Στα Άγραφα με Renault Austral

Στα Άγραφα με Renault Austral

Τα Βουνά, στην πατρίδα μας, είναι μεγάλα και έτσι όπως επιβλητικά ορθώνουν το ανάστημά τους, αποτελούν πηγή έμπνευσης, για πολλούς ανθρώπους, παρόλο που κάποιες εποχές είναι μοιάζουν αφιλόξενα, έλα όμως που πάντα μας ελκύει το μεγαλείο τους; Με τον ερχομό του νέου μεγάλου suv της Γαλλικής Renault, το Austral, ανέβηκε ευχάριστα η διάθεσή μου για το ήδη προγραμματισμένο ρεπορτάζ που είχα να κάνω, εκεί που η φύση υπήρξε γενναιόδωρη και χάρισε ένα από τα πιο επιβλητικά τοπία στην Ελλάδα. Τα Άγραφα!

Το ταξίδι

Κάθε φορά που έχω μία αποστολή να εκπληρώσω, πάντοτε φρεσκάρω τις γνώσεις μου για το πού πάω, ποιόν δρόμο θα ακολουθήσω, και επίσης, τι άλλο μπορώ να δω στα πέριξ της διαδρομής που επιλέγω. Φορτώνοντας τον εξοπλισμό και τα μπαγκάζια μου στο Austral, ένιωσα ένα δέος να με πλημυρίζει καθώς, οι τεράστιοι χώροι αποθήκευσης που διαθέτει, δεν απευθύνονται σε έναν άνθρωπο,  άλλα σε μια παρέα 5 ατόμων που έβαλε προορισμό τον κόσμο των outdoor activities και όχι μόνο! Το καλό ταξίδι μου το ευχήθηκε η 5η πόρτα του Austral η οποία έκλεισε με το πάτημα ενός κουμπιού. Το λευκό Austral που πλέον οδηγούσα πάνω στο φρέσκο οδόστρωμα της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου με πορεία την Τρίκαλα, ήταν εφοδιασμένο με τον 4κλυλινδρο turbo 1300άρι κινητήρα, ο οποίος αποδίδει 160 ίππους, και συνεργάζεται με το ήπιο 12v υβριδικό σύστημα, που κάνει αισθητή την διαφορά στην οδήγηση, από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα.

Το ταξίδι από την Θεσσαλονίκη για τα Άγραφα, περνά από την πόλη των Τρικάλων, και από εκεί στην γραφική Κωμόπολη Μουζάκι, όπου ξεδιπλώνεται ένα μεγαλείο του περιβάλλοντος της ορεινής Ελλάδας, περνώντας από σημεία που το όνομά τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους αγώνες και θυσίες του Έθνους! Μετά το Μουζάκι, στο οποίο επιβάλλεται κανείς να πιεί έναν ωραίο καφέ στην ανακαινισμένη κοίτη του Ποταμού, η διαδρομή για το Πετρίλο, Ιστορική έδρα του Δήμου Αργιθέας ανηφορίζει, και μαζί του ψήλωνε και το μυαλό μου, καθώς κυριευόμουν από απίστευτα συναισθήματα ελευθερίας, κοιτώντας την θέα και τις καταπράσινες γύρο κορυφές τις οποίες την ώρα εκείνη διέτρεχαν, μικροί καταρράκτες, από την βροχή που έπεφτε. Εδώ πάνω κατάλαβα και τις οδηγικές ικανότητες του πολύ «πρόθυμου» κατά τα άλλα Renault Austral, χάρις την απίστευτη λειτουργία του αθόρυβου αυτόματου κιβωτίου X-tronic, που μετέτρεπε τις αλλαγές ταχυτήτων, σε απόλαυση, πλήρως εναρμονισμένη με το τοπίο!

Το Πετρίλο είναι αμφιθεατρικό, και το μεγαλύτερο χωριό στην Ανατολική Αργιθέα! Κατ’ εμέ, αποτελεί ένα από τα καλύτερα θέρετρα των Βόρειων Αγράφων, γιατί περιτριγυρίζεται από πλούσια βλάστηση, διαθέτει γραφικά σπίτια και παλιές εκκλησιές δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής, που θυμίζουν την μακρόχρονη ιστορία του. Η ονομασία είναι Πετρίλο, αλλά οι κάτοικοι, επειδή αποτελείται από πολλούς συνοικισμούς, το αποκαλούν Πετρίλια.

