Ένα Renault Zoe κατάφερε 683 χλμ με μία φόρτιση!

Αν εξαιρέσει κανείς την αυξημένη τιμή, ο πιο σημαντικός παράγοντας που εμποδίζει την περαιτέρω διείσδυση των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων στην αγορά, είναι η “περιορισμένη” εμβέλεια τους και ο χρόνος που απαιτείται για την φόρτιση των μπαταριών. Ένα απολύτως standard Renault Zoe όμως, έδειξε ότι ακόμα και η τρέχουσα τεχνολογία έχει δυνατότητες, καθώς διένυσε 683.34 χιλιόμετρα πριν εξαντληθεί το φορτίο της μπαταρίας. Το αμιγώς ηλεκτρικό γαλλικό μικρό ήταν η έκδοση E-Tech R135 EV 50 GT Line και δεν είχε απολύτως καμία μετατροπή ενώ στο test συμμετείχε και ένα πανομοιότυπο Zoe, το οποίο όμως φορούσε τα χαμηλής αντίστασης κύλισης ελαστικά, Enso και κατάφερε να διανύσει 764.91 χιλιόμετρα!

Φυσικά, αυτές δεν είναι αποστάσεις που μπορούν να επιτευχθούν εύκολα σε πραγματικές συνθήκες. Για την ακρίβεια, είναι αδύνατον να επιτευχθούν καθώς τα αυτοκίνητα μπορεί να ήταν standard, αλλά η προσπάθεια για το ρεκόρ έγινε στις ελεγχόμενες συνθήκες της πίστας του Thruxton, από μέλη της Mission Motorsports (μία φιλανθρωπικής οργάνωσης που βοηθά στην αποκατάσταση βετεράνων). Επιπλέον, όλα τα περιφερειακά συστήματα που απαιτούν ενέργεια για να λειτουργήσουν (βλ. θέρμανη, air-condition κ.ά.) ήταν απενεργοποιημένα και τη νύχτα, οι οδηγοί δεν χρησιμοποιούσαν τα φωτιστικά σώματα αλλά γυαλιά νυχτερινής όρασης και τα LED φώτα ημέρας που αντανακλούσαν σε φωσφορίζοντα σημάδια στην άσφαλτο. Για να επιτευχθεί η απόσταση των 683.34 χιλιομέτρων χρειάστηκαν περίπου 25 ώρες και όπως καταλαβαίνεις, η μέση ωριαία ταχύτητα του Zoe ήταν περίπου 28 km/h!

Είπαμε, το ρεκόρ δεν έχει πρακτική εφαρμογή, ούτε μπορεί να επαναληφτεί σε πραγματικές συνθήκες. Η βελτίωση που επετεύχθη σε σύγκριση με την εργοστασιακή αυτονομία που δηλώνει η Renault και δεν ξεπερνά τα 390 χιλιόμετρα, είναι άκρως εντυπωσιακή, ακόμα και με αυτά τα δεδομένα. Τα οποία δεδομένα, περιλαμβάνουν τους οδηγούς (άντρες και γυναίκες, 6 στον αριθμό) να οδηγούν ξυπόλητοι για να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του πεντάλ του γκαζιού, να επιλέγουν πολύ προσεκτικά τις κατάλληλες… γραμμές στην πίστα, να “βράζουν” την ημέρα και να παγώνουν τη νύχτα. Όπως τα περισσότερα ρεκόρ λοιπόν, δεν έχει νόημα για την καθημερινότητα μας αλλά δεν παύει να είναι εντυπωσιακό ως προσπάθεια!

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.