Η Mercedes “σκοτώνει” το Citan

Η Mercedes “σκοτώνει” το Citan

Η επανεξέταση, αναδιοργάνωση και απλούστευση της γκάμας της Mercedes-Benz δεν περιορίζεται στα επιβατικά της αλλά όπως όλα δείχνουν θα επεκταθεί και στα επαγγελματικά καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν επαληθευτεί αλλά ούτε διαψευσθεί από την γερμανική μάρκα το μέλλον του Citan και της αδελφής, επιβατικής T-Class δεν προδιαγράφεται ιδιαίτερα λαμπρό. Το αντίθετο. Η Mercedes θα διακόψει την παραγωγή των δύο μοντέλων, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο περαιτέρω το εύρος της συνεργασία της με την Renault. Η είδηση μπορεί να μην επιβεβαιώθηκε από την γερμανική εταιρία αλλά επιβεβαιώθηκε από την γαλλική, με εκπρόσωπο της Renault να τονίζει ότι η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την παραγωγή των υπόλοιπων μοντέλων που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο στο Maubeuge, όπως για παράδειγμα του Nissan Townstar ή του αμιγώς ηλεκτρικού Renault 4.

Η… απόσυρση τόσο του Citan όσο και της T-Class θα επιτρέψει στην Mercedes να εστιάσει την προσοχή της περισσότερο στα μεσαία και μεγάλα μοντέλα της γκάμας των επαγγελματικών της (βλ. Vito, V-Class και Sprinter) που εξ ορισμού είναι και πιο προσοδοφόρα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι τα επαγγελματικά της Mercedes προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από τα επιβατικά της με το ποσοστό για τα πρώτα να προβλέπεται στο 10-12% για φέτος ενώ για τα δεύτερα η πρόβλεψη δεν υπερβαίνει το 6-8%! Ωστόσο οι πωλήσεις των βαν της Mercedes παρουσίασαν πτώση της τάξης του 9% το 2024, στα 405.610 οχήματα με τις πωλήσεις του Citan συγκεκριμένα να μειώνονται κατά 3% στα 23.351 αυτοκίνητα και της T-Class κατά 31%, στα 5.117 αυτοκίνητα μόλις. Από καθαρά οικονομοτεχνική άποψη λοιπόν, η απόφαση της Mercedes-Benz να καταργήσει αυτά τα δύο μοντέλα (και τις αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις τους προφανώς) από τα μέσα του 2026 δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στα οικονομικά μεγέθη της ενώ μειώνει δραστικά την πολυπλοκότητα της γκάμας.

Θα έχει αντίκτυπο όμως στη συνεργασία που έχει η Mercedes με την Renault καθώς με τα Citan και T-Class εκτός, το μοναδικό κοινό project των δύο εταιριών είναι στο Μεξικό και περιλαμβάνει και τη Nissan. Οι φήμες που κυκλοφορούν όμως λένε ότι ακόμα και αυτό δεν έχει το μέλλον του εξασφαλισμένο με την Renault και τη Nissan να προσπαθούν να μειώσουν τους δεσμούς τους και τους δασμούς που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση των Η.Π.Α. στα οχήματα που εισάγονται από το Μεξικό! Να θυμίσουμε απλά ότι το Mercedes Citan βασίζεται στο Renault Kangoo και απευθύνεται σε επιχειρήσεις προσφέροντας πολλαπλές διαμορφώσεις και ξεκινώντας (στη Γερμανία) από τα €24.000 περίπου ενώ η T-Class είναι παρόμοια αλλά στοχεύει περισσότερο σε οικογένειες διαθέτοντας… πολυτέλειες όπως οι βαμμένοι στο χρώμα του αμαξώματος προφυλακτήρες, τα πίσω παράθυρα και το 5-θέσιο εσωτερικό ενώ η τιμή του ξεκινά από τα €26.800 περίπου. Φυσικά όλα αυτά θα έχουν ελάχιστη σημασία σε λίγο καιρό δεδομένης της κατάργησης των δύο μοντέλων.

Prev Post H Ευρώπη βάζει στο στόχαστρο τα ανθρακονήματα ως επικίνδυνη ουσία!
Next Post Το McMurtry Speirling γελά στα μούτρα των νόμων της φυσικής!
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook