Κάτι πολύ καλό έχει δημιουργήσει η Mazda και πιο συγκεκριμένα το τμήμα σχεδιασμού της καθώς σχεδόν οτιδήποτε λανσάρει η μικρή, συγκριτικά με τις άλλες πάντα, ιαπωνική μάρκα καταφέρει να εντυπωσιάζει με το design του. Αν ήταν μία μεμονωμένη περίπτωση μπορεί να μιλούσαμε για… πυροτέχνημα αλλά η Mazda το κάνει συστηματικά οπότε της αξίζουν συγχαρητήρια και το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το ολοκαίνουριο EZ-60 που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Κίνα συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε το 6e sedan.
Το Mazda EZ-60 είναι προϊόν της κοινοπραξίας που διατηρεί η ιαπωνική μάρκα με την κινέζικη και κρατική Changan – μία κοινοπραξία που έχει ήδη κλείσει 10 χρόνια ζωής και είναι αυτή που βοήθησε την Mazda να λανσάρει το 6e (και) στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό crossover της Mazda χρησιμοποιεί την EPA1 αρχιτεκτονική που με την σειρά του, σημαίνει ότι μοιράζεται πολλά από τα μηχανικά του με το Deepal S07. Αυτό κινείται χάρη σε έναν ηλεκτροκινητήρα ο οποίος είναι διαθέσιμος σε δύο εκδόσεις: μία με 218 ίππους και μία με 258 ενώ όσον αφορά στις μπαταρίες και πάλι βρίσκουμε δύο επιλογές: μία τύπου LFP με χωρητικότητα 68.8 kWh και μία NMC με χωρητικότητα 80 kWh. Η πρώτη εξασφαλίζει στο Deepal S07 αυτονομία της τάξης των 520 χιλιομέτρων και η δεύτερη 628 χιλιομέτρων αν και οφείλουμε να σημειώσουμε ότι αμφότερα τα νούμερα αφορούν τον αισιόδοξο CLTC κύκλο. Τα πράγματα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις range-extender εκδόσεις που αποτελούνται από έναν ηλεκτροκινητήρα ικανό για 238-258 ίππους και έναν 1500άρη βενζινοκινητήρα που λειτουργεί (και) ως γεννήτρια για μία εκ των δύο μπαταριών που είναι διαθέσιμες – η πρώτη χωρητικότητας 31.7 kWh και η δεύτερη 39 που παρέχουν ηλεκτρικές αυτονομίες 215 έως 285 χιλιομέτρων! Έτσι, η μικτή αυτονομία του range-extender “αδελφού” του Mazda EZ-60 κυμαίνεται από τα 1.210 έως τα 1.280 χιλιόμετρα ανάλογα με την έκδοση.
Αυτό που μπορούμε να σχολιάσουμε και κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος, αξίζει επαίνους, είναι το design του ολοκαίνουριο EZ-60. Προφανώς μιλάμε για την έκδοση παραγωγής του Arata Concept που παρουσιάστηκε πριν από έναν χρόνο και ως τέτοια, μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με βασικότερο όλων τον δυναμισμό και την επιθετικότητα. Το εμπρός μέρος κυριαρχείται από τα λεπτά φωτιστικά σώματα εκατέρωθεν μίας φωτιζόμενης, “κλειστής” μάρκας και το προτεταμένο κάτω μέρος του προφυλακτήρα ενώ σαν να διακρίνουμε αεραγωγούς στην αιχμή του καπό, αν και δεν είναι σαφές με τις φωτογραφίες που έχουμε στη διάθεση μας. Στα πλαϊνά ξεχωρίζουμε τις κάμερες στην θέση των συμβατικών καθρεπτών (για τις χώρες όπου επιτρέπεται), τις κρυφές χειρολαβές και πάνω από όλα, το κενό που δημιουργείται στην πίσω κολώνα και συνεισφέρει στην βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής απόδοσης του αυτοκινήτου – ένα χαρακτηριστικό που δεν συνηθίζεται σε αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας.
Το πίσω μέρος από την άλλη, χαρακτηρίζεται από μία σχεδιαστική λιτότητα καθώς με εξαίρεση τα λεπτά φωτιστικά σώματα και την εντονότατη κλίση του πίσω παραθύρου συνειδητά “επιλέγει” να ρίξει τους τόνους. Δυστυχώς δεν έχουμε φωτογραφίες από την καμπίνα αλλά υποθέτουμε ότι δεν θα διαφοροποιείται θεαματικά από αυτήν του Mazda 6e, οπότε όλα καλά και σε αυτό το… μέτωπο. Τώρα περιμένουμε από την εταιρία να παρουσιάσει την ευρωπαϊκή εκδοχή του νέου SUV της, μαζί με τα διαθέσιμα κινητήρια σύνολα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και θα ήταν ψέματα αν λέγαμε ότι δεν ανυπομονούμε.