Έρευνα: Οι οθόνες είναι χειρότερες από τα κουμπιά!

Έρευνα: Οι οθόνες είναι χειρότερες από τα κουμπιά!

Οι οθόνες αυξάνονται και πληθύνονται. Οι περισσότεροι κατασκευαστές οραματίζονται την καμπίνα των αυτοκινήτων τους ως έναν απολύτως minimal χώρο και οι σύγχρονες οθόνες ταιριάζουν σε αυτό το όραμα εκμοντερνίζοντας την εικόνα ενός εσωτερικού. Όμως οι κατασκευαστές ξεχνούν πολλές φορές ότι ένα αυτοκίνητο έχει πολλαπλές λειτουργίες οι οποίες απαιτούν ρύθμιση και όταν προσπαθείς να ενσωματώσεις όλες αυτές τις λειτουργίες σε μία οθόνη, τότε η κατάσταση γίνεται επικίνδυνα πολύπλοκη – κυριολεκτικά, καθώς κάθε δέκατο του δευτερολέπτου που ο οδηγός δεν κοιτά στον δρόμο αλλά αναζητά το υπομενού που περιλαμβάνει την λειτουργία που ψάχνει, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Ένα σουηδικό μέσο λοιπόν αποφάσισε να πραγματοποιήσει μία δοκιμή ώστε να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα των οθονών. Πήρε 11 σύγχρονα αυτοκίνητα και απαίτησε από τους χειριστές τους να εκτελέσουν τέσσερις απλές εντολές ενώ το εκάστοτε όχημα ταξίδευε με ταχύτητα 110 km/h.

  • Να ενεργοποιήσουν τα θερμαινόμενα καθίσματα, να αυξήσουν την θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς και να ενεργοποιήσουν το σύστημα ξεθαμπώματος των τζαμιών.
  • Να ενεργοποιήσουν το ραδιόφωνο και να επιλέξουν έναν συγκεκριμένο σταθμό.
  • Να μηδενίσουν το trip computer.
  • Να μειώσουν την φωτεινότητα του πίνακα οργάνων στο χαμηλότερο επίπεδο και να απενεργοποιήσουν την κεντρική οθόνη.

Τίποτα παράλογο. Όλες αυτές οι κινήσεις είναι απλές και καθημερινές. Ως μέτρο σύγκρισης επιλέχθηκε ένα Volvo V70 του 2005 ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως οι οδηγοί είχαν χρόνο να γνωρίσουν τα αυτοκίνητα και τα συστήματα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης τους πριν την δοκιμή. Δεν μπήκαν εντελώς “τυφλοί” κι όμως, κανένα αυτοκίνητο δεν κατάφερε να νικήσει τα 10 δευτερόλεπτα που χρειάστηκε το 17-χρονο V70. Αυτά που πλησίασαν είναι το Volvo C40, με 13.7 δευτερόλεπτα και το Dacia Sandero με 13.5 – ίσως επειδή δεν είναι υπερφορτωμένα με λειτουργίες.

Το Subaru Outback ήταν το επόμενο ταχύτερο με 19.4 δευτερόλεπτα ενώ οι Mercedes-Benz GLB, Tesla Model 3, Nissan Qashqai, Volkswagen ID.3, Hyundai Ioniq 5 και Seat Leon χρειάστηκαν από 20 έως 30 δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωση της δοκιμής με την BMW iX να απαιτεί 30.4 δευτερόλεπτα και το MG Marvel R τον εξωφρενικό χρόνο των 44.9 δευτερολέπτων! Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Prev Post Lamborghini Urus Performante – “Διαβολικό” super-SUV 666 ίππων!
Next Post Audi Activesphere Concept – Συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook