “βασικό” design.

Δήλωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του νέου Renault Rafale ο Gilles Vidal. Δεν είμαστε απολύτως σίγουροι για το τι ακριβώς θεωρεί ο κος Vidal “bling” σε ένα αυτοκίνητο καθώς δεν υπάρχει σαφής ορισμός. Μία ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να είναι “μπλιμπλίκια” ή πολυτέλειες αλλά με την σημασία κάτι φανταχτερού, οπότε αυτό που κρατάμε από την δήλωση του υψηλόβαθμου στελέχους της γαλλικής μάρκας είναι η αλλαγή ρότας και η νέα χάραξη πορείας σε ένα μονοπάτι μινιμαλισμού και απλότητας. Ένα μονοπάτι ιδιαίτερα δύσβατο που σύμφωνα με τον Vidal μάλλον κανείς δεν ακολουθεί σήμερα όπως δήλωσε.

Δεν είμαι σίγουρος για το αν κάποιος έχει πραγματικά minimal design σήμερα. Η αντίθεση είναι ότι κάποιες μάρκες, περιπετειώδεις, δεν ακολουθούν καν μία σχεδιαστική φιλοσοφία για την γκάμα τους. Καλά κάνουν αν δουλεύει, αλλά ένα συνεκτικός μινιμαλισμός είναι το δυσκολότερο πράγμα για να κάνεις εντυπωσιακό.

Φυσικά, ο μινιμαλισμός δεν θα έχει αντίκτυπο μονάχα στην βιωσιμότητα αλλά και στην αποδοτικότητα των αυτοκινήτων καθώς αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το σπάσιμο του φαύλου κύκλου που αφορά στην διαρκή αύξηση του βάρους (βαρύτερα αυτοκίνητα απαιτούν μεγαλύτερα φρένα, ανθεκτικότερες αναρτήσεις κλπ που αυξάνουν περαιτέρω το βάρος απαιτώντας ακόμα μεγαλύτερα φρένα κ.ο.κ.) και για την έναρξη ενός “ευγενούς κύκλου”. Ο Vidal σημειώνει ότι η βιομηχανία αυτοκινήτου μπορεί να πάρει πολλά μαθήματα από άλλες βιομηχανίες όπως της αεροναυπηγικής για να βελτιώσει την αποδοτικότητα των αυτοκινήτων μέσα από την επίτευξη του λεγόμενου εντυπωσιακού μινιμαλισμού. Προς το παρόν, περιμένουμε από οποιονδήποτε να υιοθετήσει έστω και κάποια, λίγα στοιχεία μινιμαλισμού καθώς το σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας κινείται μέχρι σήμερα σε έναν πολύ διαφορετικό δρόμο.

Prev Post Η Lamborghini επιβεβαιώνει το 4ο μοντέλο της!
Next Post Microlino – Διαθέσιμο και στη χώρα μας
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook