Έχοντας οδηγήσει και δοκιμάσει τη πετρελαιοκίνητη έκδοση της τέταρτης γενιάς του Renault Megane και με δεδομένου ότι η ζήτηση ανάμεσα σε μηχανικά σύνολα πετρελαίου και βενζίνης έχει αρχίσει να ισορροπεί και κυρίως να αποκτά λογική, ο ερχομός για δοκιμή του Megane με τον turbo τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρα των 1.2 λίτρων με τους 130 ίππους ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία αφενός να θυμηθούμε το Γαλλικό μοντέλο, αφετέρου να σχηματίσουμε μία ακόμη πιο πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα γι’αυτό. Πρίν ωστόσο προχωρήσουμε στην ουσία της συγκεκριμένης δοκιμής, η οποία προφανώς και δεν είναι άλλη από τη μηχανικό σύνολο, ας θυμηθούμε λίγο και τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν το Γαλλικό μοντέλο.

Δυναμικό εξωτερικά, σύγχρονο εσωτερικά
Όπως και να το κάνουμε μπορεί τα SUV και κροσσόβερ μοντέλα να αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό και να προσελκύουν υποψήφιους αγοραστές απ’όλες τις κατηγορίες, τα κλασικά πεντάθυρα μοντέλα ωστόσο, όπως είναι και το Renault Megane, συνεχίζουν να αντέχουν και να έχουν το δικό τους, μεγάλο είναι η αλήθεια κοινό. Αυτό σημαίνει πως η εξωτερική εικόνα παίζει πάντα το ρόλο της και το Γαλλικό χάτσμπακ διαθέτει μία ιδιαίτερα δυναμική εμφάνιση. Αυτό διότι η σχεδιαστική φιλοσοφία του συνίσταται σε πιο γωνιώδεις γραμμές αντί των καμπύλων που είχαμε συνηθίσει από τη Γαλλική εταιρία.

Έτσι, τώρα έχει πιο δυναμικό στυλ τόσο το εμπρός όσο και το πίσω μέρος, ενώ το πλαϊνό διατηρεί μία πιο ήπια εμφάνιση. Αυτό που χαρακτηρίζει όλα τα Renault των 4-5 τελευταίων χρόνων και φυσικά και το Megane είναι η «αισθητική υπογραφή» σ’ αυτό που βλέπεις εμπρός και πίσω, που το κάνει να ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά. Είναι το σχήμα της μάσκας, πλατύ και γωνιώδες με τον παραδοσιακό ρόμβο (το σήμα της μάρκας). Όλα μαζί τονίζονται από το σχήμα των προβολέων και την γραμμή που σχηματίζεται από φώτα led, ημέρας. Από πλευράς διαστάσεων, το νέο Megane είναι πιο μακρύ κατά 6,4 εκ. από το μοντέλο 3ης γενιάς, στα 4,35μ, με το μεταξόνιο κατά 2,8εκ πιο μακρύ, στα 2,664μ. Το πλάτος του είναι 1,814μ και το ύψος του μειωμένο κατά 2,7 εκ (1,447μ) ενισχύοντας την δυναμική του γραμμή.

Αντίστοιχα φρέσκο και ευχάριστο σχεδιαστικά είναι και το εσωτερικό του αυτοκινήτου με νέο ταμπλό και όργανα αλλά και νέα καθίσματα με νέα ταπετσαρία και αφρώδες υλικό δύο πυκνοτήτων. Από πλευράς εξοπλισμού δεν υπάρχει τίποτε διαθέσιμο στην αγορά που να μην υπάρχει και στο νέο Megane. Έτσι, αναλόγως της έκδοσης, υπάρχουν τα διάφορα εκείνα γκάτζετ, που φτιάχνουν το σημερινό ηλεκτρονικό – ψηφιακό περιβάλλον των αυτοκινήτων. Στη κεντρική κονσόλα κυριαρχεί η έγχρωμη οθόνη αφής των 8.7 ιντσών όπου συγκεντρώνονται όλες οι ρυθμίσεις.

Μας άρεσε ιδιαίτερα ο πίνακας οργάνων που αλλάζει χρώματα ή τρόπους παρουσίασης των ενδείξεων, ενώ φυσικά παρόντα είναι και όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφάλειας όπως οι αισθητήρες ακούσιας αλλαγής λωρίδας, ελάχιστης απόστασης ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα και πάρα πολλά άλλα. Βεβαίως όλα αυτά είναι λίγο πολύ αναμενόμενα για ένα σύγχρονο αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας, όπως αναμενόμενη είναι και η πολύ προσεγμένη ποιότητα των υλικών και της κατασκευής αυτών, καθιστώντας σαφή και αναμφισβήτητη τη θέληση των Γάλλων να προσδώσουν έναν έντονο αέρα αναβάθμισης στο καινούριο τους μοντέλο.

Ικανοποιητικοί είναι και οι προσφερόμενοι χώροι για τους επιβάτες. Οι πίσω θα καθίσουν με σχετική άνεση, καθώς ο «αέρα» πάνω από τα κεφάλια τους και μπροστά από τα πόδια τους είναι στο μέσο όρο της κατηγορίας. Σε ότι έχει να κάνει με το πορτ μπαγκάζ η χωρητικότητά του φτάνει τα 384 λίτρα διαθέτοντας μάλιστα κανονική ρεζέρβα και όχι κιτ ασφαλείας, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους της κατηγορίας, με βαθύ και καλό σχήμα αν και το κατώφλι φόρτωσης, είναι σχετικά ψηλό. Κανένα παράπονο για τις θήκες για μικροαντικείμενα, ενώ οι ποτηροθήκες είναι βαθιές και στενές, με αποτέλεσμα τα ποτήρια που θα τοποθετείτε εκεί να μην κουνιούνται καθόλου.

