Θα περίμενε κανείς από μία εταιρία που ήταν πρωτοπόρος στην τεχνολογία του εξηλεκτρισμού να υιοθετήσει με την ίδια ταχύτητα και την τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης αλλά η Toyota, η εταιρία που λάνσαρε το υβριδικό Prius στα τέλη του 1997 όταν η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών… σνόμπαρε οτιδήποτε διαφορετικό, δεν έδειξε το ίδιο πάθος για την έστω και σταδιακή, κατάργηση των Μ.Ε.Κ. Η Toyota όμως αναλύει την κατάσταση εναλλακτικά και μέσω του Chief Technology Officer της, Masahiko Maeda, απαντά στην κριτική που έχει δεχθεί για την στάση της.
“Στόχος είναι η ουδετερότητα εκπομπών άνθρακα.“
Δήλωσε ο Maeda-san για να συνεχίσει λέγοντας ότι “οι πελάτες πρέπει να μπορούν να διαλέξουν”. Η Toyota πιστεύει ότι δεν είναι η θέση της να περιορίζει τις επιλογές των καταναλωτών αλλά να προσφέρει και να εξελίσσει τεχνολογίες οι οποίες καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες ώστε η τελική απόφαση να είναι του πελάτη. Τα υβριδικά έχουν νόημα για αγορές όπου οι υποδομές δεν είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την ταχύτερη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση ενώ τεχνολογίες όπως οι solid-state μπαταρίες αλλά και η υδρογονοκίνηση αποτελούν επένδυση για το μέλλον.
Πέρυσι η ιαπωνική μάρκα δεσμεύτηκε για την επένδυση 8 τρισεκατομμυρίων yen μέχρι τα τέλη της δεκαετίας για τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της, τα μισά εκ των οποίων προορίζονται για την εξέλιξη αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός δρόμος προς την ουδετερότητα εκπομπών άνθρακα, ούτε είναι απαραίτητο να διανύσουμε τον δρόμο με άλματα. Βήματα αρκούν και η Toyota προτιμά να κάνει διαθέσιμες διάφορες μορφές εξηλεκτρισμού για διαφορετικές αγορές και διαφορετικές ανάγκες. Έτσι προχωρά με σταθερό ρυθμό προς τον στόχο της και δεν αποξενώνει μέρος ή μέρη του αγοραστικού κοινού.