Ποια εταιρία λειτουργεί με το υψηλότερο κέρδος ανά αυτοκίνητο;

Δεν υπάρχει αυτοκινητοβιομηχανία αυτή τη στιγμή στον κόσμο, που να είναι ικανοποιημένη με το περιθώριο κέρδους της. Όλες, ανεξαιρέτως, προσπαθούν να βρούνε τρόπους να το αυξήσουν ώστε να αυξήσουν την κερδοφορία τους – ιδιωτικές εταιρίες είναι άλλωστε και ζούνε από και για το κέρδος. Όμως ποια εταιρία είναι αυτή που κερδίζει τα περισσότερα χρήματα ανά αυτοκίνητο;

Δεν χρειάζεται πτυχίο οικονομικών και 2 διδακτορικά για να βγάλει κανείς το συμπέρασμα ότι στην κορυφή (όσον αφορά στο λειτουργικό κέρδος ανά αυτοκίνητο) δεν θα βρίσκεται κάποια εταιρία μαζικής παραγωγής. Υπάρχουν άφθονες φίρμες με μικρές παραγωγές και ιδιαίτερα “εκλεπτυσμένο” πελατολόγιο που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν μάρκες “της σειράς”. Σύμφωνα με μελέτη που έκανε και δημοσίευσε ο καθηγητής οικονομικών στο Duisburg, Ferdinand Dudenhoffer, τα σκήπτρα στην κατηγορία “κέρδος ανά όχημα” για τους 6 πρώτους μήνες του 2018, κατέχει η Ferrari που βγάζει περίπου €69.000 από κάθε αυτοκίνητο που πουλά.

Αρκετά πιο κάτω, είναι η Porsche με €17.000 ανά καινούριο αυτοκίνητο αλλά κι αυτή με τη σειρά της, είναι σημαντικά πιο “αποδοτική” από τις Mercedes-Benz, BMW και Audi που δεν κερδίζουν πάνω από €9.000 ανά αυτοκίνητο. Ακόμη χαμηλότερα είναι η Maserati, που παρά τις συνέργειες με άλλες εταιρίες του group δεν υπερβαίνει τα €5.000 ανά αυτοκίνητο ενώ λίγο πιο κάτω είναι η Volvo. Στις τελευταίες θέσεις της λίστας, βρίσκεται η Jaguar-Land Rover που βγάζει “μόλις” €800 ανά αυτοκίνητο, όμως κι αυτή είναι σε καλύτερη μοίρα από εταιρίες όπως η Bentley (-17.000 ευρώ ανά όχημα) και η Tesla (-11.000 ευρώ ανά όχημα). Βέβαια, υπάρχει εξήγηση και για τις δύο μάρκες που είναι στα κόκκινα, καθώς πρόκειται για εταιρίες που επενδύουν σημαντικά ποσά σε νέες τεχνολογίες.

Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε την μεθοδολογία της συγκεκριμένης έρευνας (είναι κάτι περισσότερο από “κέρδη διά πωλήσεις”;) ενώ πριν κλείσουμε, να σημειώσουμε ότι φίρμες όπως η Rolls-Royce και η Lamborghini δεν συμπεριλαμβάνονται καθώς δεν δημοσιεύουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

ΑΦΗΣΤE ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.