Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι εποχές έχουν αλλάξει. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης που σύμφωνα με τα στοιχεία διεισδύει ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα μας αλλά στις αγοραστικές συνήθειες του κοινού. Αγοραστικές συνήθειες οι οποίες εκφράζονται με τον ίδιο περίπου τρόπο ανεξαρτήτως κατηγορίας και… εισοδήματος. Εδώ και πολλά χρόνια για παράδειγμα, τα SUVs κάθε είδους και μορφής “κλέβουν” πελάτες από άλλα είδη αμαξώματος και αυτό που έχει χάσει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς είναι το παραδοσιακό sedan. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι λεγόμενες premium εταιρίες έχουν να αντιμετωπίσουν και την εντυπωσιακή άνοδο των κινέζικων εταιριών. Αυτές που πριν από λίγα χρόνια αποτελούσαν το ανέκδοτο της βιομηχανίας αυτοκινήτου (και όχι άδικα) έχουν εξελιχθεί σε ισχυρούς αντιπάλους που προσφέρουν τεχνολογία αιχμής και πολυτέλεια σε χαμηλότερες τιμές.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ενώ για δεκαετίες ολόκληρες, “παραδοσιακοί” κατασκευαστές premium μοντέλων όπως οι Γερμανοί απολάμβαναν πολύ υψηλές πωλήσεις στην Κίνα, τα νούμερα τους έχουν μειωθεί δραστικά την δεκαετία που διανύουμε. Η S-Class είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αν και όχι το μοναδικό. Η παραγωγή της μειώθηκε κατά περίπου 50% μόλις τα τελευταία χρόνια – από τα 90.000 αυτοκίνητα του 2022 σε λιγότερο από 50.000 αυτοκίνητα πέρυσι. Για πρώτη φορά στην ιστορία του εμβληματικού μοντέλου η παραγωγή του περιορίζεται σε μία βάρδια καθώς η ζήτηση δεν δικαιολογεί κάτι περισσότερο και το (ριζικά) ανανεωμένο facelift που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες θα προσπαθήσει αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας… Παρόλα αυτά, η Mercedes επιμένει ότι το ποτήρια είναι μισογεμάτο και αυτό επειδή η S-Class δεν συγκρίνεται με άλλες κατηγορίες αλλά με τον ανταγωνισμό και αυτός βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω.

“Ακόμα και το θερμικό sedan χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε την αμιγώς ηλεκτρική EQS, είναι πιο επιτυχημένο από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του με όλα τα κινητήρια σύνολα να υπολογίζονται. Σε επίπεδο status, τεχνολογίας και ιστορικής κληρονομιάς, η S-Class είναι το στάνταρ. Δεν είναι μόνο ένα αυτοκίνητο αλλά ένας πανταχού παρόν πολιτιστικός θησαυρός.”
Δήλωσε ο επικεφαλής πωλήσεων της γερμανικής μάρκας, Mathias Geisen. Σαν να μην έφτανε ο ανταγωνισμός, παλιός και νέος, από τις άλλες μάρκες, η S-Class έχει να αντιμετωπίσει και τον εσωτερικό. Η G-Class για παράδειγμα πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ απολαμβάνοντας πρωτοφανή δημοτικότητα σε όλα τα επίπεδα και ασχέτως του γεγονότος ότι δεν απευθύνεται στο ίδιο κοινό, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν “κλέβει” ένα ποσοστό από το μεγάλο sedan. Τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση όμως τα έσοδα καταλήγουν στο ίδιο πορτοφόλι οπότε αν θεωρήσουμε ότι η S-Class πρέπει να είναι… απλώς καλύτερη από τον ανταγωνισμό, τότε μάλλον ο στόχος έχει επιτευχθεί και δεν υπάρχουν σημάδια ότι απειλείται.




