Η Ford σταματά την παραγωγή στη Βραζιλία έπειτα από 101 χρόνια!

Δεν υπάρχει τίποτα “ιερό” στη βιομηχανία αυτοκινήτου. Δεν είναι καλό, ούτε κακό. Απλά έτσι έχουν τα πράγματα και η Ford αποφάσισε να διακόψει την παραγωγή αυτοκινήτων στην Βραζιλία έπειτα από 101 χρόνια. Ήταν το 1919 όταν η αμερικανική εταιρία ξεκίνησε την παραγωγή του Model T για την εγχώρια αγορά της Βραζιλίας αλλά ένα ευρύ πλάνο αναδιοργάνωσης την αναγκάζει τώρα να κλείσει τα τρία εναπομείναντα εργοστάσια της στην χώρα, αφήνοντας περίπου 5.000 ανθρώπους χωρίς δουλειά και κλείνοντας ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας της.

Ενδεικτικό του κλίματος μέσα στο οποίο λειτουργούν οι βιομηχανίες αυτοκινήτου είναι το γεγονός ότι στο κλείσιμο της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου την Δευτέρα που μας πέρασε, η τιμή της μετοχής της Ford παρουσίαζε αύξηση της τάξης του 3%. Να θυμίσουμε ότι πριν από 2 χρόνια περίπου, η εταιρία ανακοίνωνε ένα τόσο φιλόδοξο όσο και σκληρό πλάνο περικοπών ώστε να μειωθούν τα κόστη κατά σχεδόν 19 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως ενώ σημαντικό ρόλο στην απόφαση της να κλείσει τις παραγωγικές μονάδες της στην Βραζιλία έπαιξε και η πανδημία.

Η παραγωγή λοιπόν, τόσο στο Camacari όσο και στο Taubate διακόπτεται άμεσα, με τα δύο εργοστάσια να συνεχίζουν να κατασκευάζουν εξαρτήματα για αρκετούς μήνες ακόμα ώστε να υποστηρίξουν την αγορά aftermarket. Στην Βραζιλία κατασκευάζονταν το Ka+, το Ecosport και το Troller ενώ στο παρελθόν, η Ford συναρμολογούσε τα F-4000 και F-350 στο Sao Bernardo do Campo που έκλεισε για τους ίδιους λόγους το 2019. Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι τα εργοστάσια δεν κατεδαφίζονται, ότι το κέντρο εξέλιξης στην Bahia, το κέντρο δοκιμών στο Tatui και τα κεντρικά της στο Sao Paolo δεν κλείνουν ενώ και η ίδια η εταιρία θα συνεχίσει να είναι κοντά στο αγοραστικό κοινό της Βραζιλίας με όλα τα μοντέλα της που κατασκευάζονται σε άλλες χώρες της Λ. Αμερικής.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.