Η υδρογονοκίνητη BMW X5 περνά στη φάση δοκιμών.

Δεν είναι λίγοι οι κατασκευαστές που βλέπουν τις κυψέλες υδρογόνου ως μία ενδιαφέρουσα και βιώσιμη εναλλακτική στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία εάν και εφόσον δημιουργηθούν υποδομές που θα υποστηρίξουν την τεχνολογία. Ανάμεσα τους είναι και η BMW που στις αρχές του 2020 είχε παρουσιάσει την i Hydrogen NEXT ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την διερεύνηση της τεχνολογίας. Ένα μοντέλο που βασίζεται στην BMW X5 και χρησιμοποιεί το αμιγώς ηλεκτρικό κινητήριο σύνολο της iX3 αλλά σε αντίθεση με αυτήν, δεν βασίζεται σε μία μπαταρία για να παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια. Αντιθέτως, οι 374 ίπποι παράγονται με την ενέργεια που δημιουργείται από την χημική αντίδραση του υδρογόνου, που αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές από CFRP (Carbon Fibre Reinforced Plastic), με το οξυγόνο, αφού πρώτα περάσει από έναν εναλλάκτη που προσαρμόζει την ένταση του ρεύματος σε αυτήν των ηλεκτροκινητήρων.

Τώρα, η γερμανική εταιρία έχει δημιουργήσει έναν μικρό στόλο πρωτοτύπων τα οποία, στα χέρια των πεπειραμένων δοκιμαστών της, θα κυκλοφορήσουν στους δημόσιους δρόμους της Ευρώπης ώστε να αξιολογηθούν σε πραγματικές συνθήκες η απόδοση του κινητήριου συνόλου, η ειδική για το συγκεκριμένο μοντέλο τεχνολογία πλαισίου και τα ηλεκτρονικά συστήματα. Όλα αυτά, ένα ιδιαιτέρως εντατικό πρόγραμμα, για να περάσει η υδρογονοκίνητη X5 σε περιορισμένη παραγωγή προς τα τέλη του 2022.

Να θυμίσουμε ότι το FCEV μοντέλο της BMW είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της με την Toyota, που έχει μεγαλύτερη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα και έχει βοηθήσει την γερμανική μάρκα στην εξέλιξη του δικού της συστήματος. Ενός συστήματος που σύμφωνα με την ίδια την BMW ταιριάζει στην σειρά X προσφέροντας μεγάλη αυτονομία και εξαιρετικά χαμηλούς χρόνους ανεφοδιασμού καθώς από την στιγμή που βρεθεί το πρατήριο που θα παρέχει το υδρογόνο, η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερα από 3-4 λεπτά.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.