Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Rishi Sunak, ανακοίνωσε ότι η άμεση ή έμμεση απαγόρευση των νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης αναβάλλεται για το 2035 καθώς η χώρα αναγνωρίζει τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών οι οποίες θα υποστηρίξουν έναν μεγάλο αριθμό αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και υιοθετεί μία “νέα προσέγγιση” στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Sunak δήλωσε ότι ο κόσμος θα μπορεί να αγοράζει νέα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και vans μέχρι το 2035 και μεταχειρισμένα ακόμα και μετά από εκείνη την χρονιά και συμπλήρωσε:
“Τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή πρέπει εσύ, ο καταναλωτής, να κάνεις αυτή την επιλογή και όχι να σε αναγκάζει η κυβέρνηση.”
Φυσικά, η απόφαση της αγγλικής κυβέρνησης δεν γνώρισε ιδιαίτερα… θερμή αποδοχή από τους κατασκευαστές οι οποίοι στην πλειοψηφία τους την στηλίτευσαν τονίζοντας την αστάθεια και την αβεβαιότητα που προκαλεί η αναβολή στην αγορά σε μία τόσο κρίσιμη καμπή στην μετάβαση προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση. Η Kia, η Ford και η Volkswagen ήταν ανάμεσα στις εταιρίες που εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στην αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα αλλά η Toyota από την άλλη καλωσόρισε την κίνηση που “αναγνωρίζει ότι όλες οι προσιτές τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο στην ρεαλιστική μετάβαση”.
Ο Rishi Sunak προετοιμάζεται για εκλογές εντός του 2024 και όπως όλα δείχνουν πιστεύει ότι η αποκλιμάκωση κάποιων “πράσινων” πολιτικών μπορεί να του εξασφαλίσει την στήριξη πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των πιέσεων που δέχεται η οικονομία με τον αυξημένο πληθωρισμό και το υψηλότερο κόστος ζωής. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Sunak ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να στοχεύει στον εκμηδενισμό των ρύπων μέχρι το 2050 αλλά το γεγονός ότι βρίσκεται “τόσο μπροστά σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο” της επιτρέπει να μειώσει λίγο τους ρυθμούς της. Κάπως έτσι, η Αγγλία εναρμονίζεται με την στρατηγική της Ε.Ε. επί του θέματος αν και οι αναλυτές σχολιάζουν ότι ως αγορές διαφέρουν οπότε δεν υπάρχει ακριβής ταύτιση πολιτικών.