Skoda Octavia. Αναγέννηση 25 ετών

Το κείμενο αναφέρεται στο πιο εμβληματικό μοντέλο της Skoda, το Octavia, που αυτές τις ημέρες συμπληρώνει 25 χρόνια στους δρόμους του κόσμου από την ημέρα που επέστρεψε κοντά μας ως όνομα με μεγάλη ιστορία που ξεκινάει πριν από 62 χρόνια!. Εδώ όμως δεν πρόκειται μόνο για το μοντέλο αλλά και για την ίδια την εταιρία που πέρασε κυριολεκτικά από «σαράντα κύματα» μέχρι να βρεί την ελευθερία της με την εξαγορά της (σουρεαλιστικό αλλά είναι έτσι ακριβώς) από τον Ομιλο VW και εκεί έδειξε πραγματικά αυτό που μπορεί να κάνει. Ήταν όμως ήδη μεγάλη ακόμη και υπό κρατικό έλεγχο διότι τι άλλο είναι μία μάρκα του ανατολικού μπλόκ να γιορτάζει πρώτη τα 100 χρόνια παρουσίας στην αυτοκίνηση έναντι όλων των υπολοίπων ευρωπαίων κατασκευαστών και αυτό δεν είναι το μόνο. Να σας θυμίσω μόνο, λόγω των ημερών, όταν ήλθαν για πρώτη φορά τα 130 RS στο Ακρόπολις και τα φέρναμε γύρω-γύρω για να πεισθούμε  ότι είναι Skoda, αναθεωρώντας ό,τι πιστεύαμε, περιμένοντας το επόμενο «βήμα’ της, που δεν άργησε να έλθει.

Η νέα αρχή

Χωρίς αμφιβολία το Octavia ήταν αυτό που έδωσε το σήμα της μεγάλης εκκίνησης για την μάρκα και πάμε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1996 όταν στο Mladá Boleslav, την ιστορική έδρα της Skoda, ξεκινά την λειτουργία του ένα νέο από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια αυτοκινήτων στην Ευρώπη,  με πολλές καινοτομίες σε εξοπλισμό και χώρους για την καλύτερη και ταχύτερη παραγωγή, φθάνοντας στα 350.000 αυτοκίνητα ετησίως με αύξηση παραγωγής κατά 90.000 οχήματα. Συγχρόνως ξεκινάει και η παραγωγή του Octavia, του μοντέλου που έμελλε να γίνει ο «σημαιοφόρος» της μάρκας και με τον καιρό το συνώνυμό της. Βέβαια η έρευνα και εξέλιξη ξεκίνησε το 1992 και τέσσερα χρόνια αργότερα κυλούσε το πρώτο τους τροχούς του έξω από το εργοστάσιο. Ακολούθησαν άλλες τρείς γενιές του με το Octavia να γίνεται όλο και καλύτερο και τελικά μέχρι σήμερα οι πωλήσεις του να ξεπερνούν τα εφτά εκατομμύρια αυτοκίνητα στα 25 χρόνια παραγωγής του.

Πριν από 62 χρόνια

Ουσιαστικά τότε ξεκίνησαν όλα όταν το 1959 η Skoda παρουσιάζει το όγδοο μοντέλο της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σκέφτεται να το δηλώσει αριθμητικά δίνοντας το όνομα Octavia που στα λατινικά σημαίνει όγδοο! Ηταν επίσης το όγδοο που διέθετε ανεξάρτητη ανάρτηση από τότε που η Skoda την είχε σχεδιάσει ήδη από το 1933. Ηταν το μοντέλο που έβγαλε την Skoda από τα «στενά» όρια της τότε Τσεχοσλοβακίας, κάνοντας το όνομα γνωστό στις μεγαλύτερες αγορές. Η παραγωγή του κράτησε μέχρι το 1971 και ήταν διαθέσιμο σε εκδόσεις Octavia, Octavia Super, TS, TS1200 και Combi που ήταν station wagon, με την συνολική του παραγωγή να αγγίζει τα 370.000 αυτοκίνητα.

Σαν επίλογος

Επιτρέψτε μου  να επιμείνω ότι δεν είναι μεγάλο μόνο το μοντέλο αλλά όλη η μάρκα που κατάφερε να κερδίσει δικαίως την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό που δικαιωματικά της ανήκουν.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.