Renault Filante – Ρεκόρ αυτονομίας με ταχύτητες αυτοκινητόδρομου!

Renault Filante – Ρεκόρ αυτονομίας με ταχύτητες αυτοκινητόδρομου!

Το Renault Filante παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και είχε από την αρχή την λέξη “Record” στο όνομα του. Παρότι σε εκείνο το σημείο η Renault δεν έκανε λόγο για κάποιο συγκεκριμένο ρεκόρ ή για τους λόγους που την οδήγησαν στην ονομασία Filante Record για το εντυπωσιακό πρωτότυπο που δημιούργησε σε συνεργασία με την Ligier, δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη φαντασία για να σκεφτεί κανείς ότι ένα όχημα αυτού του είδους δεν κατασκευάζεται άσκοπα. Καλό το hype, τα clicks και οι καφενειακού επιπέδου συζητήσεις αλλά οι εταιρίες σπάνια κάνουν κάτι αν δεν εξυπηρετεί κάποιον σκοπό και στην περίπτωση του Filante Record ο σκοπός όπως αποδεικνύεται ήταν η εξερεύνηση των ορίων της τρέχουσας ή/και προσεχούς τεχνολογίας.

Από τις αρχές του έτους η Renault είχε θέσει έναν στόχο: την διάνυση 1.000+ χιλιομέτρων με μία μπαταρία που θα είχε το ίδιο μέγεθος με αυτήν του Scenic, σε ρεαλιστικές ταχύτητες αυτοκινητόδρομου, χωρίς να σταματήσει για ανεφοδιασμό. Αν η μέγιστη απόσταση χωρίς στάση για φόρτιση ήταν αυτοσκοπός τότε οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές θα είχαν εξοπλίσει το πρωτότυπο με την μεγαλύτερη δυνατή μπαταρία και θα… σέρνονταν με 30 km/h για μερικές δεκάδες ώρες όμως η Renault στόχευε πολύ υψηλότερα. Η πρώτη προσπάθεια είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο αλλά ακυρώθηκε λόγο κακοκαιρίας, με την ομάδα να ανανεώνει το ραντεβού με την ιστορία για τις 18 του Δεκεμβρίου, στην πίστα δοκιμών UTAC στο Μαρόκο.

Το Filante Record “φόρεσε” μία κανονική μπαταρία 87 kWh, ακριβώς σαν αυτή που βρίσκουμε στο Scenic E-Tech electric και οι οδηγοί ξεκίνησαν με μία βασική οδηγία: να κρατήσουν την μέση ωριαία ταχύτητα πάνω από τα 110 km/h και να διανύσουν τουλάχιστον 1.000 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 10 ώρες – συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών στάσεων και των αλλαγών οδηγών. Απλό, αλλά καθόλου εύκολο, ούτε στην θεωρία ούτε στην πράξη καθώς για να επιτευχθεί ο στόχος οι μηχανικοί έπρεπε να πιέσουν τα όρια της αεροδυναμικής, του βάρους και της συνολικής αποδοτικότητας.

Στις 17 Δεκεμβρίου έγιναν μόνο κάποια αναγνωριστικά περάσματα για να φτάσουμε στις 18 του ίδιου μήνα, 6:30 το πρωί με την θερμοκρασία στους 4 βαθμούς, σχεδόν καθόλου άνεμο και σχεδόν πλήρη απουσία υγρασίας. Το δελτίο καιρού ιδιαίτερα ευνοϊκό και η διάθεση στα ύψη. Στην ατζέντα περίπου 10 ώρες οδήγησης και 239 γύροι στην πίστα των 4 χιλιομέτρων και όλα ξεκίνησαν στις 7:50 με τον Laurent Hurgon. Οι οδηγοί θα άλλαζαν κάθε 2 ή 3 ώρες οπότε γύρω στις 11:30 ανέλαβε η Constance Leraud-Reyser και μετά από 4 ώρες επιπλέον, ο Arthur Ferriere. 9 ώρες και 52 λεπτά μετά τις 8:00 το πρωί οπότε και ξεκίνησε τυπικά η προσπάθεια, ο στόχος είχε επιτευχθεί. Χίλια οκτώ χιλιόμετρα με μέση ωριαία ταχύτητα 102 km/h, χωρίς φόρτιση, μέση κατανάλωση της τάξης των 7.8 kWh ανά 100 χιλιόμετρα και περίπου 11% να απομένει στο μεταφορικό ντεπόζιτο! Το Renault Filante Record θα μπορούσε να διανύσει άλλα 120 χιλιόμετρα με την ίδια ταχύτητα αλλά δεν υπήρχε λόγος. Τώρα αυτό που πρέπει να γίνει να συγκεντρωθούν και να αναλυθούν όλα τα δεδομένα ώστε η κατάρριψη του ρεκόρ να μην είναι κενή ουσίας και αυτό ακριβώς θα γίνει ώστε να επωφεληθούμε όλοι στο μέλλον από τις προόδους της γαλλικής μάρκας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Prev Post Πώς μία διακοπή ρεύματος παρέλυσε δεκάδες ρομποταξί!
Next Post Continental – Νέες συνεργασίες με Mercedes-Benz, Hyundai, Porsche και Renault
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook