Οι Αμερικάνοι μπορεί να πετάξανε την Polestar από την εγχώρια αγορά λόγω της στενής σχέσης της με κινέζικη εταιρία (βλ. μητρική Geely) και μπορεί η σουηδική μάρκα να μην διαθέτει ισχυρή παρουσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν την σταματά από το να θέτει υψηλούς στόχους και να έχει φιλοδοξίες για το μέλλον. Η Polestar θέλει να καθιερωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά και οι κινήσεις που κάνει, τόσο όσον αφορά στο δίκτυο της όσο και στην γκάμα της, είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Polestar 2 που αναμένεται το 2027 και είναι σημαντικό όχι μόνο επειδή είναι το best-seller της, με περισσότερες από 180.000 πωλήσεις αλλά και επειδή θα είναι το πρώτο μοντέλο της που αντικαθίσταται – το πρώτο που αποκτά συνέχεια.

Όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του επερχόμενου μοντέλου, η Polestar κρατά καλά κρυμμένα τα χαρτιά της και το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα της αισθητικής, είτε μιλάμε για το αμάξωμα, είτε για την καμπίνα. Φυσικά δεν θα πρέπει να περιμένουμε δραστικές αλλαγές καθώς η Polestar έχει μία ισχυρή σχεδιαστική ταυτότητα και οποιαδήποτε επέμβαση θα στοχεύει στην εξέλιξη της και όχι στη δημιουργία ενός εντελώς διαφορετικού στιλ. Ωστόσο η συζήτηση αρχίζει να αποκτά ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον εξαιτίας των δηλώσεων του επικεφαλής δυναμικών χαρακτηριστικών της Polestar, Joakim Rydholm, ο οποίος τοποθέτησε τον πήχη για την 2η γενιά του “2”.
“Θα είμαστε καλύτεροι από τη νέα BMW i3 – πρέπει να είμαστε.”

Αυτό δεν είναι απλά μία φωτοβολίδα αλλά μία σοβαρή δήλωση που κατευθύνει την συζήτηση καθώς για να “νικήσεις” την BMW i3 θα πρέπει να είσαι στην ίδια κατηγορία. Στην ίδια κατηγορία με την i3 σημαίνει για το Polestar 2 ότι θα πρέπει να μεγαλώσει σε μήκος, να χαμηλώσει και ίσως, αλλά όχι απαραίτητα, να υιοθετήσει ένα πιο κλασικό σχήμα 3 όγκων. Σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να είναι αισθητά αναβαθμισμένο σε σύγκριση με τον προκάτοχο του όσον αφορά στα μηχανικά: η αρχιτεκτονική 800V θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ώστε να εξασφαλίζονται και υψηλές ταχύτητες φόρτισης άνω των 300 kW, η γκάμα των ηλεκτροκινητήρων θα πρέπει να περιλαμβάνει επιλογές από 300+ έως… περισσότερους και η όποια μπαταρία χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να προσφέρει αυτονομία τουλάχιστον 700 χιλιομέτρων.

Το οπλοστάσιο της Polestar διαθέτει αυτά τα εφόδια, το θέμα είναι να χρησιμοποιηθούν και το συνολικό πακέτο να λανσαριστεί στην αγορά σε δελεαστική τιμή. Τέλος, το Polestar 2 θα πρέπει να “νικήσει” την BMW i3 και σε τομείς όπως η ποιότητα, η τεχνολογία, τα δυναμικά χαρακτηριστικά, η ποιότητα κύλισης κ.ά. Ο πήχης τοποθετήθηκε πολύ ψηλά ωστόσο δεν υπάρχει άλλος τρόπος προς τα εμπρός αν θέλεις να βελτιώνεσαι με κάθε νέο μοντέλο.



