Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών έφτασαν το 54,3% στη Νορβηγία το 2020.

Η Νορβηγία γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως όπου οι πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπερνούν αυτές των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων. Ένα σημαντικό ορόσημο για μία χώρα η οποία τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει έμπρακτα πως είναι πολύ μπροστά στο θέμα της ηλεκτροκίνησης αλλά και για ολόκληρη την τεχνολογία και την βιομηχανία που μπορεί να προβάλλει το παράδειγμα της Νορβηγίας για το πώς γίνεται η μετάβαση.

Για να έχεις μία τάξη μεγέθους, εκτός από το γεγονός ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην χώρα άγγιξαν το 2020 το 54,3% (από το 42,1% του 2019), η Νορβηγία, μία χώρα με πληθυσμό 5,33 εκατομμυρίων ανθρώπων περίπου, είναι υπεύθυνη για το 10% επί του συνόλου των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ολόκληρη την  Ευρώπη. Την ώρα που το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών στην ήπειρο είναι μόλις στο 4%, στη Νορβηγία την ίδια χρονιά είναι στο 54,3% με αιχμή του δόρατος τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα του Volkswagen Group. Πιο συγκεκριμένα, στη Νορβηγία πουλήθηκαν 76.789 ηλεκτρικά αυτοκίνητα (από τα 141.412 του συνόλου) με τα Audi E-tron και E-tron Sportback να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με 9.227 αυτοκίνητα αθροιστικά, το Tesla Model 3 στην δεύτερη θέση με 7.770 οχήματα και το Volkswagen ID.3, παρότι λανσαρίστηκε στην αγορά τον Σεπτέμβριο, στην τρίτη θέση με 7.754 αυτοκίνητα.

Η επιτυχία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην σκανδιναβική χώρα δεν είναι καθόλου τυχαία όμως. Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα γενναιόδωρα κίνητρα που προσφέρουν οι κυβερνήσεις ήδη από την δεκαετία του ’90, έχοντας ως απώτερο στόχο όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στη χώρα να είναι αμιγώς ηλεκτρικά μέχρι το 2025. Ανάμεσα στα κίνητρα βρίσκουμε απαλλαγές από εισαγωγικούς δασμούς, απαλλαγή από τον Φ.Π.Α., από τέλη κυκλοφορίας, δωρεάν στάθμευση σε δημοτικά πάρκινγκ, χαμηλότερα διόδια, πρόσβαση σε λεωφοριολωρίδες, σημαντικά οφέλη για περιπτώσεις εταιρικού leasing ή γενικότερα, εταιρικών στόλων κ.ά. Με πιο απλά λόγια, οι κυβερνήσεις της Νορβηγίας εφαρμόζουν τα τελευταία 20+ χρόνια μία ενιαία στρατηγική που έχει ως στόχο να κάνει την αγορά ενός οχήματος μηδενικών εκπομπών ρύπων πιο συμφέρουσα για τον πολίτη από την αγορά ενός “συμβατικού” οχήματος. Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί ένα προηγμένο σύστημα υποδομών που περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 σημεία φόρτισης ενώ από το 2017, έχει λανσαριστεί ένα πρόγραμμα για την χρηματοδότηση τουλάχιστον δύο σταθμών ταχυφορτιστών ανά 50 χιλιόμετρα σε όλες τις κεντρικές, οδικές αρτηρίες της χώρας! Κάπως έτσι επιτυγχάνεται το “θαύμα” της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση. Με μακροχρόνιο σχεδιασμό, επενδύσεις και κίνητρα για τον πολίτη. Δεν αρκεί μονάχα η “περιβαλλοντική συνείδηση”…

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.