Όχι, δεν αναφερόμαστε υποτιμητικά στο γεγονός ότι η Lotus ανήκει εδώ και λίγο καιρό στην κινέζικη Geely, ούτε η αγγλική εταιρία αποφάσισε ξαφνικά να λανσάρει ένα αμιγώς ηλεκτρικό sports car. Όσο περιμένουμε τις ευρωπαϊκές μάρκες (βλ. Alpine και Porsche) να κάνουν το δικό τους πρώτο βήμα στην κατηγορία των ηλεκτρικών σπορ μοντέλων μία άλλη εταιρία χωρίς το… pedigree των προαναφερθέντων αλλά με αρκετή όρεξη να διακριθεί αποφάσισε να κάνει την κίνηση της. Το αυτοκίνητο που βλέπεις στις φωτογραφίες ονομάζεται SC-01 και είναι ελάχιστα μικρότερο από την Alpine A110 με μήκος που μετά βίας υπερβαίνει τα 4.10 μέτρα. Επίσης, είναι ηλεκτρικό και υπόσχεται ότι θα ικανοποιήσει με τις αρετές του ακόμα και τους πιο απαιτητικούς οπαδούς της γρήγορης οδήγησης.

Ξεκινώντας από τα βασικά, να αναφέρουμε πως το SC-01 χρησιμοποιεί ένα σωληνωτό πλαίσιο και υιοθετεί την… εξωτική λύση της pushrod ανάρτησης τόσο για λόγους packaging όσο και για την μείωση του βάρους. Αυτό το τελευταίο είναι που κάνει το SC-01 να ξεχωρίζει καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δεν υπερβαίνει τα 1.365 κιλά που σημαίνει ότι το κινέζικο sports car είναι κατά μισό τόνο περίπου ελαφρύτερο από τον πλησιέστερο ηλεκτρικό ανταγωνιστή που δεν είναι άλλος από το MG Cyberster και ελαφρύτερο ακόμα και από την Porsche Cayman GTS με τον 6-κύλινδρο, ατμοσφαιρικό boxer. Καθόλου μα καθόλου άσχημα!

Για την κίνηση φροντίζουν δύο ηλεκτροκινητήρες (ένας σε κάθε άξονα) που παρέχουν συνδυαστικά 435 ίππους και τροφοδοτούνται με ενέργεια από μία μπαταρία 60 kWh η οποία είναι τοποθετημένη χαμηλά φυσικά, ανάμεσα στην καμπίνα και τον πίσω άξονα ή αν προτιμάς, εκεί που θα βρίσκαμε τον κινητήρα σε ένα κεντρομήχανο, θερμικό sports car, η οποία χαρίζει αυτονομία που φτάνει τα 500 χιλιόμετρα. Ok, το νούμερο αφορά στον αισιόδοξο και επιεική CLTC κύκλο αλλά ακόμα και 400-450 χιλιόμετρα να είναι στον WLTP, είναι επαρκές – φυσικά η αυτονομία μειώνεται δραστικά όταν η οδήγηση γίνεται ανάλογη του χαρακτήρα του SC-01 αλλά αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο. Δεν γίνεται να κυνηγάς συνέχεια τα 2.9 δευτερόλεπτα που δηλώνει η εταιρία για το 0-100 km/h και να περιμένεις ότι η μπαταρία θα αντέξει 400+ χιλιόμετρα!

Όσον αφορά στο design, το νέο sports EV θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Lotus Elise, Lancia Stratos και KTM X-Bow. Είναι χαμηλό και φαρδύ και απλό στις γραμμές του ενώ η ίδια φιλοσοφία συνεχίζεται και στην καμπίνα όπου υπάρχει ένα τιμόνι, μία οθόνη για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και λίγα, τα απαραίτητα, φυσικά χειριστήρια. Περίεργο θέαμα για ένα κινέζικο ηλεκτρικό καθώς έχουμε συνηθίσει τεράστιες οθόνες και περισσότερη τεχνολογία απ’ όση μπορεί να χρειαστεί ένας άνθρωπος αλλά σε ένα μοντέλο όπως το SC-01 δεν ταιριάζουν οι υπερβολές. Για το τέλος αφήσαμε το κόστος. Η τιμή του μοντέλου στην Ευρώπη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα αλλά οι φήμες την τοποθετούν στην περιοχή των €60.000 περίπου – σημαντικά υψηλότερα από την αρχική τιμή του στην Κίνα, όπου ξεκινά από τα €28.500 με την τρέχουσα ισοτιμία αλλά και αυτό το έχουμε συνηθίσει. Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε κλείνοντας είναι ότι το SC-01 που είναι το προϊόν της συνεργασίας της start-up Tianjin Gongjiangpai Auto Technology (TGAT) με την Xiaomi και την JMEV θα κατασκευάζεται στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα, στην Ιταλία!



