Η νέα τεχνολογία μπερδεύει τους οδηγούς!

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΑΑΑ (κάτι σαν την αντίστοιχη ΕΛΠΑ) στις Η.Π.Α. η νέα τεχνολογία στα αυτοκίνητα μπερδεύει τους οδηγούς και αυτό θα ήταν αρκετά κακό αν μιλούσαμε για το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης ή για τον χειρισμό του συστήματος κλιματισμού. Το πρόβλημα είναι ότι η έρευνα εξετάζει την κατανόηση των πολύπλοκων και πολυδιάστατων συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο adaptive cruise control και ακόμα πιο συγκεκριμένα, στο πώς μεταβάλλεται η χρήση του κατά τους πρώτους 6 μήνες ιδιοκτησίας του οχήματος, οπότε η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη.

Η έρευνα της triple-A βρήκε ότι πολλοί οδηγοί εμφάνισαν μία βελτιωμένη κατανόηση των περιορισμών του adaptive cruise control αλλά απέτυχαν να φτάσουν στο επίπεδο ενός άλλου group οδηγών που έλαβαν σύντομα αλλά εντατικά μαθήματα λειτουργίας του συστήματος. Ανάμεσα σε αυτούς που έμαθαν χρησιμοποιώντας το adaptive cruise control, προέκυψε ένα “δυνητικά επικίνδυνο υπο-group” οδηγών με υπερβολική αυτοπεποίθηση που ενώ δεν κατάφεραν να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του ACC, ήταν υπερβολικά σίγουροι για αυτά που (δεν) ήξεραν.

Μερικά από τα κενά όσον αφορά στο ACC και τους περιορισμούς του, περιελάμβαναν την ψευδαίσθηση ότι το σύστημα μπορεί να αντιδράσει σε στατικά αντικείμενα στην λωρίδα, ότι μπορεί να καθοδηγήσει το όχημα ώστε αυτό να παραμείνει στην λωρίδα κυκλοφορίας και ότι μπορεί να λειτουργήσει υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι πριν εμπιστευτούμε τον εαυτό μας με τις νέες τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και ασφαλέστερη, πρέπει να έχουμε πλήρη κατανόηση των δυνατοτήτων και περιορισμών τους. Πρέπει να διαβάσουμε τα εγχειρίδια λειτουργίας, να ζητήσουμε επίδειξη από κάποιον γνώστη, να μην υποθέτουμε για το τι μπορεί να κάνει το όποιο σύστημα και να πειραματιστούμε με αυτό σε ασφαλές περιβάλλον. Το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου, είναι να μην βασιζόμαστε απόλυτα σε αυτές τις τεχνολογίες αλλά να συμπεριφερόμαστε σαν να μην τις έχει το νέο αυτοκίνητο μας, όντας έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ανακτήσουμε τον έλεγχο!

Prev Post Ford GT Alan Mann Edition. Τιμά το παρελθόν.
Next Post Η Singer μαγεύει και πάλι με την Turbo Study.
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook