Μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επέκταση με επενδύσεις στην Ευρώπη

Δυστυχώς δεν πρόκειται για ευρωπαϊκές επενδύσεις αλλά για Κινεζικές και μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά, όπως σας είχαμε ενημερώσει με σχετικό κείμενο. Αυτήν την φορά πρόκειται για την SVolt Energy Technology της Κίνας η οποία σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια) στη Γερμανία για να κατασκευάσει το πρώτο της εργοστάσιο στην Ευρώπη, καθώς ο κατασκευαστής μπαταριών επιδιώκει να επωφεληθεί από την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Είναι μία πολύ μεγάλη εταιρία, θυγατρική μέχρι πρότινος του τεράστιου παραγωγού αυτοκινήτων της Κίνας Great Wall Motor, από την οποία αποχώρησε και ξεκινάει μία αυτόνομη και φιλόδοξη πορεία και είναι η πρώτη που ανακοίνωσε ότι θα παράγει μπαταρίες χωρίς κοβάλτιο, λόγω  των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν για την προμήθειά του από το Κονγκό, που βρίσκονται οι μεγαλύτερες ποσότητες.

Στο πλαίσιο της νέας πορείας περιλαμβάνεται και το επιχειρηματικό «άνοιγμα» στην Ευρώπη με αυτήν την επένδυση ενός (προς το παρόν) του εργοστασίου που θα έχει την ικανότητα να παράγει έως και 24 gigawatt-ώρες μπαταριών για την τροφοδοσία μεταξύ 300.000 και 500.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων ετησίως, δήλωσε η εταιρεία, ενώ η  παραγωγή πρόκειται να ξεκινήσει στα τέλη του 2023 στο χώρο κοντά στο Saarlouis, κατά μήκος των συνόρων της Γερμανίας με τη Γαλλία. Είναι μία κωμόπολη με πληθυσμό 50.000 κατοίκων περίπου που πολλοί από αυτούς εργάζονται στο εργοστάσιο της Ford που βρίσκεται εκεί εδώ και 50 χρόνια περίπου και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Anke Rehlinger για την Γερμανική πολιτεία Saarland, το εργοστάσιο της SVolt θα είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό επενδυτικό έργο από τότε που η Ford άνοιξε το εργοστάσιό της Saarlouis.

Πάρε-δώσε

Αυτός είναι ο πρώτος κανόνας στην διαπραγμάτευση για την προσέλκυση μίας επένδυσης και αυτό έγινε και στην περίπτωση αυτήν καθώς άκρως έγκυρες πληροφορίας αναφέρουν ότι θα δοθεί δωρεάν έκταση 850 στρεμμάτων στην εταιρία  αλλά και κτιριακές εγκαταστάσεις και η εταιρία θα απασχολήσει 2.500 εργαζόμενους σε πρώτη φάση διότι πρόκειται να ακολουθήσουν και νέες εγκαταστάσεις στον ίδιο χώρο για παραγωγή εξαρτημάτων. Βέβαια η SVolt ξεκίνησε ήδη τις επαφές με κατασκευαστές με πρώτο φυσικά την Ford που βρίσκεται εκεί και θα γλυτώνει χρόνο και χρήμα, αλλά και με τους «γίγαντες» VW, Mercedes και BMW. Το χρονικό σημείο που επιλέχτηκε για την επένδυση είναι πάρα πολύ καλό, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, καθώς οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων όλων των μορφών βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και ως ένδειξη αυτής της αύξησης είναι το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά τα ηλεκτρικά που πουλήθηκαν ήταν περισσότερα από εκείνα με κινητήρες πετρελαίου!

Πού είναι οι Ευρωπαίοι;

Ακόμη περιμένουν τους νόμους και τις επιδοτήσεις και τα συμβούλια και…παραβούλια για να πάρουν αποφάσεις, όσο οι Ασιάτες τρέχουν στα χωράφια ρττους. Μοναδική αντίσταση στην επέκταση μέχρι στιγμής προβάλλουν η Σουηδική NorthVolt σε μία κοινοπραξία με τον όμιλο VW για δημιουργία εργοστασίου στην πόλη της Γερμανικής εταιρίας που είναι το Βόλσμπουργκ  και μίας κοινοπραξίας PSA-Total που σίγουρα δεν αρκούν.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.