Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Toyota, Shoichiro Toyoda

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Toyota, Shoichiro Toyoda

Η Toyota ανακοίνωσε ότι ο Shoichiro Toyoda, υιός του ιδρυτή της εταιρίας, Kiichiro Toyoda και πατέρας του Akio Toyoda που πριν από λίγο καιρό αποφάσισε να αποχωρήσει από την θέση του Προέδρου, έφυγε από την ζωή την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου σε ηλικία 97 ετών. Ο Shoichiro Toyoda γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1925 στη Nagoya της Ιαπωνίας και πήρε το πτυχίο του Μηχανολόγου Μηχανικού το 1947 από το πανεπιστήμιο της πόλης. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1955, ο Toyoda-san πήρε και το διδακτορικό του με θέμα τον ψεκασμό καυσίμου αλλά στο ενδιάμεσο και πιο συγκεκριμένα το 1952, ο Shoichiro εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας του πατέρα του. Του πήρε 10 χρόνια για να προαχθεί στη θέση του Διευθυντή και άλλα πέντε για να γίνει senior managing director. Το 1972 ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου και το 1981 έγινε πρόεδρος του τμήματος marketing της εταιρίας.

Έναν χρόνο αργότερα, η συγχώνευση των τμημάτων πωλήσεων και παραγωγής σε μία ενιαία οντότητα με όνομα Toyota Motor Corporation τον έφερε στην θέση του Προέδρου και η αρμονία με την οποία επετεύχθη η εν λόγω συγχώνευση, αποδίδεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ηγεσία του. Όπως στην ηγεσία και στο όραμα του αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και η θέση που έχει καταφέρει να βρίσκεται η Toyota τη δεδομένη στιγμή καθώς ο Shoichiro Toyoda ήταν αυτός που επέβλεψε τη δημιουργία της Lexus, αυτός που έδωσε το πράσινο φως για το πρώτο Prius και σημαντικότερα, αυτός που “έχτισε” τις επιχειρήσεις της Toyota στις Η.Π.Α. Υπό την καθοδήγηση του η ιαπωνική εταιρία δημιούργησε το image που απολαμβάνει ακόμα και αυτός ήταν που πίεσε ώστε να κατασκευάζονται τα αυτοκίνητα που προορίζονται για την αγορά της Β. Αμερικής εκεί, εξομαλύνοντας εμμέσως και τις εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί με την επιθετική δασμολογική στρατηγική που ακολουθούσαν οι Η.Π.Α. τότε. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι όταν ο Shoichiro Toyoda ανέλαβε ως Πρόεδρος της Toyota κάθε αυτοκίνητο που πωλούνταν στις Η.Π.Α. ήταν εισαγόμενο ενώ όταν αποχώρησε, το 40% προερχόταν από εγχώρια παραγωγή! Οι πωλήσεις δε, εκτοξεύθηκαν από τα 711.993 αυτοκίνητα το 1981, στα 1.1 εκατομμύρια μέχρι το 1990.

Σε κάθε περίπτωση, ο Shoichiro Toyoda χάραξε με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία της ιαπωνικής μάρκας. Κράτησε το τίτλο του επίτιμου προέδρου μέχρι το τέλος ενώ ακόμα και στα 80 του, εμφανιζόταν σε παρουσιάσεις νέων μοντέλων, παρακολουθώντας από τις σκιές με προσοχή ώστε να μην τραβήξει τα βλέμματα από την εκάστοτε διοίκηση και το προϊόν. Ένας σκληρός αλλά δίκαιος άνθρωπος που κέρδισε τον σεβασμό όχι μόνο των υφισταμένων του αλλά και των ανταγωνιστών. Η κληρονομιά που αφήνει στην Toyota δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ!

Prev Post Η Ford Mustang Mach-E θα αποκτήσει φθηνότερες μπαταρίες
Next Post Το Ευρωκοινοβούλιο “σφράγισε” τον θάνατο των Μ.Ε.Κ.
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook