Το Toyota RAV4 απέτυχε στο “τεστ ταράνδου”!

Η διαβόητη δοκιμασία της αποφυγής ταράνδου είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική που έχει ταλαιπωρήσει αρκετά αυτοκίνητα στο παρελθόν. Δοκιμάζει τις δυνατότητες του αυτοκινήτου στο σύνολο τους, απαιτεί άψογη συνεργασία των μηχανικών μερών (βλ. πλαίσιο, ανάρτηση, σύστημα διεύθυνσης, ελαστικά) με τα ηλεκτρονικά συστήματα και έχει οδηγήσει σε μερικές διάσημες αποτυχίες. Η Toyota είχε τα δικά της προβλήματα με την συγκεκριμένη δοκιμασία όταν το Hilux απέτυχε παταγωδώς να διατηρήσει την “ψυχραιμία” του και τώρα, το RAV4 είναι το επόμενο μοντέλο της που αποτυγχάνει να αποφύγει τον τάρανδο του Teknikens Varld.

Η πρώτη επαφή των Σουηδών με το RAV4 ήταν πριν από μερικούς μήνες και τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Το ιαπωνικό SUV δεν κατάφερε να πετύχει την ελάχιστη ταχύτητα (70 km/h) καθώς μετρήθηκε στα 68 km/h ενώ η συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια του σλάλομ ήταν “πολύ κακή” με έντονη τάση προς ολίσθηση και πολύ αργή αντίδραση του συστήματος ευστάθειας. Το Teknikens Varld όμως επέστρεψε στο μοντέλο μήνες μετά με το ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο και τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα. Για την ακρίβεια, λίγο χειρότερα. Η θερμοκρασία την ημέρα της δοκιμής ήταν υψηλότερη (23ο Κελσίου έναντι 10ο την άνοιξη) και, ίσως λόγω αυξημένης πρόσφυσης από τα ελαστικά, στην δεύτερη αλλαγή λωρίδας σηκώνει τους δύο τροχούς στον αέρα.

Ακόμα χειρότερα, δεν κάνει ούτε αυτό με συνέπεια. Ενώ η δοκιμή ξεκινά καλά με την πρώτη στροφή προς τα αριστερά, στην δεξιά στροφή για την επαναφορά στη λωρίδα κυκλοφορίας το RAV4 άλλες φορές  σηκώνει τους δύο τροχούς στον αέρα και πλαγιολισθαίνει έντονα και άλλες ολοκληρώνει “χοροπηδώντας” και ολισθαίνοντας την διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, δεν καταφέρνει να πιάσει τα 70 km/h και επιδεικνύει επικίνδυνη συμπεριφορά. Αυτά τα αποτελέσματα επαναλήφθηκαν και όταν το Teknikens Varld υπέβαλε στο τεστ ένα διαφορετικό μοντέλο και όταν δοκίμασε διαφορετικό οδηγό! Έτσι, οι Σουηδοί δεν μπορούσαν παρά να κατακεραυνώσουν το SUV της Toyota με ένα εμφατικό “Μην το αγοράσετε”. Όσο για την απάντηση της εταιρίας; Την παραθέτω:

Στην Toyota, η ασφάλεια των πελατών μας είναι η Νο1 προτεραιότητα και για την εξασφαλίσουμε, εφαρμόζουμε αυστηρές διαδικασίες κατά την εξέλιξη όλων των προϊόντων μας.

Τα test που διεξάγουμε εσωτερικά πληρούν τις παγκόσμιες προδιαγραφές για αποφυγή εμποδίου και από το 2016, ανανεώσαμε τις διαδικασίες ώστε να αντανακλούν αυτές που χρησιμοποιεί το Teknikens Varld. Στην φάση της εξέλιξης, το RAV4 πέρασε επιτυχώς όλα τα test, συμπεριλαμβανομένου του ISO 3888-2 και το τεστ ταράνδου του Teknikens Varld.

Διαβεβαιώνουμε όλους τους πελάτες της Toyota ότι μπορούν να είναι σίγουροι για την ασφάλεια των οχημάτων τους.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.