Η Mercedes αναλαμβάνει την ευθύνη!

Ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα στον κόσμο της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης είναι το νομικό. Ποιος φταίει όταν ένα αυτοκίνητο που κινείται με το σύστημα αυτόνομης οδήγησης της εκάστοτε εταιρίας ενεργοποιημένο προκαλέσει ατύχημα; Οι περισσότερες περιπτώσεις μέχρι σήμερα ρίχνουν την ευθύνη στον οδηγό και ο πραγματικός λόγος γι’ αυτό είναι πως παρά το επιθετικό marketing των κατασκευαστών που προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, δεν υπάρχει κάποιο σύστημα αυτόνομης οδήγησης στην αγορά. Όλα είναι συστήματα υποβοήθησης οδήγησης ή ημι-αυτόνομης οδήγησης στην καλύτερη των περιπτώσεων. Η Mercedes λοιπόν κάνει το επόμενο βήμα και αναλαμβάνει τη νομική ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος ενώ το “Drive Pilot” είναι σε λειτουργία.

Να θυμίσουμε πως το Drive Pilot είναι το πρώτο σύστημα επιπέδου 3 που φτάνει στην αγορά με τις S-Class και EQS και η Mercedes είναι ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά στις συνθήκες υπό τις οποίες το σύστημα της μπορεί να λειτουργήσει. Καταρχάς, η ταχύτητα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 60 km/h και το όχημα θα πρέπει να κινείται σε χαρτογραφημένους αυτοκινητόδρομους με διαχωριστικά, χωρίς φανάρια, κυκλικούς κόμβους, ζώνες κατασκευαστικών έργων ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο, μονάχα κατά τη διάρκεια της ημέρας και όταν ο καιρός είναι αίθριος. Όλοι αυτοί οι περιορισμοί χαρίζουν στην Mercedes την αυτοπεποίθηση για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Drive Pilot και της επιτρέπουν να παρέχει ένα “παράθυρο” 10 δευτερολέπτων για να αναλάβει ο οδηγός τον έλεγχο σε περίπτωση που χρειαστεί. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί το σύστημα της γερμανικής μάρκας είναι το μοναδικό που δεν απαιτεί την προσοχή του οδηγού όταν λειτουργεί!

Με λιγότερα λόγια λοιπόν, η Mercedes έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας και έχει εξελίξει το σύστημα Drive Pilot σε τέτοιο βαθμό που νιώθει άνετα να αναλάβει τη νομική ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος. Ελπίζει δε, ότι με αυτή την κίνηση και οι νομοθέτες θα νιώσουν αρκετά άνετα ώστε να της δώσουν έγκριση για τη λειτουργία του συστήματος σε περισσότερες χώρες ή πολιτείες με τον πρώτο στόχο για την μάρκα να είναι η Καλιφόρνια και η Νεβάδα των Η.Π.Α.

Prev Post Mazda. Διαθέτει ένα υπερσύγχρονο κέντρο δοκιμών
Next Post VOGE 500AC. Συνδυασμός διαφορετικών χαρακτηριστικών
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook