Το Volvo Group λανσάρει το πρώτο όχημα από “πράσινο ατσάλι”.

Τα περιβαλλοντικά πλάνα των κατασκευαστών δεν περιορίζονται στην υιοθέτηση της τεχνολογίας του εξηλεκτρισμού. Είναι πολύ βαθύτερα και πολύ πιο δύσκολα στην υλοποίηση τους, τουλάχιστον στην περίπτωση του Volvo Group, καθώς περιλαμβάνουν όλες τις πτυχές της παραγωγής αλλά και τους προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζεται. Έτσι, το λανσάρισμα του πρώτου οχήματος στην ιστορία που κατασκευάζεται από “πράσινο ατσάλι” αποτελεί είδηση ακόμα κι όταν το εν λόγω όχημα είναι ένας αυτόνομος “κάδος” που χρησιμοποιείται (και) σε ορυχεία.

Το όχημα ζυγίζει περί τους 8.2 τόνους και σύμφωνα με την Volvo, το 70% του βάρους προέρχεται από ατσάλι και χυτοσίδηρο. Στην προκειμένη περίπτωση, “fossil-free” ατσάλι από την επίσης σουηδική εταιρία SSAB που συνεργάζεται με την Volvo ώστε η μετάβαση στην εποχή των μηδενικών εκπομπών όχι μόνο στην κατανάλωση αλλά και στην παραγωγή να είναι εφικτή και βιώσιμη. Για το εξειδικευμένο όχημα που βλέπεις στις φωτογραφίες έχει ήδη προγραμματιστεί να ξεκινήσει μία μικρή παραγωγή το 2022 ενώ η μαζική παραγωγή θα ακολουθήσει αργότερα. Ο αυτόνομος κάδος όμως είναι μονάχα η αρχή, το πρώτο βήμα.

Παράλληλα, η Volvo αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες για την συνεργασία της με μία ακόμα εταιρία παραγωγής ατσαλιού ονόματι Ovako, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει υδρογόνο για την θέρμανση του ατσαλιού πριν το αρχικό ρολάρισμα. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα εφαρμοστεί στο εργοστάσιο της Ovako στο Hofors της Σουηδίας και στοχεύει στην “δραστική μείωση των εκπομπών CO2” κατά την παραγωγή ενώ το πλεονάζον υδρογόνο που θα δημιουργείται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του ατσαλιού θα χρησιμοποιείται για την κίνηση ηλεκτρικών οχημάτων με κυψέλες υδρογόνου (FCEV) στην περιοχή. Πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες που μπορεί να σχετίζονται με την αθέατη πλευρά του αυτοκινήτου αλλά είναι καίριας σημασίας για το μέλλον.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.