Οδηγώντας

Οδηγώντας το έξυπνο Austral για 350 χλμ. εν συνεχεία, από την Θεσσαλονίκη μέχρι τα «Πετρίλια», είχα τη χαρά να απολαύσω την απίστευτη «φιλοξενία», των μεγάλων καθισμάτων, τα οποία  δίνουν άπλετη αίσθηση ενός πολυτελέστατου Γαλλικού σαλονιού, επενδυμένο με αρίστης ποιότητας υλικά. Η εργονομία των χειριστηρίων βρίσκεται σε ψηλό επίπεδο, λειτουργίας και ετοιμότητας, με στόχο την μηδενική απόσπαση προσοχής του οδηγού από το οδόστρωμα, την ώρα οδήγησης. Βέβαια, σε αυτή τη θετική κατεύθυνση, παίζει ρόλο η τεχνολογία Multi Sense, που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις συγκινήσεις που βιώνει ο οδηγός, καθώς η οδική συμπεριφορά του Austral αλλάζει, με το πάτημα ενός κουμπιού, σε τρείς λειτουργίες! Sport -Eco- Neutral! Εύκολα νιώθεις τις αλλαγές «στα χέρια σου» καθώς το μεγάλο γαλλικό suv ανταποκρίνεται υποδειγματικά στις εντολές που δέχεται. Από τον εκάστοτε οδηγό του! Φτάνοντας στην μικρή πλατεία του Αγίου Νικολάου Μάγειρος, στο Πετρίλο, κατέβηκα ατσαλάκωτος, ξεκούραστος και έτοιμος για δράση!

Αξίζει να οδηγήσει κανείς το Austral, κάνοντας χρήση της sport λειτουργίας, όπως έκανα εγώ, στον άδειο επαρχιακό δρόμο, από το Μουζάκι στο Πετρίλο. Οι εκατοντάδες διαδοχικές στροφές, αποδείχτηκαν σε «ελεγχόμενο παιχνίδι» για το ευέλικτο suv της Renault. Τόσο η ανταπόκριση του κινητήρα, όσο και του κιβωτίου ταχυτήτων, το οποίο έλεγχα από τα paddles του τιμονιού, ανταποκρίνονταν άμεσα στις διαθέσεις μου! Το κράτημα της ανάρτησης ήταν υποδειγματικό, καθώς δεν επέτρεπε στο μεγάλο suv, να παίρνει απρόβλεπτες κλίσεις σε στροφές, που όλοι…. κάνουν τον σταυρό τους περισσότερες από μία φορά!

Επιστροφή στη Νύφη του Θερμαϊκού

Η οροσειρά των Αγράφων βρίσκεται στην κεντρική Ελλάδα, και αποτελεί προέκταση της Νότιας Πίνδου. Πρόκειται ίσως για το πιο απομονωμένο ορεινό συγκρότημα της Ελλάδας, με έντονο και σκληρό ανάγλυφο, άγριες κορυφές, και αλπικά οροπέδια. Όλα τα πιο πάνω έχουν δώσει στα Άγραφα την ονομασία « Ελληνικά Ιμαλάια».

Η επιστροφή για τη «Νύφη του Θερμαϊκού», έγινε ακόμη πιο απολαυστική καθώς, η βροχή σταμάτησε, το ηλιοβασίλεμα ήταν το κάτι άλλο, και καθώς έπεφτε το φως, το περιβάλλον στο εσωτερικό του Austral εναρμονίζονταν αλλάζοντας φωτισμό, αλλά και την ατμόσφαιρα, η οποία με «ανάγκαζε» να ρίχνω που και που, κλεφτές ματιές,  στην μεγάλη γυάλινη πανοραμική οροφή,  που ήταν προσανατολισμένη στα αστέρια!

Prev Post Alfa Romeo Tonale Sprint Plug-In Hybrid Q4 – Xωρίς φόρο εταιρικής χρήσης
Next Post Το Mitsubishi Colt επιστρέφει!
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook