Το Mazda2 γίνεται… Yaris.

Το Mazda2 θα αλλάξει. Θα αλλάξει δραστικά και εκμεταλλευόμενο την πολύχρονη συνεργασία ανάμεσα στην Mazda και την Toyota, θα μεταμορφωθεί σε… Yaris όπως λέει και ο τίτλος. Δεν είναι κάποιο σχήμα λόγου με μεγάλη δόση υπερβολής αλλά μία ακριβής περιγραφή της πραγματικότητας όπως αυτή θα πάρει μορφή μπροστά μας κάποια στιγμή εντός του 2022, όταν η Mazda παρουσιάσει τον αντικαταστάτη της τρέχουσας γενιάς του “2”.

Ο κατασκοπευτικός φακός έπιασε ένα Toyota Yaris στις εγκαταστάσεις της Mazda στην Ευρώπη και το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι ότι τα σήματα είναι καλυμμένα. Δεν υπάρχει καμία άλλη ουσιαστική αλλαγή, αλλά αυτή η λεπτομέρεια είναι αρκετή για να μας θυμίσει τις αναφορές σε ένα “OEM μοντέλο που θα βασίζεται στο Yaris THS” και στα εγκώμια που έπλεκε η Mazda Αγγλίας για το υβριδικό σύστημα της Toyota (THS ή Toyota Hybrid System) και το πώς αυτό μοιάζει σαν “μία ιδανική λύση” για να ανταποκριθεί η μικρή, συγκριτικά με την άλλη, ιαπωνική εταιρία “στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της περιοχής”.

Με πιο απλά λόγια, η Mazda χρειάζεται ένα μοντέλο με χαμηλές εκπομπές ρύπων στην Ευρώπη και προτιμά την έτοιμη λύση ακόμα και αν αυτή ονομάζεται “badge engineering”. Το ίδιο έκανε άλλωστε και η Suzuki με το Swace και το Across που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία υβριδική Corolla station-wagon και ένα RAV4 με διαφορετικά σήματα. Το θέμα είναι αν το Yaris της Mazda θα αντικαταστήσει άμεσα το Mazda2 ή αν θα προσφέρεται παράλληλα με αυτό, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Όπως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την τιμολογιακή πολιτική της Mazda. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο εταιρίες παίζουν το παιχνίδι του badge engineering αλλά την προηγούμενη φορά, οι ρόλοι ήταν αντίθετοι. Η Mazda “δάνειζε” στην Toyota το αμερικανικό Mazda2 για να το βαφτίσει Yaris και να το προσφέρει στις Η.Π.Α. μέχρι που αμφότερα τα δύο μοντέλα καταργήθηκαν λόγω χαμηλών πωλήσεων.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.