Mercedes E Class 300e. Πολυτέλεια και plug-in υβριδική τεχνολογία

Στο «ράλλυ» του εξηλεκτρισμού που ξεκίνησε τα τελευταία, πολύ λίγα, χρόνια, η Mercedes έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά. Αυτό διότι όχι μόνο «τρέχει» με απίστευτα γρήγορο ρυθμό την ανάπτυξη της γκάμας των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της, αλλά διότι φρόντισε να έχει στη φαρέτρα της και μία ευρύτατη παλέτα επιλογών σε plug-in υβριδικά αυτοκίνητα. Και βεβαίως αυτή η διπλή ανάπτυξη προϊόντων κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Ωστόσο όταν είσαι μια αυτοκινητοβιομηχανία όπως η Mercedes, οφείλεις από τη μία να βλέπεις μπροστά, δουλεύοντας για το μέλλον και τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα «ΕQ» τα οποία ωστόσο θέλουν χρόνο και κυρίως υποδομές για μπούνε για τα καλά στις ζωές μας, ενώ από την άλλη είναι απαραίτητο να δίνεις λύσεις και στις σημερινές ανάγκες μετακίνησης.

Και αυτό το κάνει με περισσή επιτυχία μέσα από την πραγματικά μεγάλη γκάμα επιλογών των plug-in υβριδικών μοντέλων της. Kαι βεβαίως η E Class δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει μία τέτοια plug-in υβριδική έκδοση όπως αυτή της συγκεκριμένης δοκιμής μας, με την οποία συμβιώσαμε για περίπου 2000 χιλιόμετρα, γνωρίζοντας σε βάθος τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης έκδοσης προκειμένου να είμαστε σε θέση να σας τα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Κομψά επιβλητική

Ανέκαθεν στη φιλοσοφία της Mercedes κυριαρχούσε μία φιλοσοφία η οποία ήθελα τα μοντέλα της Γερμανικής εταιρίας αφενός να διαθέτουν τη δική τους, εντελώς ξεχωριστή σχεδιαστική φιλοσοφία, αφέτερου να μην προκαλούν με την εμφάνισή τους. Και αυτή ακριβώς η φιλοσοφία φαίνεται με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο στην ανανεωμένη E Class. Aυτό διότι μπορεί από τη μία να δείχνει από μακριά πως πρόκειται για μία Mercedes, χωρίς ωστόσο να καταλαβαίνεις ποιο είναι το μοντέλο καθώς μοιάζει και με C Class και με S Class, από την άλλη το επιβλητικό της παρουσιαστικό σε καμία περίπτωση δεν «κραυγάζει».

Πιο συγκεκριμένα η ανανεωμένη E Class χαρακτηρίζεται από νέα, αιχμηρά αλλά καλαίσθητα εμπρός φωτιστικά σώματα, ενώ πολύ έντονη είναι και η επίσης νέα και μεγαλύτερη σε μήκος γρίλια, καθώς και ο ανασχεδιασμένος προφυλακτήρας.  Στο πίσω μέρος παρατηρούμε τα οριζόντια λεπτά και διαιρούμενα φωτιστικά σώματα. Βεβαίως ως γνήσια E Class δεν θα μπορούσε να μην έχει και τις ανάλογες εξωτερικές διαστάσεις, με το μήκος να αγγίζει τα 4,935 μέτρα, το πλάτος τα 1,852, το ύψος τα 1,460 μέτρα, με το μεταξόνιο να βρίσκεται στα 2,939 μέτρα. Η διαφορετικότητα της plug-in υβριδικής έκδοσης της δοκιμής μας, γίνεται αντιληπτή τόσο από τα λογότυπα EQ Power στα πλαϊνά, όσο και με το θύρα φόρτισης, στο δεξί μέρος του πίσω προφυλακτήρα.

Τέλος η έκδοση AMG Line του αυτοκινήτου της δοκιμής μας, με τις πολύ όμορφες ζάντες των 18 ιντσών και με τους διάτρητους εμπρός δίσκους των φρένων, ολοκληρώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιβλητικότητα της εξωτερικής εμφάνισης, χωρίς μάλιστα αυτή να προκαλεί, κάτι που μας αρέσει ιδιαίτερα είναι η αλήθεια.

