Έφυγε από τη ζωή ο συνεφευρέτης του HANS, Dr. Robert Hubbard.

Δεν υπάρχουν πολλές συσκευές που να έφεραν την επανάσταση στον τομέα της ασφάλειας στα motorsports τις τελευταίες δεκαετίας. Για την ακρίβεια, μία έρχεται στο μυαλό και είναι η συσκευή Head And Neck Safety – το περίφημο HANS. Μία επανάσταση που η αξία της μετριέται τόσο με τις ζωές που έχει σώσει το HANS όσο και με το γεγονός ότι εδώ και κάποια χρόνια, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της “στολής” ενός οδηγού αγώνων. Και συνυπεύθυνος για το HANS, ήταν ο Dr. Robert Hubbard που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών έπειτα από μία μακροχρόνια μάχη με την ασθένεια του Parkinson.

Ολόκληρη η καριέρα του Hubbard αφορούσε την ασφάλεια. Από τότε που πήρε το Ph.D. του από το Πανεπιστήμιο του Michigan όπου μελέτησε τις φυσικές και μηχανικές ιδιότητες του ανθρώπινου κρανίου. Στη συνέχεια, εξειδικεύθηκε στον τομέα του biomechanical engineering στην General Motors, μελετώντας τραυματισμούς από αυτοκινητιστικά ατυχήματα και εξελίσσοντας τα πρώτα ανδρείκελα στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Το σημείο-σταθμός για το HANS όμως, ήρθε με τη συνεργασία του με τον Jim Downing έπειτα από ένα θανατηφόρο ατύχημα στο IMSA το 1981. Ο Downing είχε τον ρόλο του δοκιμαστή για την κωμικά μεγάλη πρώτη γενιά του HANS που απέδειξε την αξία μίας συσκευής που επιβράδυνε και περιόριζε την κίνηση του κεφαλιού και του αυχένα σε περίπτωση σύγκρουσης. Φυσικά, το δίδυμο Hubbard-Downing συνέχισε την εξέλιξη του HANS επενδύοντας πάρα πολύ χρόνο και χρήμα μέχρι να φτάσει στο σημείο να αποτελεί το standard σε θεσμούς όπως η Formula 1, τα IndyCars, το IMSA και το NASCAR μεταξύ άλλων.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάζει τον άνθρωπο που βοήθησε ώστε να γίνουν τα αγαπημένα αθλήματα μας λίγο πιο ασφαλή. Γιατί ο Dr. Hubbard έβαλε το λιθαράκι του ώστε να αποτρέπονται τραυματισμοί που μπορεί να αποδεικνύονταν μοιραίοι χωρίς το HANS και πρέπει να τιμηθεί γι’ αυτό. Αν και η μεγαλύτερη τιμή είναι η καθιέρωση του συστήματος από τόσα πολλά πρωταθλήματα και ευτυχώς, ο Dr. Hubbard έζησε για να το δει αυτό.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.