Η Ευρώπη επέλεξε τον νέο “βασιλιά” της, καθώς η Mercedes-Benz CLA αναδείχθηκε Αυτοκίνητο της Χρονιάς για το 2026. Σε μια λαμπερή τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου των Βρυξελλών, μέσα από ψηφοφορία τύπου Eurovision, τα 59 μέλη της Κριτικής Επιτροπής του θεσμού Car of the Year ανακοίνωσαν την απόφασή τους, επιλέγοντας το καλύτερο αυτοκίνητο της ευρωπαϊκής αγοράς. Ο θεσμός του Αυτοκινήτου της Χρονιάς γιορτάζει φέτος την 63η του διοργάνωση και το κάνει επιστρέφοντας ένα premium brand στην κορυφή.

Η Mercedes-Benz CLA στέφθηκε το κορυφαίο ευρωπαϊκό αυτοκίνητο, επικρατώντας των έξι μοντέλων που διαμόρφωναν την λίστα των φιναλίστ. Η φετινή χρονιά δε, ήταν πιο ανταγωνιστική από ποτέ καθώς όλα τα μοντέλα που έφτασαν στον τελικό διέθεταν εξηλεκτρισμένα, με κάποια μορφή, κινητήρια σύνολα και τα περισσότερα εξ αυτών ήταν αμιγώς ηλεκτρικά. Να υπενθυμίσουμε ότι τα μοντέλα που έφτασαν στο τελικό στάδιο ήταν το Citroën C5 Aircross, το Dacia Bigster, το Fiat Grande Panda, το Kia EV4, το Renault 4 και το Škoda Elroq και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οποιοδήποτε εξ αυτών κατακτούσε τον τίτλο θα ήταν μία δίκαιη απόφαση.

Με αυτή τη νίκη, η Mercedes CLA διαδέχεται το Renault 5 E-Tech, το οποίο είχε κατακτήσει τον κορυφαίο ευρωπαϊκό τίτλο την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται μόλις για τη δεύτερη φορά στην ιστορία της Mercedes-Benz (και στη 62χρονη ιστορία του θεσμού Car of the Year) που η γερμανική μάρκα κατακτά το πολυπόθητο τρόπαιο με την προηγούμενη νίκη της να χρονολογείται στο 1974 με τη Mercedes-Benz 450 SE/SEL, δηλαδή πριν από 52 χρόνια. Η τελετή απονομής, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, παρουσιάστηκε από τη Βρετανίδα δημοσιογράφο Vicky Parrott, παρουσία του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής Søren W. Rasmussen (Δανία) και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Alberto Sabbatini (Ιταλία).

Μετά την ανακοίνωση της ψήφου των 23 χωρών και των 59 κριτών, η Mercedes CLA συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και αναδείχθηκε νέο Αυτοκίνητο της Χρονιάς με 320 βαθμούς, επικρατώντας του Škoda Elroq που συγκέντρωσε 220 βαθμούς, ενώ ακολούθησε το Kia EV4 με 208 βαθμούς. Την τέταρτη θέση κατέλαβε το Citroën C5 Aircross με 207 βαθμούς, ακολουθούμενο από το Fiat Grande Panda με 200 βαθμούς, το Dacia Bigster με 170 βαθμούς και στην έβδομη το Renault 4 με 150 βαθμούς.

Η Mercedes-Benz CLA ήταν το μοντέλο που έλαβε τις περισσότερες πρώτες θέσεις από τους κριτές, συνολικά 22, ενώ το Citroën C5 Aircross ήταν το αγαπημένο 15 δημοσιογράφων της επιτροπής. Το τρίτο πιο δημοφιλές μοντέλο ήταν το Fiat Grande Panda με 9 πρώτες θέσεις, ακολουθούμενο από τη Škoda Elroq με 8. Το Kia EV4 ήταν το αυτοκίνητο που έλαβε τις υψηλότερες βαθμολογίες από δύο κριτές, ενώ κανένας από τους κριτές δεν επέλεξε φέτος το Renault 4, το οποίο επηρεάστηκε από το γεγονός ότι αποτελεί διάδοχο του περσινού νικητή Renault 5 E-Tech και του νικητή του 2024, Renault Scénic.



