Mini Strip. Ακραία λιτότητα δια χειρός Paul Smith.

Η Mini συνεργάστηκε με τον Βρετανό σχεδιαστή μόδας Paul Smith για την δημιουργία ενός one-off το οποίο υπογραμμίζει και υπερτονίζει την σημασία της βιωσιμότητας στην βιομηχανία αυτοκινήτου. Το πρωτότυπο ονομάζεται Mini Strip και όπως υποδηλώνει το όνομα, εξυπηρετεί τον σκοπό του όχι προσθέτοντας, αλλά αφαιρώντας. Συγκεκριμένα, έχει αφαιρεθεί οτιδήποτε θεώρησε περιττό ο Paul Smith αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ένα Mini που μοιάζει… φτωχό.

Το Mini Electric του Smith εστιάζει στην “απλότητα, την διαφάνεια και την βιωσιμότητα” και το κάνει με σύγχρονο και ελκυστικό τρόπο. Αισθητικά, το πρώτο πράγμα που προκαλεί εντύπωση είναι η απουσία χρώματος. Υπάρχει μόνο ένα λεπτό, προστατευτικό φιλμ ούτως ώστε να μην επηρεαστεί το μέταλλο από σκουριά και τίποτα άλλο. Τα πλαστικά προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος έχουν διατηρηθεί αλλά είναι πλέον 3D εκτυπωμένα από ανακυκλωμένα υλικά ενώ οι κεφαλές των βιδών που έχουν χρησιμοποιηθεί για την στερέωση τους έχουν μείνει εκτεθειμένες ως ένα είδος “statement”. Είναι… άποψη και σύμφωνα με τον σχεδιαστή, το… ημιτελές σύνολο είναι “η τέλεια ατέλεια”. Κατά τα άλλα, η γρίλια έχει αντικατασταθεί με ένα νέο κομμάτι που κατασκευάζεται από Perspex, όπως και τα αεροδυναμικά καλύμματα των τροχών αλλά και η πανοραμική ηλιοροφή.

Ακόμα πιο δραστικές είναι οι αλλαγές στην καμπίνα όπου έχουν μείνει τα απολύτως απαραίτητα. Δεν υπάρχουν διακοσμητικά, δεν υπάρχουν περιττά φρου-φρου κι αρώματα ώστε να μειωθεί το βάρος όσο το δυνατόν περισσότερο ενώ αυτά που έχουν μείνει εξυπηρετούν έναν σκοπό. Για το πάνω μέρος του ταμπλό και των πορτών όπως και για την εταζέρα έχει χρησιμοποιηθεί ανακυκλωμένος φελός που προσφέρεται ως μία άριστη εναλλακτική για τα πορώδη πλαστικά καθώς προσφέρει εξαιρετική ηχομόνωση, είναι πλήρως ανακυκλώσιμος και κατά την παραγωγή του, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα. Το τιμόνι κατασκευάζεται από αλουμίνιο και έχει τυλιχθεί από το ίδιο υλικό με το οποίο τυλίγονται οι μανέτες στα ποδήλατα, οπότε όταν φθαρεί, μπορεί απλά να αντικατασταθεί εύκολα και γρήγορα ενώ στην θέση του πολύπλοκου ταμπλό, υπάρχει πλέον ένα ενιαίο κομμάτι φιμέ γυαλιού. Ούτε ψηφιακός πίνακας οργάνων, ούτε οθόνη, ούτε σύστημα infotainment. Μόνο μία θήκη για το smartphone του οδηγού στο οποίο προβάλλονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Μου αρέσει σαν ιδέα. Λιτό, απέριττο και ελαφρύ. Μπορεί σε πρώτη ματιά να ξενίζει, αλλά δεν είναι καθόλου κακό.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.