Με οδηγό τη ψηφιακή τεχνολογία

Στο εσωτερικό της ανανεωμένης E-Class, αυτό που κυριαρχεί είναι η έντονη αίσθηση της ψηφιακής τεχνολογία με τις δύο οθόνες να κλέβουν τη παράσταση. Ξεκινώντας ωστόσο από το εμφανισιακό μέρος θα πρέπει να πούμε πως ξεχωρίζει το νέο τιμόνι με το διπλό μπράτσο, πάνω στο οποίο τοποθετούνται καινούργιοι διακόπτες για τα πολλά και διάφορα συστήματα του αυτοκινήτου. Και μπορεί, όπως είναι φυσικό, η εκμάθηση των λειτουργιών τους να απαιτεί λίγη συνήθεια, στη συνέχεια όμως αποδεικνύονται πολύ εύχρηστοι και άκρως λειτουργικοί.

Νέα υλικά στα καθίσματα και στις επενδύσεις των θυρών τονίζουν την αναμενόμενα κορυφαία ποιότητα και πολυτέλεια της καμπίνας, ενώ το ενοποιημένο πάνελ των δύο οθονών 12,3 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και το διευρυμένο σύστημα πολυμέσων, είναι χωρίς αμφιβολία η πλέον εντυπωσιακή έκφραση σε αυτοκίνητο παραγωγής. Μάλιστα, η Mercedes δίνει τη δυνατότητα διαμόρφωσης της απεικόνισης όλων των γραφικών των οθονών ανάμεσα σε τέσσερα διαφορετικά στυλ, το Modern Classic για πιο κλασσική και εκλεπτυσμένη παρουσίαση, το Sport με πιο δυναμικά γραφικά, το Progressive που δίνει έμφαση στη digital παρουσία και το Discreet, που μειώνει τις πληροφορίες και τα στοιχεία που απεικονίζονται μόνο στα απολύτως απαραίτητα.

Με λίγα λόγια μπορείτε να παραμετροποιήσετε την εμφάνιση και τις πληροφορίες που θέλετε να έχετε άμεσα, ανάλογα με τις εντελώς προσωπικές σας ανάγκες και προτιμήσεις. Σε ότι έχει να κάνει με τους χώρους των πέντε ενήλικα άτομα θα μπορέσουν να ταξιδέψουν χωρίς πρόβλημα. Δεν θα μπορέσουν ωστόσο να μεταφέρουν και το σύνολο των αποσκευών τους, καθώς, το πορτ-μπαγκάζ της plug-in υβριδικής έκδοσης λόγω της παρουσίας της μπαταρίας, μειώνεται αισθητά, καθώς από τα 540 λίτρα των συμβατικών εκδόσεων, περιορίζεται στα μόλις 370.

Στην ουσία της έκδοσης

Ο λόγος φυσικά για το  σύστηµα plug-in hybrid της E 300 e, το οποίο περιλαµβάνει έναν δίλιτρο κινητήρα βενζίνης µε τούρµπο ο οποίος αποδίδει 211 ίππους κκαι 350 Nm ροπής και ο οποίος συνδυάζεται  µε έναν ηλεκτροκινητήρα 122 ίππων και 440 Nm ροπής ο οποίος είναι τοποθετηµένος στο κιβώτιο και παίρνει ενέργεια από µια µπαταρία 13,5 kWh. Η συνδυαστική ισχύς του συστήματος ανέρχεται στου 320 ίππους και στα 700 Nm ροπής, νούμερα ικανά να επιταχύνουν το σχεδόν δύο τόνων (1985 κιλά για την ακρίβεια) αμάξωμα μέχρι τα 100 χλμ./ώρα σε 5,8’’, με τη τελική να φτάνει τα 245 χλμ./ώρα.

