Ο Elon Musk πληρώνει πρόστιμο εκατομμυρίων και παραιτείται από πρόεδρος της Tesla!

Κάποια στιγμή τον Αύγουστο που μας πέρασε, ο Elon Musk tweetαρε ότι μπορεί να ιδιωτικοποιήσει την Tesla, αποσύροντας την μετοχή της από το χρηματιστήριο έναντι 420 δολαρίων ανά μετοχή και τονίζοντας ότι έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για αυτό το εγχείρημα. Εμείς, ως enkinisi.gr δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στο συγκεκριμένο tweet θεωρώντας ότι είναι ένα από τα γνωστά stunts του εκκεντρικού Musk και “πέσαμε μέσα”. Όμως εμείς, δεν είμαστε η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC ή Securities and Exchange Commission) η οποία είδε το tweet και κατηγόρησε τον Musk για εξαπάτηση.

Οι πρώτες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έλεγαν ότι ο Musk δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την SEC αλλά απ’ ότι φαίνεται, ο πρόεδρος και CEO της Tesla εκλογικεύτηκε και έκανε πίσω. Έτσι, πέτυχε έναν συμβιβασμό που περιλαμβάνει την παραίτηση του από την θέση του προέδρου καθώς και ένα πρόστιμο της τάξης των 20 εκατομμυρίων δολαρίων τόσο στον ίδιο όσο και στην Tesla για “σημαντική διαταραχή της αγοράς”. Επιπλέον, την θέση του Elon Musk ως πρόεδρος της εταιρίας θα πάρει  κάποιος ανεξάρτητος ενώ ο Νοτιοαφρικανός δεν θα έχει δικαίωμα επανεκλογής για 3 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα διατηρήσει την θέση του ως CEO της Tesla, η οποία συμφώνησε επίσης να τοποθετήσει δύο ανεξάρτητους διευθυντές στο Δ.Σ. της, να δημιουργήσει μία επιτροπή ανεξάρτητων directors και να ελέγξει, στο μέτρο του δυνατού, τις επικοινωνίες του Musk.

Επί της ουσίας, ο Musk ούτε παραδέχθηκε, ούτε αρνήθηκε τις κατηγορίες περί εξαπάτησης των επενδυτών ενώ ως CEO της Tesla, θα συνεχίσει να διευθύνει την εταιρία, έστω και με επιπλέον επίβλεψη από το Δ.Σ. και τον νέο πρόεδρο. Αξίζει να σημειώσουμε όμως ότι και η SEC, έξυπνα, δεν “τράβηξε το σχοινί” απαιτώντας την πλήρη καθαίρεση του Musk – μία κίνηση που μπορεί να αποσταθεροποιούσε την φίρμα. Τέλος, τα 40 εκατομμύρια δολάρια που θα προκύψουν από τα πρόστιμα, θα αναδιατεθούν στους επενδυτές που έβλαψε το tweet του Elon Musk.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.