Ο κόσμος έμαθε τον όρο “Cd” πριν από 40 χρόνια, όταν λανσαρίστηκε στην αγορά το Audi 100 ως το πιο αεροδυναμικό sedan μαζικής παραγωγής στον κόσμο. Ο κόσμος είχε μόλις βγει από την πετρελαϊκή κρίση του 1973-79 βλέπεις και το Cd του δεν ξεπερνούσε το 0.30 που εκείνη την εποχή, ήταν ένα εξαιρετικό επίτευγμα προσφέροντας τεράστια οφέλη στον τομέα της κατανάλωσης. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής αεροδυναμικής και θερμικής διαχείρισης της Porsche Engineering, Marcel Straub, “στα 80 km/h περίπου και πάνω, οι αεροδυναμικές αντιστάσεις γίνονται πιο σημαντικές από την αντίσταση κύλισης των ελαστικών”, οπότε οι κατασκευαστές εκείνη την εποχή άρχισαν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην αεροδυναμική. Η δεκαετία του ’80 έφερε τα χαρακτηριστικά wedge σχήματα και ορισμένα αυτοκίνητα έγραψαν την δική τους ιστορία επιτυγχάνοντας άλματα όσον αφορά στην διαχείριση του αέρα γύρω από το αμάξωμα: Το Opel Calibra για παράδειγμα είχε Cd της τάξης του 0.26 ενώ 10 χρόνια αργότερα, το Audi A2 πετύχαινε το αξιολογότατο 0.25.
Με την στροφή στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης, η αεροδυναμική αποκτά ακόμα πιο κρίσιμο ρόλο καθώς όπως μας εξηγεί η Porsche, “στον WLTP κύκλο η αεροδυναμική αναπαριστά το 30-40% των απωλειών” τη στιγμή που σε βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα το ίδιο ποσοστό δεν ξεπερνά το 10%! Παράλληλα, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες ψύξης οπότε οι κατασκευαστές έχουν σημαντικά περιθώρια για να βελτιώσουν το Cd των μοντέλων τους για να επιτύχουν (και) όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία χωρίς σημαντικές θυσίες στους τομείς των επιδόσεων, της πολυτέλειας ή της ασφάλειας. Τόσο η Porsche όσο και η Mercedes δείχνουν τον δρόμο με την Taycan να αναφέρει Cd της τάξης του 0.22 και την EQS της τάξης του 0.20. Ταυτόχρονα, η Mercedes παρουσίασε την πειραματική EQXX που το Cd της δεν υπερβαίνει το 0.17 δείχνοντας ότι η σύγχρονη τεχνολογία που όσον αφορά στην αεροδυναμική παίρνει τη μορφή κάποιων “ενεργών” συστημάτων που μεταβάλλουν το… σχήμα του αυτοκινήτου και την διαχείριση του αέρα γύρω του, είτε μιλάμε για το άνοιγμα ή κλείσιμο κάποιων αεραγωγών, την μείωση της απόστασης από το έδαφος μέσω της ανάρτησης ή την αλλαγή των επιφανειών με αεροτομές, διαχύτες κ.ά.
Τώρα, η Porsche εξετάζει έναν νέο, καινοτόμο τρόπο μείωσης του Cd μέσω… δονήσεων. Το πειραματικό σύστημα δημιουργεί συστηματικά μέσω των ηχείων, δονήσεις σε συγκεκριμένα σημεία του αμαξώματος και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά με τον καθ. Andreas Wagner του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης να αναφέρει πως με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να μειώσει το Cd ενός SUV κατά 7%. Μπορεί να μην είναι θεαματική η βελτίωση και το σύστημα να απέχει αρκετά ακόμα από το να περάσει στην παραγωγή καθώς πρέπει να μελετηθούν και στοιχεία που αφορούν στο πόσο αντιληπτή είναι η λειτουργία του από τους επιβάτες αλλά σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους ιδέες που υλοποιούνται δείχνουν πως τίποτα δεν είναι παράλογο ή ανέφικτο αν δεν δοκιμαστεί πρώτα. Ευτυχώς, η τεχνολογία δίνει και πάλι τη λύση με τις “computational fluid dynamics” ή CFD προσομοιώσεις αλλά και την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης που θα συνεισφέρει στην απλούστευση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Με πιο απλά λόγια, το μέλλον μας επιφυλάσσει πολλές και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις.