Η Fiat δεσμεύεται σε ένα πλήρως ηλεκτρικό μέλλον. Στόχος το 2030.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο για μία εταιρία που μόλις πριν από λίγο καιρό λάνσαρε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της να δεσμεύεται σε ένα πλήρως ηλεκτρικό μέλλον ήδη από το 2030, αλλά αυτή είναι η κατάσταση. Από το 2025 θα τεθούν σε εφαρμογή οι ακόμα αυστηρότεροι κανονισμοί εκπομπών ρύπων (βλ. Euro7) και ήδη πολλές χώρες έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να περιθωριοποιήσουν τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα από το 2030. Η Fiat “διαβάζει” τα σημάδια και ανακοινώνει ότι από τα μέσα της δεκαετίας θα αρχίσει να μειώνει τον αριθμό των συμβατικών αυτοκινήτων στην γκάμα της με στόχο να γίνει αμιγώς ηλεκτρική μέχρι το 2030.

Η απόφαση να λανσάρουμε το νέο 500 (αποκλειστικά ως ηλεκτρικό) ελήφθη πριν την πανδημία. Ακόμα και τότε, είχαμε επίγνωση του γεγονότος ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλους συμβιβασμούς. Μας υπενθύμισε την αναγκαιότητα της ανάληψης δράσης, του να κάνουμε κάτι για τον πλανήτη Γη.

Δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρίας, Olivier Francois. Σε αυτή την προσπάθεια, η Fiat έχει ένα όπλο και ένα πρόβλημα και είναι το ίδιο πράγμα: σαν μάρκα, εστιάζει στα αυτοκίνητα πόλης. Είναι όπλο, γιατί έχει την δυνατότητα να εκδημοκρατίσει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με προσιτές τιμές και χωρίς να ανησυχεί πολύ για την αυτονομία των μπαταριών. Είναι όμως και πρόβλημα καθώς τα περιθώρια κέρδους είναι πάρα πολύ μικρά και θα πρέπει να βρει τρόπους να αυξήσει δραστικά τους όγκους παραγωγής. Το ηλεκτρικό 500 είναι το πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και περιμένουμε να δούμε τι μορφή θα πάρει η έκδοση παραγωγής του Centoventi Concept που ενσωμάτωνε πολλές καλές ιδέες και μάλλον θα αποτελέσει το δεύτερο ηλεκτρικό της ιταλικής εταιρίας.

Από εκεί και πέρα, η Fiat δήλωσε ότι θέλει να βελτιώσει την διαθεσιμότητα των σταθμών φόρτισης σε κοινότητες που μέχρι τώρα δεν έχουν εύκολη πρόσβαση ενώ και η αύξηση των ταχυφορτιστών αποτελεί έναν βασικό στόχο. Γι’ αυτό συνεργάζεται με τον αρχιτέκτονα Stephano Boeri που έχει αναλάβει την μεταμόρφωση της οροφής του εργοστασίου στο Lingotto και την μελέτη για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος για την νέα εποχή.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.