Η Mercedes Vision EQXX είναι υπόδειγμα αποδοτικότητας.

Όσο βαδίζουμε όλο και πιο βαθιά στην εποχή του εξηλεκτρισμού, μία λέξη που θα δούμε να επαναλαμβάνεται συνεχώς θα είναι το “efficiency” – αποδοτικότητα εις την ελληνικήν. Γιατί ναι, οι ηλεκτροκινητήρες είναι ικανοί για φοβερά και τρομερά πράγματα αλλά για να εκμεταλλευτείς στο μέγιστο την υπάρχουσα τεχνολογία στις μπαταρίες, πρέπει να σπαταλάς όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια. Σπατάλη είναι οι αεροδυναμικές απώλειες, η υψηλές θερμοκρασίες στους κινητήρες και τις μπαταρίες, το βάρος του αυτοκινήτου και πολλά άλλα. Η αποδοτικότητα λοιπόν είναι αυτό που λένε οι αγγλόφωνοι το “name of the game” – ο ακρογωνιαίος λίθος της βιώσιμης κινητικότητας κατά τη γνώμη του γράφοντος.

Όλα αυτά για να φτάσουμε στην Mercedes-Benz Vision EQXX. Ένα πρωτότυπο που μας έγινε για πρώτη φορά γνωστή η ύπαρξη του τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν η γερμανική εταιρία καυχιόταν πως το ηλεκτρικό μοντέλο μπορεί να ταξιδέψει από το Πεκίνο μέχρι την Σαγκάη ή από τη Νίκαια μέχρι τη Στουτγάρδη με μία φόρτιση – μία απόσταση που αγγίζει τα 1.200 χιλιόμετρα. Τον Ιούλιο η Mercedes θυμήθηκε για άλλη μία φορά την EQXX αλλά έπρεπε να περάσουν μερικοί μήνες ακόμα για να επιστρέψουμε στο θέμα με μία ανάρτηση του Markus Schaffer στο LinkedIn. Τώρα, το μέλος του Δ.Σ. της Daimler δηλώνει πως το compact μοντέλο μπορεί να διανύσει περί τα 1.000 χιλιόμετρα σε πραγματικές συνθήκες και πως η κατανάλωση του σε kWh ανά 100 χιλιόμετρα είναι μονοψήφια σε φυσιολογικές ταχύτητες αυτοκινητόδρομου.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το υπερ-αποδοτικό πρωτότυπο αλλά η Mercedes-Benz αναφέρει πως ένα σημείο στο οποίο εστίασε κατά την εξέλιξη της EQXX είναι η αεροδυναμική. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρωτότυπο θα έχει χαμηλότερο συντελεστή οπισθέλκουσας ακόμα και από την EQS ενώ οι μηχανικοί εργάζονται πάνω στην αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας των μπαταριών κατά 20% σε σύγκριση με την ναυαρχίδα της μάρκας. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα μάθουμε την 3η ημέρα του νέου έτους όταν και θα παρουσιαστεί επίσημα η ηλεκτρική Vision EQXX αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα αν υπάρχει πρόθεση να περάσει στην παραγωγή ή είναι απλά μία μελέτη με διάφορα στοιχεία της να ενσωματώνονται σε άλλα μοντέλα παραγωγής στο μέλλον.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.