Το βενζινοκίνητο “GTI” δεν πέθανε ακόμα

Το βενζινοκίνητο “GTI” δεν πέθανε ακόμα

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης δίνει στους κατασκευαστές την δυνατότητα να εξελίξουν και να προσφέρουν καυτά hatchbacks. Η Alpine A290, το Peugeot e-208 GTI, το Abarth 500e και το Mini Cooper JCW είναι μερικά από αυτά ενώ και η Volkswagen είναι έτοιμη να εμπλουτίσει την γκάμα της αρχικά με το στάνταρ ID. Polo και σε δεύτερη φάση, με το ID. Polo GTI αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται ο… θάνατος των θερμικών GTI. Όταν ρωτήθηκε ο επικεφαλής εξέλιξης chassis της Volkswagen, Sebastian Willmann, αν το τρέχον Golf θα είναι το τελευταίο θερμικό GTI αυτός απάντησε εμφατικά “Όχι”. Παραδέχθηκε ότι ενώ ο γνωστός και δοκιμασμένος turbo τετρακύλινδρος με κωδικό EA888 θα χρειαστεί δουλίτσα, είναι πρακτικά βέβαιο ότι θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της γερμανικής οικογένειας και στο μέλλον.

Σε αυτή την μορφή, ο κινητήρας της Volkswagen πληροί τις προδιαγραφές ρύπων Euro 6 αλλά ο Willmann δήλωσε ξεκάθαρα και χωρίς περιθώρια παρερμηνείας ότι η εταιρία “θα φέρει τον κινητήρα στο Euro 7”. Δεν γνωρίζουμε ποιες τροποποιήσεις πρέπει να κάνει η Volkswagen ώστε να συμβεί αυτό και ποιος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος στα ειδικά χαρακτηριστικά του κινητήρα (βλ. ιπποδύναμη) αλλά η εφαρμογή του Euro 7 γίνεται υποχρεωτική για όλα τα νέα αυτοκίνητα από τον ερχόμενο Νοέμβριο οπότε η Volkswagen δεν έχει πολύ χρόνο ακόμα στη διάθεση της. Ο Willmann δεν σταμάτησε εκεί όμως, αφού άφησε να εννοηθεί ότι εκτός από τα θερμικά GTI, παράταση ζωής θα πάρουν και τα θερμικά R. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραδοχή του ότι “υπάρχει χώρος για βελτίωση” που σημαίνει πως οτιδήποτε ακολουθήσει στο μέλλον θα είναι ισχυρότερο από το τωρινό Golf R των 333 ίππων. Πόσο ισχυρότερο; Άγνωστο αλλά ο Willmann ανάφερε:

Στην VW πρέπει να ικανοποιούμε [τους πελάτες] με κάθε τρόπο. Χρειαζόμαστε αποδοτικά αυτοκίνητα, αυτοκίνητα επιδόσεων όπως το Golf R ή το GTI και χρειαζόμαστε κάποια πιο προσιτά αυτοκίνητα αλλά και αυτοκίνητα που τοποθετούνται ψηλότερα.

Παράλληλα όμως, τόνισε ότι η επένδυση στην αναβάθμιση όχι μόνο του EA888 κινητήρα αλλά και άλλων στο Euro 7 πρότυπο δεν γίνεται εις βάρος των ηλεκτροκίνητων. Η Volkswagen όχι μόνο συνεχίζει να επενδύει στα ηλεκτρικά και την ID υπομάρκα της αλλά εντείνει τις προσπάθειες της με σκοπό να εμπλουτίσει την γκάμα όχι μόνο σε κρίσιμες από πλευράς όγκου πωλήσεων κατηγορίες αλλά και σε πιο niche όπως είναι και τα GTI μηδενικών εκπομπών ρύπων!

Prev Post Το καλοκαίρι οι τίτλοι τέλους για τα Tesla Model S και Model X
Next Post Genesis X Skorpio Concept – Τρελό buggy 1.100 ίππων!
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook