Εγκρίθηκε η συγχώνευση FCA και PSA από την Κομισιόν

Έπειτα από μία εξαιρετικά ενδελεχή έρευνα η οποία συμπεριέλαβε στοιχεία τόσο από την Fiat Chrysler Automobiles και το PSA Group όσο και από τους ανταγωνιστές τους και τους πελάτες τους, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως για την συγχώνευση των δύο σε μία νέα οντότητα ονόματι Stellantis. Μία οντότητα που θα γίνει αμέσως μόλις δημιουργηθεί ο 4ος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο και κατά συνέπεια, ο δρόμος που θα μας οδηγήσει σε αυτόν πρέπει να διερευνηθεί ώστε να εξασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός.

Η πρόσβαση σε μία ανταγωνιστική αγορά για μικρά επαγγελματικά οχήματα είναι σημαντική για πολλούς αυτοαπασχολούμενους και μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εγκρίνουμε την συγχώνευση των Fiat Chrysler και Peugeot SA επειδή οι δεσμεύσεις τους θα διευκολύνουν την πρόσβαση και την επέκταση της συγκεκριμένης αγοράς. Στις αγορές όπου οι δύο κατασκευαστές είναι ενεργοί, ο ανταγωνισμός θα παραμείνει έντονος και μετά την συγχώνευση.

Δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος, υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού της Κομισιόν, Margrethe Vestager. Η έρευνα εστίασε σε 9 μέλη-κράτη (Βέλγιο, Τσεχία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβακία) όπου οι εταιρίες έχουν μεγάλο ή πολύ μεγάλο συνδυαστικό μερίδιο αγοράς που ενδεχομένως να δημιουργούσε προβλήματα με αύξηση των τιμών αλλά οι FCA και PSA αποδέχθηκαν μία σειρά όρων ώστε να καθησυχάσουν τους νομοθέτες:

Η συνεργασία ανάμεσα στην PSA και την Toyota για την παραγωγή μικρών επαγγελματικών οχημάτων θα επεκταθεί και η Stellantis θα παρέχει μεγαλύτερη χωρητικότητα στην ιαπωνική μάρκα και χαμηλότερες τιμές για τα οχήματα και τα σχετικά εξαρτήματα αντικατοπτρίζοντας τα οφέλη που θα αποκομίσει η ίδια από τις συνέργειες που θα δημιουργηθούν. Επίσης, θα αλλάξουν οι συμφωνίες “επιδιόρθωσης και συντήρησης” ανάμεσα στην PSA, την FCA και τα δίκτυα τους για να ανοίξει η πρόσβαση σε ανταγωνιστές. Με αυτές τις δύο τροποποιήσεις, η Κομισιόν συμπεραίνει πως δεν θα εγείρονται ανησυχίες και οι δύο εταιρίες μπορούν να προχωρήσουν με τα σχέδια τους.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.