Και η Mercedes ηλεκτρικό φορτηγό με το eActros 600!

Και η Mercedes ηλεκτρικό φορτηγό με το eActros 600!

Αν ο εξηλεκτρισμός του κόσμου της προσωπικής μετακίνησης είναι μία φορά δύσκολος, ο εξηλεκτρισμός του κόσμου των μεταφορών είναι σίγουρα περισσότερες. Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις του κλάδου όσον αφορά στις αποστάσεις ανάμεσα στους προορισμούς, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των φορτηγών και τις προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν κατά την μεταφορά εμπορευμάτων κάνει την μετάβαση του στην εποχή της ηλεκτροκίνησης πολύ δύσκολη αλλά η Mercedes-Benz Trucks είναι διατεθειμένη να κάνει το πρώτο βήμα με το eActros 600.

Η παραγωγή του είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει και παρότι δεν είναι εύκολο να δώσεις ξεχωριστό χαρακτήρα σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό φορτηγό, οι σχεδιαστές το κατάφεραν. Το eActros καταφέρνει να υποδηλώνει τόσο την φύση του κινητήριου συνόλου του όσο και την ταυτότητα του ως μέλος της οικογένειας Actros ενώ παράλληλα, δεν θυσιάζει στο παραμικρό την αεροδυναμική του που οφείλει να είναι κορυφαία για τέτοιου είδους όχημα και είναι, χάρη στην μινιμαλιστική μάσκα, το επίπεδο πάτωμα και τους deflectors στις εμπρός κολώνες. Πιο σημαντικά από το design του φορτηγού όμως είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και η Mercedes απογοητεύει.

Το eActros 600 έχει ωφέλιμο φορτίο της τάξης των 22 τόνων περίπου και κινείται χάρη σε δύο ηλεκτροκινητήρες, αμφότεροι τοποθετημένοι στον πίσω άξονα, που παράγουν συνδυαστικά 544 ίππους και έχουν την δυνατότητα να παράγουν έως 815 ίππους σε λειτουργία “boost” με την γερμανική εταιρία να αναφέρει ότι το υψηλότερο νούμερο “είναι διαθέσιμο την περισσότερη ώρα, με σχεδόν μηδενική διακοπή στην ροπή”. Οι ηλεκτροκινητήρες τροφοδοτούνται με ενέργεια από 3 μπαταρίες τεχνολογίας LFP που αθροιστικά παρέχουν χωρητικότητα 621 kWh και σύμφωνα με την Mercedes επιτρέπουν στο eActros να διανύσει περίπου 500 χιλιόμετρα χωρίς ενδιάμεση φόρτιση ή περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα την ημέρα, με φόρτιση κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων που επιβάλλει ο νόμος στους οδηγούς. Όταν πάντως χρειαστεί φόρτιση, αυτή μπορεί να γίνει με ρυθμό έως 400 kW αν και η εταιρία έχει προνοήσει για το μέλλον προσφέροντας ήδη την δυνατότητα αναβάθμισης του συστήματος ώστε να επιτρέπει έως ένα μεγαβάτ όταν η τεχνολογία γίνει διαθέσιμη στο κοινό! Όταν συμβεί αυτό, η φόρτιση από το 20, στο 80% της μέγιστης χωρητικότητας των μπαταριών δεν θα διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά!

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η Mercedes-Benz Trucks έχει σχεδιάσει το eActros 600 ώστε να έχει την ίδια αντοχή και ανθεκτικότητα με τα συμβατικά φορτηγά της, που σημαίνει ότι το ηλεκτρικό μοντέλο δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να διανύσει έως και 1.2 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε 10 χρόνια λειτουργίας, με την εταιρία να σημειώνει ότι σε εκείνο το σημείο η κατάσταση της μπαταρίας θα πρέπει να είναι “αρκετά πάνω από το 80%”. Όσο για την τιμή του; Αναμένεται να είναι 2 με 2.5 φορές υψηλότερη από αυτήν του αντίστοιχου πετρελαιοκίνητου Actros αλλά σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η αύξηση θα αντισταθμίζεται ακόμα και σε 5 χρόνια λειτουργίας (ή 600.000 χιλιόμετρα) χάρη στο χαμηλότερο κόστος χρήσης και συντήρησης – αν και πολλά εξαρτώνται από τις τιμές της ενέργειας και άλλους παράγοντες. Αυτό είναι το τίμημα της μείωσης των εκπομπών ρύπων όμως και η Mercedes υπολογίζει ότι με το τρέχον μείγμα ενέργειας, το eActros 600 επιτυγχάνει μείωση της τάξης του 40% σε σύγκριση με το αντίστοιχο θερμικό μοντέλο ενώ με πλήρως ανανεώσιμες πηγές, το νούμερο αυτό αγγίζει το 80% για ολόκληρο τον κύκλο ζωής του οχήματος.

Prev Post Νέο Hyundai i10 – Aκόμη πιο δυναμικό και ενδιαφέρον
Next Post Honda Africa Twin – Ανανεωμένη
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook