Daimler Trucks. Παρουσιάζει το μέλλον

Η κατασκευάστρια εταιρία φορτηγών Daimler Trucks παρουσίασε τη στρατηγική της για την τεχνολογία εξηλεκτρισμού των οχημάτων της, τα οποία καλύπτουν μια γκάμα που περιλαμβάνει από τις αστικές διανομές μέχρι τις διεθνείς μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, επικυρώνοντας έτσι τη δέσμευσή της ως προς τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Η εκδήλωση εστίασε στην τεχνολογία φορτηγών μεγάλων αποστάσεων με κυψέλη καυσίμου υδρογόνου. Το Mercedes-Benz GenH2 Truck, το πρωτότυπο όχημα που έκανε σήμερα παγκόσμια πρεμιέρα, φέρει το πρώτο σύστημα μετάδοσης κίνησης με κυψέλη καυσίμου. Με το GenH2 Truck, η Daimler Trucks παρουσιάζει για πρώτη φορά τις τεχνολογίες τις οποίες προάγει με ταχύτατους ρυθμούς, προκειμένου τα βαριά φορτηγά με κυψέλη καυσίμου να μπορούν να εκτελούν ευέλικτες και απαιτητικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, προσφέροντας αυτονομία 1.000 και πλέον χιλιομέτρων με ένα μόνο ρεζερβουάρ υδρογόνου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Daimler Trucks, οι δοκιμές του GenH2 Truck από πελάτες θα ξεκινήσουν το 2023 και η μαζική παραγωγή κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας. Χάρη στη χρήση υγρού αντί αέριου υδρογόνου, με υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, οι επιδόσεις του οχήματος αναμένεται να είναι αντίστοιχες εκείνων ενός συγκρίσιμου, συμβατικού πετρελαιοκίνητου φορτηγού. Σήμερα, η Daimler Trucks παρουσίασε επίσης μια πρώτη εικόνα του Mercedes-Benz eActros LongHaul, ενός φορτηγού μεγάλων αποστάσεων που κινείται αμιγώς με μπαταρία και σχεδιάστηκε για ενεργειακά αποδοτικές μεταφορές σε κανονικές αποστάσεις και προγραμματιζόμενα δρομολόγια. Η μαζική παραγωγή του eActros LongHaul αναμένεται να ξεκινήσει το 2024. Η αυτονομία του θα ανέρχεται σε περίπου 500 χιλιόμετρα με μία φόρτιση της μπαταρίας. Επιπλέον, με το Mercedes-Benz eActros για τον κλάδο των διανομών, το οποίο είχε ήδη παρουσιαστεί το 2018 και έκτοτε έχει υποβληθεί σε εντατικές δοκιμές από πελάτες σε συνθήκες καθημερινής χρήσης, η Daimler Trucks θα ξεκινήσει το επόμενο έτος τη μαζική παραγωγή ενός βαρέως φορτηγού που κινείται αμιγώς με μπαταρία.

Η αυτονομία του eActros μαζικής παραγωγής με μία φόρτιση της μπαταρίας θα ξεπερνά κατά πολύ τα περίπου 200 χιλιόμετρα του πρωτοτύπου. Η Daimler Trucks σκοπεύει να ακολουθήσει παρόμοια χρονοδιαγράμματα για την κυκλοφορία των οχημάτων στις αγορές της Βόρειας Αμερικής, της Ιαπωνίας και της Ευρώπης. Έως το 2022, η γκάμα της Daimler Trucks στις βασικές περιφέρειες πωλήσεων – Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία – θα περιλαμβάνει μαζικής παραγωγής ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία. Επιπλέον, η εταιρεία φιλοδοξεί έως το 2039 να προσφέρει καινούρια οχήματα μόνο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα κατά τη λειτουργία οδήγησης («tank-to-wheel») σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ιαπωνία.

Οι υποδομές φόρτισης για το eActros LongHaul μπορούν να είναι διαθέσιμες σχετικά σύντομα

Με την παρουσίαση του στην αγορά στα μέσα της δεκαετίας, το eActros LongHaul θα είναι διαθέσιμο αρκετά πριν το GenH2 Truck. Επίσης, οι απαιτούμενες υποδομές για τη φόρτιση των οχημάτων στα αμαξοστάσια των μεταφορικών επιχειρήσεων μπορούν να δημιουργηθούν πιο σύντομα – και με σχετικά χαμηλό κόστος – από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Η φόρτιση στο αμαξοστάσιο αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για τη χρήση του eActros LongHaul και σημαίνει ότι μπορούν να καλυφθούν ήδη οι πρώτοι τομείς εφαρμογής. Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι η ευκαιριακή φόρτιση για επέκταση της αυτονομίας, π.χ. κατά την εκφόρτωση ή τη φόρτωση, όταν το ηλεκτρικό φορτηγό είναι σταματημένο ούτως ή άλλως. Μελλοντικά θα βελτιωθούν και οι υποδομές φόρτισης με δημόσιους σταθμούς κατά μήκος των βασικών οδικών αξόνων μεγιστοποιώντας την αυτονομία λειτουργίας των ηλεκτρικών φορτηγών με μπαταρία. Ένας άλλος παράγοντας που θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα των ηλεκτρικών φορτηγών με μπαταρία είναι οι νέας τεχνολογίας, πιο ανθεκτικές μπαταρίες, οι οποίες θα μειώσουν το συνολικό κόστος κτήσης στη διάρκεια του κύκλου ζωής οχήματος.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.