Η βενζίνη επιστρέφει
O λόγος φυσικά για το ότι πλέον η ζήτηση για πετρελαιοκίνητα μοντέλα έχει εκλογικευτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς το σκεπτόμαστε διπλά και κυρίως ορθολογικά για το τι πραγματικά χρειαζόμαστε σε σχέση πάντα με το καύσιμο του αυτοκινήτου μας. Το Megane της δοκιμής μας είχε τον turbo βενζινοκινητήρα των 1.2 λίτρων TCe ο οποίος αποδίδει 130 ίππους και 20.9 κιλά ροπής και ο οποίος συνδυάζεται με ένα μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων. Παρά τα 1270 κιλά του βάρους, οι επιδόσεις του Γαλλικού μοντέλου είναι παραπάνω από ικανοποιητικές καθώς το 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνεται σε 10.6’’ ενώ η τελική του ταχύτητα ανέρχεται στα 197 χλμ./ώρα.

Στην πράξη, ο 1.2 TCe του Megane είναι ιδιαίτερα πολιτισμένος, αθόρυβος και με πολύ ομαλή λειτουργία σε όλο το εύρος των στροφών, ενώ πάνω από τις 1500 στροφές αρχίζει και δείχνει τις πραγματικές δυνατότητές του. Ωστόσο η ισχύς του κινητήρα σε συνδυασμό με την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, είναι εύκολο να σε παρασύρουν σε σβέλτο έως γρήγορο ρυθμό οδήγησης, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να αυξάνεται. Ωστόσο αν κινηθείτε με λογικού ρυθμούς αυτή θα βρεθεί γύρω από τη περιοχή των 7 λτ/100χλμ.

Γνήσιος εκπρόσωπος της Γαλλικής σχολής
Από τα πρώτα χιλιόμετρα και με το που θα βρεθείς στη καμπίνα των επιβατών διαπιστώνεις ότι τα καθίσματα συγκρατούν πολύ καλά το σώμα και στο πέρασμα των χιλιομέτρων σε κρατάνε ξεκούραστο. Η ανάρτηση είναι η κλασική γαλλική με προτεραιότητα, δηλαδή, στην άνεση, αλλά με την λογική του 21ου αιώνα που θέλει υψηλή ακρίβεια, κατευθυντικότητα και κράτημα. Έτσι, το νέο Megane σε όλη την διαδρομή ήταν υποδειγματικό. Η κλίση στις στροφές ήταν λογική, όπως και στις πολύ γρήγορες καμπύλες του αυτοκινητοδρόμου. Με λίγα λόγια οι Γάλλοι κατάφεραν να βρούνε για ακόμη μία φορά τη χρυσή τομή ανάμεσα στην άνεση που οφείλει να έχει, ως ένα οικογενειακό πεντάθυρο μοντέλο, με την εξαιρετική οδική συμπεριφορά η οποία θέλει τους τροχούς να πηγαίνουν ακριβώς εκεί που θέλει ο οδηγός, ακόμη και όταν τα χιλιόμετρα ανέβουν πολύ. Σε κάθε περίπτωση πλαίσιο και αναρτήσει έδειξαν πως είναι σε θέση με διαχειριστούν με άνεση πολύ πιο δυνατά μηχανικά σύνολα.

Στην Dynamic έκδοση της δοκιμής μας υπάρχει η λειτουργία Multi Sense όπου ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πέντε διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας όπου ταυτόχρονα αλλάζει και το στιλ του ψηφιακού πίνακα οργάνων και ο εσωτερικός φωτισμός. Εννοείται πως στο Eco η χαρτογράφηση του μοτέρ αλλάζει προς την ακόμη μικρότερη κατανάλωση, ενώ στο Sport το τιμόνι βαραίνει σε αίσθηση και το πεντάλ του γκαζιού αποκτά πιο άμεση απόκριση. Συνοψίζοντας έχουμε να σημειώσουμε πως και η βενζινοκίνητη έκδοση του Renault Megane είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις στην μικρομεσαία κατηγορία και θα καλύψει με το παραπάνω τις οικογενειακές απαιτήσεις μίας οικογένειας. Είναι εξαιρετικό στον δρόμο, έχει καλούς χώρους, πλούσιο εξοπλισμό, γαλλικό στιλ και το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από την προσεγμένη και απτή ποιότητα κατασκευής και των πλαστικών. Όσο για τα 19600 Ευρώ που κοστίζει η πλούσια εξοπλισμένη έκδοση Dynamic της δοκιμής μας, είναι άκρως λογικά για τα όσα είναι σε θέση να σας προσφέρει το αυτοκίνητο.

[vc_row equal_height=”yes”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
- Εμφάνιση
- Οδική συμπεριφορά
- Ποιότητα
- Χώροι
- Εξοπλισμός
- Τιμή
[/vc_column_text]
[/vc_column]
[vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
- Κατανάλωση υπό πίεση
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
[vc_row equal_height=”yes”][vc_column width=”1″][vc_column_text]
Τεχνικά Χαρακτηριστικά | |
---|---|
Κινητήρας | 1200 κ.εκ. Turbo |
Ίπποι | 130 |
0-100 | 10.6″ |
Τελική ταχύτητα | 197 χλμ/ώρα |
Μέση κατανάλωση δοκιμής | 7.2 λτ/100 χλμ |
Εκπομπές CO2 | 119 γρ/χλμ |
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
