Η Renault αντίθετη στην κατάργηση των Μ.Ε.Κ. το 2035.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει μία πρόταση σύμφωνα με την οποία από το 2035 και έπειτα, θα απαγορεύεται η πώληση οποιουδήποτε νέου αυτοκινήτου εφοδιάζεται με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η πρόταση αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερου πλάνου για την δραστική μείωση εκπομπών ρύπων στην Ευρώπη και ενώ τίποτα δεν είναι οριστικό ακόμα, έχει ήδη προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους κατασκευαστές. Η πρόταση χρειάζεται άλλα δύο χρόνια τουλάχιστον πριν γίνει οτιδήποτε περισσότερο ή πιο δεσμευτικό αλλά μετά την ACEA που ήταν άμεση στην αντίδραση της, έρχεται και η Renault να εκφράσει κάποιες ανησυχίες μέσω του επικεφαλής έρευνας και εξέλιξης, Gilles Le Borgne.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ξεκαθαρίσω το γεγονός ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην μετάβαση. Ήμαστε οι πρώτοι που λανσάραμε ηλεκτρικά μοντέλα και έχουμε περισσότερα από αυτά στους ευρωπαϊκούς δρόμους από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή.

Αλλά υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους πιστεύουμε ότι η επέκταση της μετάβασης έχει νόημα. Πρώτον, θέλουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι οι υποδομές ταιριάζουν με τον ρυθμό που γίνονται υποχρεωτικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο και το να επιταχύνουμε δεν έχει κανένα νόημα.

Έπειτα, ενώ έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι διαθέτουμε την τεχνολογία, δεν είμαστε σίγουροι αν έχουμε πελάτες που να την θέλουν ή πιο σημαντικά, να μπορούν να την πληρώσουν.

Τρίτο και ενδεχομένως πιο σημαντικό, χρειαζόμαστε χρόνο για να προσαρμοστούμε. Η αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα εργοστάσια για τις νέες τεχνολογίες δεν είναι απλές και η προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού απαιτεί χρόνο. Δεν μπορείς να αλλάξεις έτσι απλά και αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι δύσκολο για εμάς – δυσκολότερο ακόμα, αν συνυπολογίσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής μάρκας, εγείροντας κάποια πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και να λυθούν πριν παρθούν οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις. Η πιο σημαντική κουβέντα που είπε ο Le Borgne δε, είναι ότι “η κοινωνία έχει χτιστεί πάνω στην ελευθερία της μετακίνησης και αν αυτή δεν είναι προσιτή, θα έχει ανεπιθύμητες συνέπειες”. Κι όλα αυτά, παρότι η Renault έχει ανακοινώσει πως το 90% της γκάμας μέχρι το 2030 θα είναι αμιγώς ηλεκτρική! Με λίγα λόγια, το πλάνο για την μετάβαση προς την τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης υπάρχει, απλά δεν υφίσταται κανένας λόγος για χρονικούς εκβιασμούς όταν δεν έχουν λυθεί σημαντικά θέματα σχετικά.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.