Η BMW δεν βιάζεται να… αποσύρει την Μ.Ε.Κ.

Όπου και να στρέψεις την προσοχή σου θα ακούσεις για την σημασία των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις από κάτω κάποιο μεγαλόπνοο πλάνο μίας αυτοκινητοβιομηχανίας για τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της. Όποιο υψηλόβαθμο στέλεχος κι αν ρωτήσεις, θα σου πει πόσο σύντομα η εταιρία όπου εργάζεται θα πουλά μονάχα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η BMW από την άλλη, τηρεί μία πιο συντηρητική στάση. Η προσέγγιση της στο θέμα της τεχνολογίας της ηλεκτροκίνησης είναι επιθετική, αλλά ταυτόχρονα επιφυλακτική. Όπως ανέλυσε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο επικεφαλής έρευνας και εξέλιξης της γερμανικής μάρκας, Frank Weber, υπάρχουν θέματα μείζονος σημασίας τα οποία πρέπει να επιλυθούν.

Πότε θα είναι έτοιμο το σύστημα να απορροφήσει όλα αυτά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρίες; Έχει να κάνει με τις υποδομές φόρτισης, την ανανεώσιμη ενέργεια; Είναι έτοιμος ο κόσμος; Είναι έτοιμο το σύστημα; Είναι έτοιμες οι υποδομές;

Διερωτάται το υψηλόβαθμο στέλεχος της BMW αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απάντησε σε όλα τα αυτά τα ερωτήματα είναι αρνητική. Έπειτα, υπάρχει το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού. Η BMW, όπως κι άλλες εταιρίες, έχει ξεκινήσει να αλλάζει το σημείο εστίασης της προς τα ηλεκτρικά αλλά η διαδικασία δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη. Ακόμα και το θέμα της σωστής εκπαίδευσης του προσωπικού είναι λεπτό, πάρα πολύ σημαντικό και απαιτεί πολύ χρόνο.

Στο ενδιάμεσο, η ημερομηνία εφαρμογής του Euro 7 πρότυπου εκπομπών ρύπων πλησιάζει και η BMW βλέπει τους κανονισμούς ως την τελευταία μεγάλη επένδυση στις μηχανές εσωτερικής καύσης. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Μ.Ε.Κ. για το προσεχές μέλλον (μέχρι το τέλος της δεκαετίας) και δεν θα στερηθεί η αγορά από εναλλακτικές – ιδίως αγορές όπου τα αμιγώς ηλεκτρικά δεν μπορούν, για διάφορους λόγους, να σταθούν ως μία λύση που καλύπτει όλες τις ανάγκες. Ο Weber δεν διστάζει να δηλώσει ότι η BMW δεν έχει καμία πρόθεση να βγει από την αγορά Μ.Ε.Κ. πρόωρα, αναγκάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον κόσμο θα αγοράσει κάποιο ηλεκτρικό.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.