Ο χρόνος φόρτισης σε παροχή 2,3 kW είναι πέντε ώρες και σε 3,7 kW και 7,4 kW είναι αντίστοιχα 2,75 και 1,5 ώρες, ενώ στον εξοπλισµό περιλαµβάνονται καλώδια τόσο για οικιακή πρίζα όσο και για Wallbox/ταχυφορτιστή. Η ηλεκτρική αυτονοµία που καταφέραμε σε αποκλειστικά αστικό περιβάλλον ξεπέρασε τα 50 χιλιόμετρα. Με την μπαταρία φορτισμένη και κινούμενοι υβριδικά σε συνθήκες ταξιδίου η κατανάλωση ήταν κάτω από τα έξη λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα, ενώ όταν η μπαταρία αποφορτίστηκε, η κατανάλωση ξεπέρασε οριακά τα επτά λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Στο δρόμο

Ανέκαθεν η Mercedes E-Class χαρακτηρίζόταν από την παροχή κορυφαίων επιπέδων άνεσης στο δρόμο. Όπως είναι φυσικό αυτό διατηρείται και στο ανανεωμένο μοντέλο και βεβαίως στην plug-in υβριδική έκδοση της δοκιμής μας.  Η ανάρτηση καταφέρνει να απομονώσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τους επιβάτες από τις κακοτεχνίες και λακκούβες του δρόμου, ενώ παράλληλα φροντίζει ώστε να παρέχει υψηλή ποιότητα κύλισης. Μαζί με την παραπάνω από αποτελεσματική ηχομόνωση και τα καθίσματα με την πολύ καλή στήριξη και άνεση, η E-Class κινείται με μεγαλοπρέπεια, είτε ο οδηγός της τη χρησιμοποιεί για τις καθημερινές του μετακινήσεις, είτε πραγματοποιεί μαζί της πολύωρα αλλά πάντα ξεκούραστα ταξίδια.

Ο οδηγός µπορεί να επιλέξει την κίνηση αποκλειστικά µε τον ηλεκτροκινητήρα για όσο το απόθεµα ενέργειας το επιτρέπει, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα το σύστηµα να διατηρεί τη φόρτιση σε ένα ελάχιστο επίπεδο. Επίσης  υπάρχει και η επιλογή της χρήσης και των δύο κινητήρων, όπως και η επιλογή των προγραµµάτων οδήγησης Eco, Comfort, Sport, Sport+ και Individual. Το κιβώτιο είναι το γνωστό αυτόµατο της Mercedes  9G-TRONIC, σε εξελιγµένη έκδοση καθώς σε αυτό βρίσκεται και ο ηλεκτροκινητήρας. Οι αλλαγές γίνονται οµαλά, µε τις δύο τελευταίες σχέσεις να χρησιµεύουν ουσιαστικά αποκλειστικά στον αυτοκινητόδροµο για ταξίδι µε χαµηλές στροφές.

Όπως κάθε plug-in υβριδικό μοντέλο, έτσι και η E Clas απαιτεί από τον οδηγό της καθημερινή φόρτιση και σε κάποιες περιπτώσεις και δύο φορές μέσα στην ημέρα, προκειμένου να απολαμβάνετε τις ηλεκτρικές της αρετές. Σε διαφορετική περίπτωση τα φορολογικά κίνητρα που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη έκδοση δεν είναι ικανά να αντισταθμίσουν το αυξημένο βάρος και τον σημαντικά μικρότερο χώρο του πορτ μπαγκαζ. Τα 69300 Ευρώ από τα οποία ξεκινάει η Mercedes E Class 300e είναι μέσα στο πλαίσιο της λογικής για μία μεγάλη και πολυτελή μπερλίνα με υψηλή τεχνολογία.

  • Εμφάνιση
  • Ποιότητα
  • Εξοπλισμός
  • Άνεση
  • Τεχνολογία
  • Αίσθηση οδήγησης


  • Χώρος αποσκευών

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κινητήρας2000 κ.εκ. Turbo plug-in
Ίπποι320
0-1005.8″
Τελική ταχύτητα245χλμ/ώρα
Μέση κατανάλωση δοκιμής6 λτ/100 χλμ
Εκπομπές CO241 γρ/χλμ

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.