Mercedes Sustaineer Concept. Μελλοντικές λύσεις για τις μεταφορές.

Η έννοια της βιώσιμης κινητικότητας δεν εκτείνεται μέχρι την προσωπική μεταφορά αλλά περιλαμβάνει ή οφείλει να περιλαμβάνει κλάδους όπως αυτή των μεταφορών ειδών/εμπορευμάτων είτε μιλάμε για διεθνείς μεταφορές, είτε τις λεγόμενες “last mile” που αφορούν το τελευταίο σκέλος του δρομολογίου από το κέντρο διανομής, στον τελικό προορισμό. Η Mercedes παρουσιάζει το Sustaineer Concept για να μας δείξει πώς μπορεί να μεταμορφωθεί ο συγκεκριμένος τομέας με “λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την οδική ασφάλεια στις πόλεις, προστατεύουν το κλίμα, διατηρούν τους πόρους και βελτιώνουν την υγεία και την ασφάλεια των οδηγών”.

Το Sustaineer Concept δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα demo τεχνολογίας σε αυτό το σημείο αλλά φέρνει λύσεις που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στα μοντέλα παραγωγής της γερμανικής φίρμας. Βασίζεται στο eSprinter και αυτό είναι εμφανές από την πρώτη ματιά αλλά εξοπλίζεται με στοιχεία που το διαφοροποιούν ελαφρώς. Στοιχεία όπως για παράδειγμα τα ηλιακά πάνελ στην οροφή, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιούνται άμεσα για την φόρτιση των μπαταριών αλλά παράγουν ενέργεια για την λειτουργία συστημάτων με υψηλές απαιτήσεις (βλ. κλιματισμό καμπίνας και καρότσας ή για την φόρτιση εργαλείων της δουλειάς συμπεριλαμβανομένων των smartphones και των laptops) και κατά συνέπεια, συμβάλλουν στην αύξηση της αυτονομίας έμμεσα.

Ένα ακόμα σύστημα που ανασχεδιάστηκε ώστε να λειτουργεί με τον βέλτιστο τρόπο δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της δουλειάς, είναι αυτό του κλιματισμού. Βλέπεις, τα οχήματα μεταφορών έχουν μεγάλες καμπίνες και οι πόρτες ανοιγοκλείνουν συνέχεια, οπότε η Mercedes σχεδίασε ένα σύστημα που “παρέχει θερμότητα ακριβώς εκεί που χρειάζεται”. Το Sustaineer Concept εξοπλίζεται με θερμαινόμενο τιμόνι και θερμαινόμενες ζώνες ασφαλείας ώστε να ζεσταίνει τον οδηγό με τον πιο αποδοτικό τρόπο ενώ το ζωνικό σύστημα κλιματισμού θερμαίνει την περιοχή γύρω από τον οδηγό μειώνοντας δραστικά τις ενεργειακές απαιτήσεις.

Εν συνεχεία, το Sustaineer Concept χρησιμοποιεί πληθώρα ανακυκλωμένων ή βιώσιμων υλικών: το πάτωμα κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο πολυπροπυλένιο και μεταχειρισμένα ελαστικά και για το διαχωριστικό της καμπίνας από την καρότσα χρησιμοποιείται άχυρο ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως παρότι ηλεκτρικό, το πρωτότυπο της Mercedes εξοπλίζεται με φίλτρα.

Το ένα είναι τοποθετημένο στο πάτωμα, κοντά στον πίσω άξονα και δεσμεύει σωματίδια που σηκώνονται στον αέρα τόσο από το ίδιο το όχημα όσο και από άλλα και το δεύτερο λειτουργεί μόνο όταν το van κινείται ή φορτίσει. Συνδυαστικά, οι εκπομπές μικροσωματιδίων μειώνονται κατά 15% όταν το Sustaineer Concept κινείται και κατά 35% όταν φορτίζει ενώ παράλληλα, τα δισκόφρενα έχουν μία ειδική κεραμική επίστρωση που μειώνει την φθορά και την σκόνη που παράγεται από την χρήση τους και τα ελαστικά έχουν χαμηλή αντίσταση κύλισης με τα οφέλη να εντοπίζονται τόσο στην κατανάλωση ενέργειας όσο και στις εκπομπές σωματιδίων.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.