Το Audi RS3 στέκεται περήφανο στο παγκόσμιο στερέωμα ως το τελευταίο μοντέλο μαζικής παραγωγής το οποίο εξοπλίζεται με τον εμβληματικό 5-κύλινδρο κινητήρα της γερμανικής μάρκας. Έναν κινητήρα που ξεχωρίζει όχι μόνο με τα εξαιρετικά νούμερα για τα οποία είναι ικανός αλλά για τον χαρακτήρα του και το soundtrack που προσφέρει ενισχύοντας την εμπειρία οδήγησης. Όλα τα καλά τελειώνουν κάποτε όμως και οι κανονισμοί εκπομπών ρύπων της Ε.Ε. είναι αμείλικτοι, οδηγώντας τους κατασκευαστές στην κατάργηση κάποιων κινητήριων συνόλων που ναι μεν ξεχωρίζουν λόγω της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας τους αλλά οι όγκοι παραγωγής τους δεν δικαιολογούν την επένδυση που απαιτείται για την συμμόρφωση τους με τα νέα, ακόμα χαμηλότερα όρια. Πριν αποχαιρετήσει τον 5-κύλινδρο βενζινοκινητήρα της όμως, η Audi ετοιμάζει ένα εντυπωσιακό… πάρτι.
Ο κατασκοπευτικός φακός έχει ήδη εντοπίσει ένα πιο… ειδικό Audi RS3 να γυρνά στην περιβόητη πίστα του Nurburgring και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η γερμανική μάρκα ετοιμάζει μία πιο σκληροπυρηνική έκδοση του καυτού hatchback ως αντίο για τον 5-κύλινδρο κινητήρα. Η έκδοση αυτή θα διαφοροποιείται χάρη στο πιο επιθετικό bodykit, με άφθονα αεροδυναμικά βοηθήματα όπως το χαμηλότερο splitter εμπρός, τα πτερύγια στα πλαϊνά του προφυλακτήρα, η μεγαλύτερη αεροτομή στο πίσω μέρος κ.ά. ενώ περιμένουμε περαιτέρω αναβαθμίσεις τόσο στο σύστημα πέδησης όσο και στον συνδυασμό πλαισίου και ανάρτησης με νέες ρυθμίσεις ή/και διαφορετικό hardware που θα χαρίζει στην ειδική έκδοση… ειδικά οδηγικά χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον κινητήρα, ήδη γνωρίζουμε ότι ο 5-κύλινδρος των 2.5 λίτρων δεν έχει βρει ακόμα το ταβάνι του. Στο ανανεωμένο RS3 που παρουσιάστηκε πέρυσι τέτοια εποχή, πρόσφερε 400 ίππους και 500 Nm ροπής αλλά είμαστε σίγουροι ότι μπορεί περισσότερα και όχι μόνο επειδή η προηγούμενη “Performance” έκδοση ήταν ικανή για 407 ίππους αλλά επειδή ο επικεφαλής της Audi Sport, Sebastian Grams, είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο εν λόγω κινητήρας έχει να “δώσει” πολλά ακόμα. Δεν γνωρίζουμε ποιο μπορεί να είναι το νούμερο στο οποίο στοχεύει η γερμανική μάρκα αλλά δεν θα μας έκανε εντύπωση αν έχει βάλει στο μάτι τον άτυπο τίτλο του ισχυρότερου hatchback στην αγορά που αν ισχύει θα σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεράσει τα 421 άλογα της Mercedes-AMG A45 S. Πάλι, πιστεύουμε ότι ο 5-κύλινδρος δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να φτάσει αυτού του είδους τα νούμερα. Το θέμα είναι ότι η επερχόμενη σκληροπυρηνική έκδοση θα λειτουργήσει ως ένα είδος τελευταίου “ζήτω” τόσο για την τρέχουσα γενιά του RS3 όσο και για τον 5-κύλινδρο βενζινοκινητήρα για τον οποίο δεν γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο τι του επιφυλάσσει το μέλλον!



