Η Dacia γιορτάζει 2.000.000 Duster!

Κάθισε αναπαυτικά, χαλάρωσε και άφησε την Dacia να μας ταξιδέψει στην ιστορία του Duster που φέτος γιορτάζει την επιτυχία του, έχοντας καταφέρει να πουλήσει 2.000.000 αυτοκίνητα στα 12 χρόνια που κυκλοφορεί στην αγορά. Μία εξαιρετικά επιτυχημένη ιστορία που ξεκίνησε τότε που ο κόσμος ήταν αρκετά διαφορετικός αλλά συνεχίζει ακόμα, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος έχει αλλάξει τόσο!

Το Dacia Duster έχει τις ρίζες του στο H79 – αυτός ήταν ο κωδικός του μοντέλου που γνωρίσαμε στη συνέχεια ως Duster 1. Οι εντολές που δόθηκαν τότε στις προϊοντικές ομάδες ήταν απλές αλλά ταυτόχρονα πολύπλοκες: ξεκινώντας από μία λευκή κόλλα χαρτί, έπρεπε να δημιουργήσουν ένα όχημα που δεν υπήρχε μέχρι τότε στην αγορά. Ένα αυτοκίνητο που έπρεπε να μοιάζει με SUV, να συμπεριφέρεται ως SUV αλλά να είναι ανθεκτικό, αξιόπιστο και ευέλικτο. Κι όλα αυτά θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα στο αγοραστικό κοινό σε μία πολύ προσιτή τιμή! Οι άνθρωποι που είχαν ενεργό εμπλοκή στον σχεδιασμό του Duster 1 τα θυμούνται όλα και ιδιαίτερα την επίτευξη της εξαιρετικά χαμηλής ταχύτητας των 5.79 km/h με 1η ταχύτητα στις 1.000 σ.α.λ. που “τυράννησε” τον Loic Feuvray, ο οποίος περπατούσε δίπλα από το αυτοκίνητο για να διασφαλίσει ότι η ταχύτητα ήταν αρκετά χαμηλή όπως σε ένα αυθεντικό εκτός δρόμου όχημα.

Το Duster 1 καθιερώθηκε αρκετά γρήγορα στην αγορά αλλά 7 χρόνια μετά έπρεπε να αντικατασταθεί και αυτό το έργο ήταν ίσως ακόμα δυσκολότερο. Έπρεπε να διατηρηθεί αναλλοίωτο το DNA της πρώτης γενιάς και ταυτόχρονα, να προσφέρει κάτι περισσότερο! Σχεδιαστικά, ο στόχος επετεύχθη και με το παραπάνω ενώ εκεί που κάποιος άλλος μπορεί να έβλεπε έναν περιορισμό λόγω κόστους, η ομάδα της Dacia έβλεπε μία πρόκληση. Μέσα από την πρόκληση δε, έβλεπε την ευκαιρία για να κάνει την διαφορά, όπως για παράδειγμα με το “snorkel” στα εμπρός φτερά αλλά και με τους 3 αεραγωγούς στο ταμπλό. Οι κόποι όμως των ανθρώπων που ενεπλάκησαν στον σχεδιασμό, την εξέλιξη και την παραγωγή του Dacia Duster επιβραβεύτηκαν. Το δημοφιλές μοντέλο έχει κατακτήσει 40 βραβεία από το λανσάρισμα του στην αγορά το 2010, έχει λάβει μέρος σε rallies, στο Andros Trophy, σε αγώνες αντοχής, έχει γίνει ερπυστριοφόρο, ασθενοφόρο, αστυνομικό, στρατιωτικό, ακόμα και “Popemobile” για τον Πάπα! Η μεγαλύτερη επιβράβευση όμως είναι η αγάπη του κόσμου. Ο κόσμος το έκανε να πουλήσει 2.000.000 αυτοκίνητα αναγνωρίζοντας την τιμιότητα και την ειλικρίνεια της πρότασης. Το Dacia Duster ποτέ δεν προσπάθησε να γίνει κάτι που δεν είναι και θα συνεχίσει με την ίδια συνταγή και στο μέλλον.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.