Το BMW Group είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που εισάγει ένα πρόσφατα εξελιγμένο ψηφιακό “νευρικό” σύστημα για όλες τις παραλλαγές συστημάτων μετάδοσης κίνησης και κατηγορίες οχημάτων. Είναι πιο έξυπνο, πιο ισχυρό και πιο αποδοτικό, και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στα μοντέλα της Neue Klasse. Τέσσερις υπολογιστές υψηλής απόδοσης, γνωστοί και ως υπερ-εγκέφαλοι, συγκεντρώνουν την υπολογιστική ισχύ για τις πιο σημαντικές λειτουργίες των πελατών μεταξύ των οποίων το infotainment, η αυτοματοποιημένη οδήγηση και η δυναμική οδήγηση, καθώς και βασικές λειτουργίες όπως η πρόσβαση στο όχημα και ο έλεγχος του συστήματος κλιματισμού και των χαρακτηριστικών άνεσης. Οι τέσσερις υπερ-εγκέφαλοι προσφέρουν πάνω από είκοσι φορές την υπολογιστική ισχύ της τρέχουσας γενιάς οχημάτων και είναι ήδη σχεδιασμένοι για τις μελλοντικές ενημερώσεις λογισμικού και λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων των εμπειριών που απευθύνονται στους πελάτες και βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).
Θεμελιώδες συστατικό του ψηφιακού νευρικού συστήματος είναι η ριζικά απλοποιημένη πλεξούδα καλωδίωσης. Αυτή βασίζεται στη λεγόμενη ζωνική αρχιτεκτονική πλεξούδας, η οποία μειώνει τη χρήση καλωδίων κατά 600 μέτρα και προσφέρει 30% εξοικονόμηση βάρους σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Η πλεξούδα καλωδίωσης διαχωρίζεται σε τέσσερις ζώνες, την εμπρόσθια, την κεντρική, την πίσω καθώς και εκείνη της οροφής. Οι υπερ-εγκέφαλοι συνδέονται μέσω συνδέσεων δεδομένων υψηλής ταχύτητας με μικρότερες μονάδες ελέγχου, τους ελεγκτές ζωνών, οι οποίοι διαχειρίζονται και ενοποιούν τη ροή δεδομένων των ηλεκτρονικών συστημάτων από και προς τις ζώνες. Ως εκ τούτου, η καλωδίωση του οχήματος σχετίζεται άμεσα με τις ζώνες, με αποτέλεσμα να μπορεί να είναι μικρότερη, λεπτότερη και ελαφρύτερη.
Μια σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη λεπτότερης και ελαφρύτερης καλωδίωσης είναι οι λεγόμενες “Smart eFuses”. Πρόκειται για ψηφιακές ασφάλειες που αντικαθιστούν μέχρι και 150 παραδοσιακές ασφάλειες. Οι έξυπνες ασφάλειες μπορούν να προγραμματιστούν για να εξασφαλίσουν ψηφιακά ελεγχόμενη διανομή της ενέργειας στα διάφορα εξαρτήματα. Η επιλεκτική ενεργοποίηση των τελευταίων διευκολύνει τον σχεδιασμό έξυπνων λειτουργιών ενέργειας για διάφορες καταστάσεις του οχήματος, όπως η οδήγηση, η στάθμευση, η φόρτιση και η αναβάθμιση, κατά τις οποίες είναι δυνατός ο εντοπισμός και η απενεργοποίηση περιττών καταναλωτών. Έτσι, οι έξυπνες ασφάλειες συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%.
Η προηγμένη πλατφόρμα λογισμικού του BMW Group βασίζεται σε αυτή τη νέα ηλεκτρονική αρχιτεκτονική. Με την πληθώρα ψηφιακών λειτουργιών που περιλαμβάνονται στα SDV (software-defined-vehicle), είναι ζωτικής σημασίας η δυνατότητα συνεχούς εξέλιξης των λειτουργιών σε σταθερές πλατφόρμες λογισμικού, ώστε να μην χρειάζεται να δημιουργούνται νέες για κάθε καινούργια γενιά. Αυτό ακριβώς επιτυγχάνεται με την Neue Klasse. Στο όχημα, οι πλατφόρμες λογισμικού “τρέχουν” στους αντίστοιχους υπερ-εγκεφάλους, με τις λειτουργίες του οχήματος να εκτελούνται πάνω σε αυτές. Το “Shared Service Layer” λειτουργεί ως συνδετικό στοιχείο (middleware) και προσφέρει, μεταξύ άλλων, προηγμένη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ευέλικτες ενημερώσεις over-the-air. Επιπλέον, καθιστά εφικτή τη χρήση λειτουργιών Τεχνητής Νοημοσύνης που σχετίζονται με τον πελάτη, χάρη στην έξυπνη διασύνδεση δεδομένων από διάφορους τομείς.
Για την Neue Klasse, οι ομάδες εξέλιξης εργάζονται σε περισσότερες από 1.000 μονάδες λογισμικού, με συνολικό όγκο άνω των 20 GB και περισσότερες από 500 εκατομμύρια γραμμές κώδικα, οι οποίες θα ενσωματωθούν τελικά στους υπερ-εγκεφάλους και στην υπόλοιπη ηλεκτρονική αρχιτεκτονική του οχήματος. Για να επιτευχθεί αυτό, το BMW Group έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια ισχυρή βάση για μελλοντικά βιώσιμη και αποτελεσματική ανάπτυξη λογισμικού οχημάτων. Καινοτόμες μέθοδοι και εργαλεία έχουν καθιερωθεί στο συνεχώς εξελισσόμενο παγκόσμιο δίκτυο προγραμματιστών. Στην καρδιά της ανάπτυξης λογισμικού για τα οχήματα βρίσκεται το ολοκληρωμένο περιβάλλον προγραμματισμού, μια προσαρμοσμένη αλυσίδα εργαλείων που φέρει την ονομασία «CodeCraft». Η ταχύτητα και η ποιότητα της εξέλιξης έχουν βελτιωθεί χάρη στη χρήση διαφόρων εργαλείων που υποστηρίζουν τους προγραμματιστές λογισμικού μέσω γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Το CodeCraft “τρέχει” στο cloud, αξιοποιώντας έως και 75.000 εικονικές CPU, υποστηρίζει την ταυτόχρονη εργασία περισσότερων από 10.000 προγραμματιστών λογισμικού και καταγράφει μέχρι 200.000 builds λογισμικού καθημερινά κατά τις ώρες αιχμής. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση της παραγωγικότητας πάνω από 130 φορές σε σύγκριση με πριν από δέκα χρόνια.