Αποχωρεί από την Renault ο Luca de Meo!

Αποχωρεί από την Renault ο Luca de Meo!

Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ενώ η βιομηχανία αυτοκινήτου, ιδίως η ευρωπαϊκή, διανύει μία δύσκολη περίοδο με τους δασμούς των Η.Π.Α. και την… απειλή εξ Ανατολής, ένας ακόμα CEO αποχωρεί ξαφνικά από την θέση του. Ο λόγος για τον Luca de Meo που όπως ανακοίνωσε η γαλλική εταιρία δεν πρόκειται να συνεχίσει στο τιμόνι της αναζητώντας νέους στόχους και νέες προκλήσεις έξω από την αυτοκινητοβιομηχανία γενικότερα.

Να θυμίσουμε ότι ο 58-χρονος  Ιταλός ανέλαβε τα ηνία της Renault μετακομίζοντας το 2020 από την Volkswagen. Εκείνη την περίοδο η γαλλική εταιρία βρισκόταν σε εξαιρετικά δεινή θέση έχοντας ανακοινώσει ζημιές-ρεκόρ λόγω και της πανδημίας αλλά έπειτα από 5 χρόνια σκληρής δουλειάς, προσεκτικού προγραμματισμού και περικοπών, η Renault είναι μία πολύ διαφορετική εταιρία και η θέση της όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά στον κόσμο είναι σαφώς καλύτερη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι μετοχές της εταιρίας έχουν παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 90% σε σύγκριση με 5 χρόνια πριν ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η Renault ήταν μία από τις ελάχιστες εταιρίες που δεν προχώρησαν σε προσαρμογή των προβλέψεων τους πέρυσι το φθινόπωρο.

Το πρόγραμμα που εφάρμοσε ο Luca de Meo ήταν σκληρό αλλά αναγκαίο και μέσα από την μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, την μείωση της παραγωγικής δυνατότητας παγκοσμίως και την στόχευση στην αγορά της Ευρώπης (κατά κύριο λόγο) που την προστάτευσε από την έκθεση στους δασμούς των Η.Π.Α., το μεγάλο αφεντικό της Renault την μεταμόρφωσε σε μία μικρότερη αλλά ταυτόχρονα πολύ πιο ευέλικτη εταιρία. Παράλληλα επένδυσε στην τεχνολογία και “έχτισε” μία πολύ ισχυρή και πολύ ελκυστική γκάμα που προσφέρει λύσεις σε κάθε επίπεδο και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα προσεχή χρόνια, οπότε δεν θα ήταν υπερβολή ή πρόωρο αν λέγαμε ότι ο Luca de Meo έκανε την δουλειά για την οποία προσελήφθη. Δεν είμαστε σίγουροι αν “ολοκλήρωσε το έργο του” καθώς το έργο ενός CEO δεν ολοκληρώνεται ποτέ, ιδίως σε ένα τόσο ευμετάβλητο κλίμα αλλά σίγουρα επανάφερε την Renault στον σωστό δρόμο και αυτό της επιτρέπει να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Επιφυλακτικότητα αλλά και αισιοδοξία.

Το ίδιο σκοπεύει να κάνει, εφόσον αληθεύουν τα δημοσιεύματα γαλλικών μέσων και στην Kering. Σε περίπτωση που δεν έχεις γνώση σε θέματα μόδας όπως εγώ, να σε ενημερώσω ότι η Kering είναι μία γαλλική πολυεθνική με έδρα το Παρίσι στην οποία ανήκουν μάρκες όπως η Gucci, η Yves Saint Laurent, η Balenciaga, η Bottega Veneta και η Alexander McQueen μεταξύ άλλων. Είναι μία πολυεθνική επίσης, με σταθερά καθοδική πορεία καθώς οι μετοχές της έχουν παρουσιάσει πτώση της τάξης του 60% τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε οι γνώσεις, η αποφασιστικότητα και η εμπειρία του Luca de Meo σίγουρα θα της φανούν εξαιρετικά χρήσιμα. Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι η αποχώρηση του Luca de Meo από την βιομηχανία αυτοκινήτου αφήνει και ένα κενό στην θέση του επικεφαλής της ACEA οπότε αναμένουμε εξελίξεις και από αυτό το… μέτωπο.

Prev Post Hat-trick για την Ferrari στο Le Mans!
Next Post Cadillac Optiq-V – Η… μικρή των 520 ίππων!
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook