Ήξερες ότι το όνομα “Countach” ξεκίνησε ως αστείο;

Ότι και να πει κανείς για την Lamborghini Countach, είναι λίγο. Μπορεί να μην είναι το κορυφαίο supercar στην ιστορία από πλευράς δυναμικών χαρακτηριστικών και σίγουρα δεν είναι το πιο πρακτικό, αλλά είναι ένα προϊόν διαφορετικής εποχής που κέρδισε την θέση του στους τοίχους αμέτρητων παιδιών (και ενηλίκων βεβαίως) χάρη στις γραμμές που δημιούργησε ο τεράστιος Marcello Gandini.

Η Lamborghini Countach δεν διαθέτει την κλασική ομορφιά των sports cars της δεκαετίας του ’60 αλλά αναπληρώνει το χαμένο έδαφος με ένα προκλητικό, σχεδόν επιτηδευμένο σχήμα που κυριαρχείται από ευθείες γραμμές, το εξαιρετικά χαμηλό προφίλ και τις έντονες αναλογίες. Η Countach μπορεί να μην ήταν το πρώτο “wedge” supercar, αλλά ο τρόπος με τον οποίο υλοποίησε αυτή την “γλώσσα σχεδιασμού” ο Gandini, επηρέασε, για να μην πω όρισε, το design στην συγκεκριμένη κατηγορία για πολλά χρόνια μετά τη δεκαετία του ’70. Όμως, πώς προέκυψε το όνομα; Θα αφήσω τον ίδιο τον Gandini να εξηγήσει:

Όταν δημιουργούσαμε αυτοκίνητα για τις εκθέσεις, δουλεύαμε βράδυ και ήμαστε κουρασμένοι, οπότε αστειευόμασταν για να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό. Υπήρχε ένας profiler που δούλευε μαζί μας κατασκευάζοντας τις κλειδαριές. Ήταν 2 μέτρα ψηλός, με τεράστια χέρια και έκανε όλες τις μικροδουλειές. Μιλούσε σχεδόν αποκλειστικά Piedmontese [μία διάλεκτος τόσο διαφορετική από τα ιταλικά που πολλοί γλωσσολόγοι την θεωρούν γλώσσα], ούτε καν ιταλικά. Η Piedmontese είναι πολύ διαφορετική από τα ιταλικά και μοιάζει με γαλλικά. Μία από τις πιο συνήθεις εκφράσεις του, ήταν “countach” που κυριολεκτικά σημαίνει πανώλη, επιδημία αλλά συχνά χρησιμοποιείται για να εκφράσει έκπληξη ή ακόμα και θαυμασμό. Είχε αυτή τη συνήθεια.

Όταν δουλεύαμε βράδυ, για να κρατήσουμε το ηθικό μας ψηλά υπήρχαν πειράγματα, οπότε, αστειευόμενος, είπα να ονομάσουμε το αυτοκίνητο “Countach” – σαν μία ατάκα χωρίς σημασία. Εκεί δίπλα, βρισκόταν ο Bon Wallace που μάζευε τους μηχανικούς – πάντοτε κάναμε τα πρωτότυπα λειτουργικά. Εκείνη την εποχή, μπορούσες να μπεις στις εκθέσεις με το αυτοκίνητο εν λειτουργία, κάτι που ήταν φανταστικό! Αστειευόμενος λοιπόν, ρώτησα τον Bob Wallace πώς ακουγόταν το όνομα σε ένα Αγγλο-Σαξονικό αυτί. Είπε ότι με κάποιον περίεργο τρόπο, δούλευε. Αμέσως καταλήξαμε στην γραμματοσειρά και βάλαμε το σήμα. Βέβαια, ίσως η πραγματική πρόταση να ήταν ενός από τους συνεργάτες μου, ενός νεαρού που είπε “ας το ονομάσουμε έτσι”. Αυτή είναι η μοναδική αληθινή ιστορία πίσω από τη λέξη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.